Sernik pomarańczowy na spodzie brownie

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, dlatego trzeba przygotować większą blachę, w której zmieści się tortownica.
Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Masa serowa – Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę kremówkę należy wyjąć wcześniej z lodówki.
– Wszystkie składniki na masę serową, poza czekoladą można połączyć blenderem. Miksować niezbyt długo, aby masa się bardzo nie napowietrzyła. Dopiero potem wlać delikatnie czekoladę. Masa będzie delikatniejsza, bardziej kremowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Skórka z pomarańczy – Dobrze, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Sernik przechowywać w lodówce, w pojemniku lub tortownicy, przykryty folią. Spożyć do 3 dni.
Czekoladowy, kremowy sernik Ferreo Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja.
Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo.
Napisać o nich, że to ciasteczka z żurawiną i czekoladą to w sumie za mało. To są wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.