Krem czekoladowo-orzechowy, czyli przepis na domową Nutellę, i to zaledwie z 3 składników. Jest przepyszny, oczywiście nieco inny niż oryginał, ale równie smaczny (dla mnie smaczniejszy). Wspaniały do naleśników, gofrów, czy po prostu do wyjadania łyżką ze słoiczka. Z podanego przepisu wyjdą dwa niewielkie słoiczki, a jeżeli tak jak ja lubicie połączenie słodyczy i soli, możecie dodać jej szczyptę, żeby wydobyć smak czekolady.
Składniki:
– 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
– 100 g orzechów laskowych
– 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wysypać orzechy na blachę i piec dopóki przypieką się im się skórki, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Orzechy wyjąć i wystudzić.
Wystudzone orzechy obrać ze skórek i zmiksować w malakserze lub blenderem na gładką, tłustą pastę (ok.5 minut).
W kąpieli wodnej, lub w garnuszku umieścić połamaną czekoladę i wlać mleko. Podgrzewać wszystko na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa. Przelać ją od razu do pasty orzechowej i wymieszać dokładnie.
Krem przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Zobacz także:
Knedle ze śliwkami i nutellą
Knedle ze śliwkami i Nutellą, obtoczone w orzechowej posypce z kakao. Pyszne, mięciutkie i bardzo delikatne. Soki ze śliwki i krem orzechowy tworzą po ugotowaniu idealny sos.
Trufle z nutellą i precelkami
Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, słonego i czekoladowego to te okrągłe drobiazgi są idealne. Trufle z nutellą i precelkami, chrupkie i kremowe jednocześnie. Słone precelki fajnie podkreślają smak czekolady.