Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Trufle Tiramisu

  • 1 marca 2021
trufle tiramisu
trufle tiramisu
Total
95
Shares
0
0
95

Trufle Tiramisu

Te obficie oblane czekoladą kuleczki kryją w sobie niesamowite nadzienie. I do tego są bardzo proste do przygotowania. Z masą biszkoptową fajnie się pracuje, więc lepienie kulek jest przyjemne. Trufle tiramisu to połączenie okruszków z podłużnych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i kawy. No i czekolada oczywiście! Są rewelacyjne, znikają w okamgnieniu.
trufle tiramisu 1

Trufle Tiramisu - wskazówki

– Zwykłe biszkopty nie nadadzą się do tego przepisu, najlepsze będą podłużne biszkopty savoiardi / ladyfingers

– Biszkopty trzeba zmielić na okruszki. Najszybciej poradzi sobie z tym malakser, ale można włożyć biszkopty do worka foliowego (wytrzymałego) i porozgniatać je wałkiem lub kulą do ucierania.

– Kulki masy wyciągane z zamrażarki szybko się ocieplają, dlatego najlepiej wyciągać je po 3 sztuki (do polania czekoladą) i resztę zostawiać w zamrażarce.

– Zamrożone kulki biszkoptowe zanurzać w czekoladzie dosyć szybko. Jeżeli nie macie wykałaczek to można pomagać sobie widelczykami. Podczas wyjmowania kulki z czekolady, jej nadmiar można strząsnąć i dodatkowo zebrać drugim widelczykiem od spodu.

– Można użyć tylko gorzkiej/mlecznej czekolady. Ale te z mleczną będą bardzo słodkie. Dlatego najlepiej wymieszać mleczną i gorzką tak jak w przepisie.

– Zaraz po zanurzeniu trufli w czekoladzie można posypać ją np. posiekanymi orzechami, migdałami, okruszkami biszkoptów lub jak na zdjęciu wiórkami białej czekolady.

Przepis na ok. 24 trufle.

trufle tiramisu4

Trufle Tiramisu - przechowywanie

Trufle przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, będą dobre do 3 dni.

Można je także mrozić. Przed podaniem wyjąć z zamrażarki na ok. 20 minut do ocieplenia. Mrozić do 3 miesięcy.

trufle tiramisu 2
Smacznego!
trufle tiramisu 2

TRUFLE TIRAMISU

Joanna | chocololo.pl
Trufle tiramisu to połączenie okruszków z podłużnych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i kawy. No i czekolada oczywiście!
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 250 g mascarpone
  • 160 g biszkoptów podłużnych
  • 30 ml śmietanki 30-36%
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (5 gram)
  • 20 g cukru pudru
  • 250 g czekolady (100 g mlecznej + 150 g gorzkiej)

PRZYGOTOWANIE
 

  • W małym garnuszku podgrzać śmietankę. Dodać łyżkę kawy i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić kawę do ostudzenia.
  • Biszkopty połamać, włożyć do malaksera i zmielić na drobne okruszki.
  • W misce umieścić mascarpone i cukier puder, ucierać przez 1-2 minuty, następnie dodać ostudzoną kawę i miksować do połączenia.
  • Wsypać okruszki do masy i wymieszać dobrze szpatułką.
  • Przygotować tackę lub duży talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia. Z masy tiramisu formować w dłoniach kulki (wielkości pralinki np. rafaello) i odkładać na tackę.
  • Przygotowane kuleczki włożyć do zamrażarki na 30 minut.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. W zmrożone kulki wbijać wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie, okręcając tak, by czekolada pokryła całość . Nadmiar czekolady strząsnąć i odłożyć czekoladkę ponownie na tackę.
  • Przygotowane pralinki włożyć do lodówki, będą gotowe gdy czekolada będzie twarda.

Zobacz także:

pralinki z masłem orzechowym

PRALINKI Z MASŁEM ORZECHOWYM

Pralinki z kremowym, rozpływającym się w ustach wnętrzem z masła orzechowego. Polane gorzką czekoladą z posiekanymi orzechami ziemnymi. Warte wypróbowania.

trufle czekoladowe z nalewką malinową 1aa

TRUFLE CZEKOLADOWE Z NALEWKĄ MALINOWĄ

Trufle czekoladowe z tego przepisu są delikatne i rozpływają się w ustach. Zamiast nalewki można użyć whisky lub rumu jeżeli lubicie. Przepis jest bardzo prosty, potrzeba zaledwie kilku składników by wyczarować te wytworne i eleganckie kuleczki.

czekoladowe-fit-kosteczki-z-daktylami-i-orzechami-1

FIT CZEKOLADKI Z DAKTYLAMI I ORZECHAMI

Zdrowe i smaczne fit czekoladki z daktyli i orzechów, w formie małych kosteczek, polane gorzką czekoladą. Można z nich zrobić kulki, będzie to wersja szybsza, ale warto spędzić chwilę dłużej w kuchni i przygotować z nich kosteczki.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
95
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 95
Tweet 0
Podobne składniki
  • kawa
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
tort naleśnikowy z czekoladowym twarożkiem 1
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort naleśnikowy z czekoladowym twarożkiem

  • 27 lutego 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
brownie z masłem orzechowym 2
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Brownie z masłem orzechowym

  • 4 marca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
pralinki migdałowe z amaretto
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 19 maja 2022
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 17 maja 2022
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 12 maja 2022
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 10 maja 2022
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 5 maja 2022
tort czekoladowy z truskawkami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • Joanna | Chocololo
  • 3 maja 2022
orkiszowe brownie z batata
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • Joanna | Chocololo
  • 26 kwietnia 2022
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 21 kwietnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
  • pralinki migdałowe z amaretto
    Pralinki migdałowe z Amaretto
    • 19 maja 2022
  • mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    • 17 maja 2022
  • tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    • 12 maja 2022
  • ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    • 10 maja 2022
  • migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
    Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto
    • 5 maja 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa kokos krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności