Brownie z masłem orzechowym
Znów ogrom czekolady w jednym małym wypieku. No, ale w końcu czasem można zaszaleć. To brownie, podobnie jak babeczki brownie z kremem fistaszkowym powinno trafić w gust słodyczożerców. Jest mega słodkie i mega czekoladowe. Kawałek tego ciasta koniecznie trzeba zjeść z filiżanką mocnej kawy. Ja je uwielbiam. Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi. Kiedyś może pojawi się lżejsza wersja tego deseru, tymczasem jeszcze raz ostrzegam. Jest słodko, ale pysznie!
Brownie z masłem orzechowym - wskazówki
Jajka do brownie – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada (do brownie i polewy) – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Nie należy piec ciasta dłużej bo będzie suche. 20-25 minut wystarczy.
Składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej. Najlepiej jakby masło i masło orzechowe miały tę samą temperaturę, właśnie pokojową.
Mimo, że śmietanki są tylko 2 łyżki nie warto ich pomijać. Te dwie łyżki dodadzą kremowej konsystencji i jaśniejszego koloru.
Orzechy do polewy – Jeżeli lubicie można dodać orzechy solone. Będą pasować, a ich słoność podkreśli dodatkowo smak i słodycz.
Składniki na blaszkę 25×21 cm.
Brownie z masłem orzechowym - przechowywanie
Ciasto przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3-4 dni. Najlepiej już pokrojone na kawałki.
Przed podaniem wyjąć kawałek brownie na około 20 minut. Krem i spód ocieplą się i będą bardziej miękkie.
Smacznego!
BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na brownie
- 180 g czekolady gorzkiej
- 175 g masła
- 180 g cukru brązowego
- 3 jajka
- 110 g mąki pszennej
- 15 g kakao
Składniki na krem orzechowy
- 200 g masła
- 340 g masła orzechowego
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietanki 36%
Składniki na polewę
- 200 ml śmietanki 36%
- 200 g czekolady gorzkiej
- 60-70 g orzechów ziemnych
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu brownie
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić masło, dodać połamaną gorzką czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
- Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao, wymieszać wszystko dobrze. Wylać na przygotowaną blaszkę i wyrównać łyżką lub szpatułką.
- Spód piec 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie kremu orzechowego
- Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
- W trzech turach przesiać do kremu cukier puder i miksować jeszcze 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodać śmietankę i gdy się wmiesza masa będzie gotowa.
- Krem wyłożyć równomiernie na wystudzony spód czekoladowy i wyrównać. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie można przygotować i wylać polewę.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę, prawie do wrzenia. Wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z ognia. Wymieszać, aż powstanie jednolity sos.
- Orzechy dobrze posiekać i wymieszać z czekoladą. Gdy całość trochę ostygnie wylać czekoladę i wyrównać.
- Całość schłodzić najlepiej przez 3-4 godziny.
Zobacz także:
BROWNIE NA JASNYM SPODZIE
Jedno z prostszych do przygotowania ciast – brownie, tym razem na jasnym, maślanym spodzie. Do tego kosteczki mlecznej czekolady zapieczone na wierzchu. Fajne ciasto, i wcale nie takie słodkie, jakby wskazywała na to ilość czekolady.
SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE
Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady. Słodko, pysznie i aromatycznie.
BROWNIE BOUNTY
Kolejny przepis na brownie, dziś w wersji kokosowej. Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady.
5 komentarzy
Ciasto wyglada świetnie . Myśle ze tak samo smakuje. Pozdrawiam
Czy ten krem nadaje się do tortów? Czy jest wystarczająco stabilny by utrzymać kilka warstw?
Na pewno nadaje się do obłożenia tortu. Myślę, że 2-3 warstwy utrzyma, to gęsty i słodki krem, twardnieje w lodówce.
Pyszne. Wczoraj zrobiłam i jest pyszne, ale polecam kroić na małe kawałeczki bo jest tak syte że po dużym można zapomnieć o obiedzie
Super:-) Pozdrawiam serdecznie