Bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą

Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.
Drożdże – Polecam suszone, ale można użyć świeżych. Należy przygotować rozczyn. 15 gram drożdży pokruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru, dolać 4 łyżki letniego mleka, dobrze wymieszać i dodać łyżkę mąki. Ponownie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn się spieni i podwoi objętość. Składniki na rozczyn bierzemy ze składników, które są przygotowane na ciasto.
Jajka – Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajka były w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Masło orzechowe – Masło z orzechów ziemnych. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.
Przepis na ok. 12-15 niewielkich bułeczek. U mnie wyszło 15, piekłam je w ceramicznym prostokątnym naczyniu o wymiarach 30×20 cm.
Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć w formie folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.
Bułeczki można mrozić. Mrozimy bułeczki, które nie są oblane czekoladą. Należy je schować do pojemnika (można je podzielić i pakować pojedynczo) lub zabezpieczyć folią spożywczą. Mrozić do 2 miesięcy.
Po wyjęciu z zamrażarki najlepiej wyłożyć bułeczkę na blaszkę z papierem do pieczenia. Na wierzch dać odrobinę masła lub skropić mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni C, aż bułeczka się ociepli i zmięknie.
Słodkie bułeczki ze śliwkami i kruszonką to klasyka. Drożdżówki są puchate, słodziutkie i podkręcone czekoladą. Idealne. Do tego na wierzchu kruszonka migdałowa. Czy jest coś lepszego niż taka bułeczka z kawą na śniadanie? 2 bułeczki.
Zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą i nutką cynamonu, polane sosem z białej czekolady i posypane wiórkami gorzkiej czekolady. Czego chcieć więcej? No może małą filiżankę kawy do tego.
Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.