Brownie z masłem orzechowym

Brownie z masłem orzechowym

Znów ogrom czekolady w jednym małym wypieku. No, ale w końcu czasem można zaszaleć. To brownie, podobnie jak babeczki brownie z kremem fistaszkowym powinno trafić w gust słodyczożerców. Jest mega słodkie i mega czekoladowe. Kawałek tego ciasta koniecznie trzeba zjeść z filiżanką mocnej kawy. Ja je uwielbiam. Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi. Kiedyś może pojawi się lżejsza wersja tego deseru, tymczasem jeszcze raz ostrzegam. Jest słodko, ale pysznie!
brownie z masłem orzechowym

Brownie z masłem orzechowym - wskazówki

Jajka do brownie – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada (do brownie i polewy) – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Nie należy piec ciasta dłużej bo będzie suche. 20-25 minut wystarczy.

Składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej. Najlepiej jakby masło i masło orzechowe miały tę samą temperaturę, właśnie pokojową.

Mimo, że śmietanki są tylko 2 łyżki nie warto ich pomijać. Te dwie łyżki dodadzą kremowej konsystencji i jaśniejszego koloru.

Orzechy do polewy – Jeżeli lubicie można dodać orzechy solone. Będą pasować, a ich słoność podkreśli dodatkowo smak i słodycz.

Składniki na blaszkę 25×21 cm.

brownie z masłem orzechowym 3

Brownie z masłem orzechowym - przechowywanie

Ciasto przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3-4 dni. Najlepiej już pokrojone na kawałki.

Przed podaniem wyjąć kawałek brownie na około 20 minut. Krem i spód ocieplą się i będą bardziej miękkie.

brownie z masłem orzechowym 1
Smacznego!
brownie z masłem orzechowym 1

BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 175 g masła
  • 180 g cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 110 g mąki pszennej
  • 15 g kakao

Składniki na krem orzechowy

  • 200 g masła
  • 340 g masła orzechowego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietanki 36%

Składniki na polewę

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 60-70 g orzechów ziemnych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu brownie

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić masło, dodać połamaną gorzką czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao, wymieszać wszystko dobrze. Wylać na przygotowaną blaszkę i wyrównać łyżką lub szpatułką.
  • Spód piec 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie kremu orzechowego

  • Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
  • W trzech turach przesiać do kremu cukier puder i miksować jeszcze 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodać śmietankę i gdy się wmiesza masa będzie gotowa.
  • Krem wyłożyć równomiernie na wystudzony spód czekoladowy i wyrównać. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie można przygotować i wylać polewę.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę, prawie do wrzenia. Wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z ognia. Wymieszać, aż powstanie jednolity sos.
  • Orzechy dobrze posiekać i wymieszać z czekoladą. Gdy całość trochę ostygnie wylać czekoladę i wyrównać.
  • Całość schłodzić najlepiej przez 3-4 godziny.

Zobacz także:

BROWNIE NA JASNYM SPODZIE

Jedno z prostszych do przygotowania ciast – brownie, tym razem na jasnym, maślanym spodzie. Do tego kosteczki mlecznej czekolady zapieczone na wierzchu. Fajne ciasto, i wcale nie takie słodkie, jakby wskazywała na to ilość czekolady.

sernik pomarańczowy na spodzie brownie 1

SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE

Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady. Słodko, pysznie i aromatycznie.

brownie bounty brownie z kokosem1aaa

BROWNIE BOUNTY

Kolejny przepis na brownie, dziś w wersji kokosowej. Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady.

Obserwuj Chocololo:

2 FacebookPinterestEmail

5 komentarzy

Ezylion 4 marca 2021 - 21:54

5 gwiazdek
Ciasto wyglada świetnie . Myśle ze tak samo smakuje. Pozdrawiam

Reply
Iwa 4 listopada 2021 - 07:38

Czy ten krem nadaje się do tortów? Czy jest wystarczająco stabilny by utrzymać kilka warstw?

Reply
Joanna | Chocololo 5 listopada 2021 - 11:56

Na pewno nadaje się do obłożenia tortu. Myślę, że 2-3 warstwy utrzyma, to gęsty i słodki krem, twardnieje w lodówce.

Reply
Natalia 25 marca 2022 - 06:10

5 gwiazdek
Pyszne. Wczoraj zrobiłam i jest pyszne, ale polecam kroić na małe kawałeczki bo jest tak syte że po dużym można zapomnieć o obiedzie

Reply
Joanna | Chocololo 25 marca 2022 - 19:11

Super:-) Pozdrawiam serdecznie

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo