Trufle Tiramisu

– Zwykłe biszkopty nie nadadzą się do tego przepisu, najlepsze będą podłużne biszkopty savoiardi / ladyfingers
– Biszkopty trzeba zmielić na okruszki. Najszybciej poradzi sobie z tym malakser, ale można włożyć biszkopty do worka foliowego (wytrzymałego) i porozgniatać je wałkiem lub kulą do ucierania.
– Kulki masy wyciągane z zamrażarki szybko się ocieplają, dlatego najlepiej wyciągać je po 3 sztuki (do polania czekoladą) i resztę zostawiać w zamrażarce.
– Zamrożone kulki biszkoptowe zanurzać w czekoladzie dosyć szybko. Jeżeli nie macie wykałaczek to można pomagać sobie widelczykami. Podczas wyjmowania kulki z czekolady, jej nadmiar można strząsnąć i dodatkowo zebrać drugim widelczykiem od spodu.
– Można użyć tylko gorzkiej/mlecznej czekolady. Ale te z mleczną będą bardzo słodkie. Dlatego najlepiej wymieszać mleczną i gorzką tak jak w przepisie.
– Zaraz po zanurzeniu trufli w czekoladzie można posypać ją np. posiekanymi orzechami, migdałami, okruszkami biszkoptów lub jak na zdjęciu wiórkami białej czekolady.
Przepis na ok. 24 trufle.
Trufle przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, będą dobre do 3 dni.
Można je także mrozić. Przed podaniem wyjąć z zamrażarki na ok. 20 minut do ocieplenia. Mrozić do 3 miesięcy.
Pralinki z kremowym, rozpływającym się w ustach wnętrzem z masła orzechowego. Polane gorzką czekoladą z posiekanymi orzechami ziemnymi. Warte wypróbowania.
Trufle czekoladowe z tego przepisu są delikatne i rozpływają się w ustach. Zamiast nalewki można użyć whisky lub rumu jeżeli lubicie. Przepis jest bardzo prosty, potrzeba zaledwie kilku składników by wyczarować te wytworne i eleganckie kuleczki.
Zdrowe i smaczne fit czekoladki z daktyli i orzechów, w formie małych kosteczek, polane gorzką czekoladą. Można z nich zrobić kulki, będzie to wersja szybsza, ale warto spędzić chwilę dłużej w kuchni i przygotować z nich kosteczki.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.