Strona główna PRZEPISYCIASTA Bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą

Bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą

przez Joanna | Chocololo
bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą 2

Bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą

Miękkie i puszyste, zawijane bułeczki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady. Polane dodatkową porcją czekolady i obsypane orzeszkami ziemnymi. Idealna propozycja na śniadanie, zarówno pierwsze jak i drugie. Pyszne zaraz po upieczeniu, jeszcze cieplutkie.
bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą

Bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą - wskazówki

Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.

Drożdże – Polecam suszone, ale można użyć świeżych. Należy przygotować rozczyn. 15 gram drożdży pokruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru, dolać 4 łyżki letniego mleka, dobrze wymieszać i dodać łyżkę mąki. Ponownie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn się spieni i podwoi objętość. Składniki na rozczyn bierzemy ze składników, które są przygotowane na ciasto.

Jajka  Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajka były w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Masło orzechowe – Masło z orzechów ziemnych. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.

Przepis na ok. 12-15 niewielkich bułeczek. U mnie wyszło 15, piekłam je w ceramicznym prostokątnym naczyniu o wymiarach 30×20 cm.

bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą 3

Bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą - przechowywanie

Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć w formie folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.

Bułeczki można mrozić. Mrozimy bułeczki, które nie są oblane czekoladą. Należy je schować do pojemnika (można je podzielić i pakować pojedynczo) lub zabezpieczyć folią spożywczą. Mrozić do 2 miesięcy.

Po wyjęciu z zamrażarki najlepiej wyłożyć bułeczkę na blaszkę z papierem do pieczenia. Na wierzch dać odrobinę masła lub skropić mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni C, aż bułeczka się ociepli i zmięknie.

bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą 1
Smacznego!
bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą 1

BUŁECZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Miękkie i puszyste, zawijane bułeczki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady. Polane dodatkową porcją czekolady i obsypane orzeszkami ziemnymi.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g cukru białego (drobnego)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 6 g drożdży suszonych
  • 50 g masła
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Składniki na nadzienie

  • 300 g masła orzechowego
  • 50 g cukru brązowego
  • 100 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • garść orzechów ziemnych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • W niewielkim garnuszku rozpuścić masło i odstawić. Mleko podgrzać, ma być letnio-ciepłe, nie gorące.
  • Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry i drożdże, wymieszać. Wbić jajko i zacząć wyrabiać ciasto mikserem, dolewając powoli mleko. Ciasto wyrabiać 4-5 minut.
  • Następnie wlewać stopniowo masło. Miksować kolejne 3-4 minuty, aż masło całkowicie się wchłonie i powstanie elastyczne, miękkie ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę i włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Podwoi swoją objętość.

Przygotowanie nadzienia

  • Masło orzechowe dobrze wymieszać z cukrem. Czekoladę posiekać i odłożyć.

Przygotowanie bułeczek

  • Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować wyrośnięte ciasto. Ma mieć kształt zbliżony do prostokąta i grubość ok 0,5 cm.
  • Na ciasto wyłożyć masło orzechowe i rozsmarować. Posypać równomiernie czekoladą.
  • Ciasto zwinąć ściśle w roladkę i pokroić na 12-15 równych części (ok 2 cm).  Przygotowane bułeczki ułożyć w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do wypieków.
  • Przykryć bułeczki ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Pieczenie bułeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec bułeczki 20-25 minut, aż wyrosną i lekko zbrązowieją.
  • Po lekkim ostygnięciu polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.

Zobacz także:

drożdżówki ze śliwkami i czekoladą 1

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Słodkie bułeczki ze śliwkami i kruszonką to klasyka. Drożdżówki są puchate, słodziutkie i podkręcone czekoladą. Idealne. Do tego na wierzchu kruszonka migdałowa. Czy jest coś lepszego niż taka bułeczka z kawą na śniadanie? 2 bułeczki.

zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą 1

ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ

Zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą i nutką cynamonu, polane sosem z białej czekolady i posypane wiórkami gorzkiej czekolady. Czego chcieć więcej? No może małą filiżankę kawy do tego.

babeczki brownie z kremem fistaszkowym 1a

BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM

Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo