Czekoladowe ciasto z winem i gruszkami
Nietypowe, ale pyszne ciasto czekoladowe z czerwonym winem i gruszkami. To dość wytrawne ciasto dla wielbicieli gruszek w winie. Nie jest dla dzieci, wino czuć i nie wyparuje ono w pełni podczas pieczenia. Do przygotowania tego ciasta potrzebne jest wytrawne czerwone wino i dość twarde gruszki. Jest wilgotne, ciężkawe i oryginalne w smaku. Pyszne, umiarkowanie słodkie i upieczone w formie babki. Nie mogło zabraknąć czekoladowej polewy. Jeśli chcecie, żeby wino było czuć jeszcze bardziej, można wykorzystać polewę, którą polane są babeczki z winem. Jest intensywna w smaku i będzie pasować idealnie.
Czekoladowe ciasto z winem i gruszkami - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowego ciasta z winem i gruszkami.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie można wykorzystać mąkę orkiszową typ 700.
Kakao – Ciemne kakao dostępne w większości sklepów.
Cukier – Można wykorzystać cukier biały lub brązowy.
Wino – Użyłam czerwonego, wytrawnego wina i takie też polecam. Myślę, że wyjdą też np. z półwytrawnym. Wino powinno być w temperaturze pokojowej.
Gruszki – Niezależnie od gatunku gruszek jakie wybierzecie, muszą być lekko twarde. Nie mogą być zbyt dojrzałe, wtedy są zbyt wilgotne i soczyste.
Czekolada – Do polewy i do ciasta potrzebna będzie czekolada gorzka o zawartości kakao min. 60%. Jeśli macie ochotę na słodszą polewę, można wykorzystać czekoladę gorzką i mleczną w proporcji pół na pół.
Przepis na formę do babki o średnicy ok. 22 cm i pojemności ok. 2 l.
Czekoladowe ciasto z winem i gruszkami - przechowywanie
Po upieczeniu i polaniu czekoladą może zostać w temp. pokojowej przez 24 godziny, później warto schować je do lodówki w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez ok. 3 dni.
Przed podaniem warto zostawić kawałek ciasta na 20 minut w temp. pokojowej, aby się ocieplił.
Smacznego!
CIASTO CZEKOLADOWE Z WINEM I GRUSZKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 240 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 80 g masła
- 160 g cukru
- 250 ml czerwonego wina (wytrawne; w temp. pokojowej)
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 2 niewielkie gruszki (400 g po obraniu ze skórek)
- 50 g gorzkiej czekolady
Składniki na polewę
- 100 g czekolady gorzkiej
- wiórki czekoladowe (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę nasmarować masłem i obsypać mąką z kakao (wymieszać wcześniej łyżkę mąki i łyżkę kakao).
- Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia. Czekoladę posiekać drobno i odłożyć.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
- Gruszki obrać ze skórek, pokroić w niedużą kostkę i odłożyć.
- W osobnej misce wymieszać jajka, wino, cukier i ostudzone masło. Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać. Dodać gruszki i czekoladę, delikatnie je wmieszać.
- Ciasto wyłożyć równomiernie do przygotowanej formy. Piec ok. 55 minut, do suchego patyczka. Może być wilgotny od gruszek lub kawałków czekolady, ale nie powinien być mokry od surowego ciasta.
- Wyjąć ciasto z piekarnika zostawić na 5-10 minut i po tym czasie jeszcze gorące wyjąć delikatnie na kratkę do studzenia. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
- Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto i posypać wiórkami.