Brownie z masłem orzechowym

Jajka do brownie – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada (do brownie i polewy) – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Nie należy piec ciasta dłużej bo będzie suche. 20-25 minut wystarczy.
Składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej. Najlepiej jakby masło i masło orzechowe miały tę samą temperaturę, właśnie pokojową.
Mimo, że śmietanki są tylko 2 łyżki nie warto ich pomijać. Te dwie łyżki dodadzą kremowej konsystencji i jaśniejszego koloru.
Orzechy do polewy – Jeżeli lubicie można dodać orzechy solone. Będą pasować, a ich słoność podkreśli dodatkowo smak i słodycz.
Składniki na blaszkę 25×21 cm.
Ciasto przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3-4 dni. Najlepiej już pokrojone na kawałki.
Przed podaniem wyjąć kawałek brownie na około 20 minut. Krem i spód ocieplą się i będą bardziej miękkie.
Jedno z prostszych do przygotowania ciast – brownie, tym razem na jasnym, maślanym spodzie. Do tego kosteczki mlecznej czekolady zapieczone na wierzchu. Fajne ciasto, i wcale nie takie słodkie, jakby wskazywała na to ilość czekolady.
Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady. Słodko, pysznie i aromatycznie.
Kolejny przepis na brownie, dziś w wersji kokosowej. Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Ciasto wyglada świetnie . Myśle ze tak samo smakuje. Pozdrawiam
Czy ten krem nadaje się do tortów? Czy jest wystarczająco stabilny by utrzymać kilka warstw?
Na pewno nadaje się do obłożenia tortu. Myślę, że 2-3 warstwy utrzyma, to gęsty i słodki krem, twardnieje w lodówce.
Pyszne. Wczoraj zrobiłam i jest pyszne, ale polecam kroić na małe kawałeczki bo jest tak syte że po dużym można zapomnieć o obiedzie
Super:-) Pozdrawiam serdecznie