Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Trufle Tiramisu

  • 1 marca 2021
trufle tiramisu
trufle tiramisu
Total
180
Shares
1
0
179

Trufle Tiramisu

Te obficie oblane czekoladą kuleczki kryją w sobie niesamowite nadzienie. I do tego są bardzo proste do przygotowania. Z masą biszkoptową fajnie się pracuje, więc lepienie kulek jest przyjemne. Trufle tiramisu to połączenie okruszków z podłużnych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i kawy. No i czekolada oczywiście! Są rewelacyjne, znikają w okamgnieniu.
trufle tiramisu 1

Trufle Tiramisu - wskazówki

– Zwykłe biszkopty nie nadadzą się do tego przepisu, najlepsze będą podłużne biszkopty savoiardi / ladyfingers

– Biszkopty trzeba zmielić na okruszki. Najszybciej poradzi sobie z tym malakser, ale można włożyć biszkopty do worka foliowego (wytrzymałego) i porozgniatać je wałkiem lub kulą do ucierania.

– Kulki masy wyciągane z zamrażarki szybko się ocieplają, dlatego najlepiej wyciągać je po 3 sztuki (do polania czekoladą) i resztę zostawiać w zamrażarce.

– Zamrożone kulki biszkoptowe zanurzać w czekoladzie dosyć szybko. Jeżeli nie macie wykałaczek to można pomagać sobie widelczykami. Podczas wyjmowania kulki z czekolady, jej nadmiar można strząsnąć i dodatkowo zebrać drugim widelczykiem od spodu.

– Można użyć tylko gorzkiej/mlecznej czekolady. Ale te z mleczną będą bardzo słodkie. Dlatego najlepiej wymieszać mleczną i gorzką tak jak w przepisie.

– Zaraz po zanurzeniu trufli w czekoladzie można posypać ją np. posiekanymi orzechami, migdałami, okruszkami biszkoptów lub jak na zdjęciu wiórkami białej czekolady.

Przepis na ok. 24 trufle.

trufle tiramisu4

Trufle Tiramisu - przechowywanie

Trufle przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, będą dobre do 3 dni.

Można je także mrozić. Przed podaniem wyjąć z zamrażarki na ok. 20 minut do ocieplenia. Mrozić do 3 miesięcy.

trufle tiramisu 2
Smacznego!
trufle tiramisu 2

TRUFLE TIRAMISU

Joanna | chocololo.pl
Trufle tiramisu to połączenie okruszków z podłużnych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i kawy. No i czekolada oczywiście!
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 250 g mascarpone
  • 160 g biszkoptów podłużnych
  • 30 ml śmietanki 30-36%
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (5 gram)
  • 20 g cukru pudru
  • 250 g czekolady (100 g mlecznej + 150 g gorzkiej)

PRZYGOTOWANIE
 

  • W małym garnuszku podgrzać śmietankę. Dodać łyżkę kawy i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić kawę do ostudzenia.
  • Biszkopty połamać, włożyć do malaksera i zmielić na drobne okruszki.
  • W misce umieścić mascarpone i cukier puder, ucierać przez 1-2 minuty, następnie dodać ostudzoną kawę i miksować do połączenia.
  • Wsypać okruszki do masy i wymieszać dobrze szpatułką.
  • Przygotować tackę lub duży talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia. Z masy tiramisu formować w dłoniach kulki (wielkości pralinki np. rafaello) i odkładać na tackę.
  • Przygotowane kuleczki włożyć do zamrażarki na 30 minut.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. W zmrożone kulki wbijać wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie, okręcając tak, by czekolada pokryła całość . Nadmiar czekolady strząsnąć i odłożyć czekoladkę ponownie na tackę.
  • Przygotowane pralinki włożyć do lodówki, będą gotowe gdy czekolada będzie twarda.

Zobacz także:

pralinki z masłem orzechowym

PRALINKI Z MASŁEM ORZECHOWYM

Pralinki z kremowym, rozpływającym się w ustach wnętrzem z masła orzechowego. Polane gorzką czekoladą z posiekanymi orzechami ziemnymi. Warte wypróbowania.

trufle czekoladowe z nalewką malinową 1aa

TRUFLE CZEKOLADOWE Z NALEWKĄ MALINOWĄ

Trufle czekoladowe z tego przepisu są delikatne i rozpływają się w ustach. Zamiast nalewki można użyć whisky lub rumu jeżeli lubicie. Przepis jest bardzo prosty, potrzeba zaledwie kilku składników by wyczarować te wytworne i eleganckie kuleczki.

czekoladowe-fit-kosteczki-z-daktylami-i-orzechami-1

FIT CZEKOLADKI Z DAKTYLAMI I ORZECHAMI

Zdrowe i smaczne fit czekoladki z daktyli i orzechów, w formie małych kosteczek, polane gorzką czekoladą. Można z nich zrobić kulki, będzie to wersja szybsza, ale warto spędzić chwilę dłużej w kuchni i przygotować z nich kosteczki.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
180
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 179
Tweet 0
Podobne składniki
  • kawa
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
tort naleśnikowy z czekoladowym twarożkiem 1
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort naleśnikowy z czekoladowym twarożkiem

  • 27 lutego 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
brownie z masłem orzechowym 2
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Brownie z masłem orzechowym

  • 4 marca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.