Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Brownie z masłem orzechowym

  • 4 marca 2021
brownie z masłem orzechowym 2
brownie z masłem orzechowym 2
Total
1K
Shares
10
0
1K

Brownie z masłem orzechowym

Znów ogrom czekolady w jednym małym wypieku. No, ale w końcu czasem można zaszaleć. To brownie, podobnie jak babeczki brownie z kremem fistaszkowym powinno trafić w gust słodyczożerców. Jest mega słodkie i mega czekoladowe. Kawałek tego ciasta koniecznie trzeba zjeść z filiżanką mocnej kawy. Ja je uwielbiam. Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi. Kiedyś może pojawi się lżejsza wersja tego deseru, tymczasem jeszcze raz ostrzegam. Jest słodko, ale pysznie!
brownie z masłem orzechowym

Brownie z masłem orzechowym - wskazówki

Jajka do brownie – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada (do brownie i polewy) – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Nie należy piec ciasta dłużej bo będzie suche. 20-25 minut wystarczy.

Składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej. Najlepiej jakby masło i masło orzechowe miały tę samą temperaturę, właśnie pokojową.

Mimo, że śmietanki są tylko 2 łyżki nie warto ich pomijać. Te dwie łyżki dodadzą kremowej konsystencji i jaśniejszego koloru.

Orzechy do polewy – Jeżeli lubicie można dodać orzechy solone. Będą pasować, a ich słoność podkreśli dodatkowo smak i słodycz.

Składniki na blaszkę 25×21 cm.

brownie z masłem orzechowym 3

Brownie z masłem orzechowym - przechowywanie

Ciasto przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3-4 dni. Najlepiej już pokrojone na kawałki.

Przed podaniem wyjąć kawałek brownie na około 20 minut. Krem i spód ocieplą się i będą bardziej miękkie.

brownie z masłem orzechowym 1
Smacznego!
brownie z masłem orzechowym 1

BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi.
5 from 2 votes
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 175 g masła
  • 180 g cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 110 g mąki pszennej
  • 15 g kakao

Składniki na krem orzechowy

  • 200 g masła
  • 340 g masła orzechowego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietanki 36%

Składniki na polewę

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 60-70 g orzechów ziemnych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu brownie

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić masło, dodać połamaną gorzką czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao, wymieszać wszystko dobrze. Wylać na przygotowaną blaszkę i wyrównać łyżką lub szpatułką.
  • Spód piec 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie kremu orzechowego

  • Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
  • W trzech turach przesiać do kremu cukier puder i miksować jeszcze 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodać śmietankę i gdy się wmiesza masa będzie gotowa.
  • Krem wyłożyć równomiernie na wystudzony spód czekoladowy i wyrównać. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie można przygotować i wylać polewę.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę, prawie do wrzenia. Wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z ognia. Wymieszać, aż powstanie jednolity sos.
  • Orzechy dobrze posiekać i wymieszać z czekoladą. Gdy całość trochę ostygnie wylać czekoladę i wyrównać.
  • Całość schłodzić najlepiej przez 3-4 godziny.

Zobacz także:

brownie na jasnym spodzie a

BROWNIE NA JASNYM SPODZIE

Jedno z prostszych do przygotowania ciast – brownie, tym razem na jasnym, maślanym spodzie. Do tego kosteczki mlecznej czekolady zapieczone na wierzchu. Fajne ciasto, i wcale nie takie słodkie, jakby wskazywała na to ilość czekolady.

sernik pomarańczowy na spodzie brownie 1

SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE

Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady. Słodko, pysznie i aromatycznie.

brownie bounty brownie z kokosem1aaa

BROWNIE BOUNTY

Kolejny przepis na brownie, dziś w wersji kokosowej. Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
1K
Shares
Udostępnij 10
Przypnij 1K
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • masło orzechowe
  • orzechy ziemne
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
trufle tiramisu
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Trufle Tiramisu

  • 1 marca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą 2
  • CIASTA
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą

  • 8 marca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

  1. Ezylion pisze:
    4 marca 2021 o 21:54

    5 stars
    Ciasto wyglada świetnie . Myśle ze tak samo smakuje. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Iwa pisze:
    4 listopada 2021 o 07:38

    Czy ten krem nadaje się do tortów? Czy jest wystarczająco stabilny by utrzymać kilka warstw?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      5 listopada 2021 o 11:56

      Na pewno nadaje się do obłożenia tortu. Myślę, że 2-3 warstwy utrzyma, to gęsty i słodki krem, twardnieje w lodówce.

      Odpowiedz
  3. Natalia pisze:
    25 marca 2022 o 06:10

    5 stars
    Pyszne. Wczoraj zrobiłam i jest pyszne, ale polecam kroić na małe kawałeczki bo jest tak syte że po dużym można zapomnieć o obiedzie

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      25 marca 2022 o 19:11

      Super:-) Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności