Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Boże Narodzenie
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Sernik pomarańczowy na spodzie brownie

  • 12 grudnia 2020
sernik pomarańczowy na spodzie brownie 1a
sernik pomarańczowy na spodzie brownie 1a
Total
784
Shares
1
0
783

Sernik pomarańczowy na spodzie brownie

Pyszny sernik na świąteczny stół. Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady. Słodko, pysznie i aromatycznie. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest równy i kremowy. Nie znam nikogo, kto oparłby się kawałkowi i mam nadzieję, że i Wy się nie oprzecie.
sernik pomarańczowy na spodzie brownie a

Sernik pomarańczowy na spodzie brownie - wskazówki

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, dlatego trzeba przygotować większą blachę, w której zmieści się tortownica.

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Masa serowa – Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę kremówkę należy wyjąć wcześniej z lodówki.

–  Wszystkie składniki na masę serową, poza czekoladą można połączyć blenderem. Miksować niezbyt długo, aby masa się bardzo nie napowietrzyła. Dopiero potem wlać delikatnie czekoladę. Masa będzie delikatniejsza, bardziej kremowa.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Skórka z pomarańczy – Dobrze, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik pomarańczowy na spodzie brownie

Sernik pomarańczowy na spodzie brownie - przechowywanie

Sernik przechowywać w lodówce, w pojemniku lub tortownicy, przykryty folią. Spożyć do 3 dni.

 

sernik pomarańczowy na spodzie brownie 1
Smacznego!
sernik pomarańczowy na spodzie brownie 1a

SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE

Joanna | chocololo.pl
Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód brownie

  • 100 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 10 g kakao
  • 70 g mąki pszennej
  • 100 g cukru brązowego
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 600 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego
  • 200 g czekolady białej
  • 2 jajka
  • 40 g cukru pudru
  • 150 ml śmietanki 36%
  • skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy

Składniki na polewę

  • 150 g czekolady białej
  • 100 ml świeżego soku z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu brownie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować tortownicę, dno wyłożyć papierem, boki zabezpieczyć szczelnie folią aluminiową.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać dokładnie.
  • Wylać ciasto do tortownicy, wyrównać i piec 25 minut. Wyciągnąć z piekarnika.

Przygotowanie masy serowej

  • Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • Do miski włożyć twaróg, wlać śmietankę, skórkę pomarańczową, cukier i jajka. Zmiksować wszystko krótko, tylko do połączenia składników, następnie miksując na małych obrotach wlewać wystudzoną czekoladę.
  • Masę serową wylać na ciepły spód brownie.
  • Nastawić cały czajnik wody. Tortownicę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy tortownicy.
  • Piec sernik 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie polewy

  • W miseczce, w kąpieli wodnej podgrzać sok pomarańczowy. Dodać połamaną czekoladę i gdy się rozpuści dobrze wymieszać. Polać sernik i schłodzić jeszcze przez godzinę.

Zobacz także:

Sernik ferrero rocher 1

SERNIK FERRERO ROCHER

Czekoladowy, kremowy sernik Ferreo Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja.

sernik dyniowy z oreo

SERNIK DYNIOWY Z OREO

Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo.

ciasteczka z żurawiną i czekoladą a

CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ

Napisać o nich, że to ciasteczka z żurawiną i czekoladą to w sumie za mało. To są wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne.

Obserwuj Chocololo:

Instagram

Pinterest

Total
784
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 783
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • kakao
  • pomarańcze
  • śmietana kremówka
  • twaróg
Poprzedni artykuł
bezy z kremem czekoladowym i granatem 1a
  • BEZY
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Bezy z kremem czekoladowym i granatem

  • 7 grudnia 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
piernik bananowy z czekolada i suszonymi sliwkami 1
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami

  • 14 grudnia 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności