Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Brownie Bounty, czyli brownie z kokosem

  • 16 października 2020
brownie bounty brownie z kokosem1aaa
brownie bounty brownie z kokosem1aaa
Total
248
Shares
13
0
235

Kolejny przepis na brownie, dziś w wersji kokosowej. Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.

Składniki na spód brownie (kwadratowa forma 18x18cm):

– 150 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)

– 100 g masła

– 100 g brązowego cukru

– 2 jajka

– 50 g mąki pszennej

– 10 g kakao

Składniki na warstwę kokosową:

– 2,5 szklanki wiórków kokosowych*

– 250 ml śmietanki kremówki 36%

– 150 g białej czekolady

Do polania:

– 150 g gorzkiej czekolady

– trochę wiórków lub plastrów kokosa do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować spód brownie. W rondelku roztopić masło, dodać połamaną gorzką czekoladę i gdy się rozpuści wymieszać na gładki sos. Odstawić do wystudzenia.

Do miski wbić jajka, wsypać cukier, wymieszać dobrze. Powoli, ciągle mieszając wlewać wystudzoną czekoladę z masłem. Dodać przesianą mąkę z kakao i dokładnie wymieszać.

Wylać ciasto do formy, wyrównać wierzch i piec ok. 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnia lekko przestudzić.

Przygotować warstwę kokosową. 2 szklanki wiórków wsypać do miski, pozostałe 0,5 szklanki zblendować na krem i dodać do wiórków.

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę, po chwili zdjąć z ognia i zamieszać. Czekolada powoli będzie się rozpuszczać, ma powstać jednolita, gładka masa. Jeszcze ciepłą śmietankę z czekoladą wlać do wiórków i dobrze wymieszać. Odstawić na chwilę, aby wiórki odrobinę wsiąkły płyn.

Tak przygotowaną masę kokosową równomiernie rozłożyć na spodzie brownie. Wyrównać wierzch, schłodzić w lodówce przez godzinę.

Po tym czasie rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Brownie Bounty najlepiej przechowywać w lodówce.

*zamiast mielić samodzielnie wiórki, można też użyć 2 łyżek gotowej pasty kokosowej.

Smacznego!

brownie bounty brownie z kokosem1a
brownie bounty brownie z kokosem1

Zobacz także:

trufle bounty 1

TRUFLE BOUNTY

Bardzo kokosowe Trufle Bounty. Proste i szybkie w przygotowaniu, do tego niezwykle pyszne. Raj dla miłośników słodkości i kokosa. Do przygotowania trufli potrzeba tylko czterech składników. Z podanego przepisu wychodzi ok. 18 kuleczek.

najlepsze kokosanki w czekoladzie 1

KOKOSANKI W CZEKOLADZIE

Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający.

brownie z czekoladową bezą i malinami

BROWNIE Z CZEKOLADOWĄ BEZĄ I MALINAMI

Niezwykle czekoladowe i słodkie ciasto, którego brzegi mają kruchą, ciągnącą się konsystencję. Do tego czekoladowa beza. Ciężkie, mokre i sycące, przełamane lekko kwaskowatymi malinami posypanymi cukrem pudrem.

Obserwuj Chocololo na:

Instagram

Pinterest

Total
248
Shares
Udostępnij 13
Przypnij 235
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • śmietana kremówka
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
sernik z białą czekoladą i jabłkam 1aa
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik z białą czekoladą i jabłkami

  • 14 października 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami

  • 19 października 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności