Czekoladowe ciasto z winem i gruszkami

Czekoladowe ciasto z winem i gruszkami

Nietypowe, ale pyszne ciasto czekoladowe z czerwonym winem i gruszkami. To dość wytrawne ciasto dla wielbicieli gruszek w winie. Nie jest dla dzieci, wino czuć i nie wyparuje ono w pełni podczas pieczenia. Do przygotowania tego ciasta potrzebne jest wytrawne czerwone wino i dość twarde gruszki. Jest wilgotne, ciężkawe i oryginalne w smaku. Pyszne, umiarkowanie słodkie i upieczone w formie babki. Nie mogło zabraknąć czekoladowej polewy. Jeśli chcecie, żeby wino było czuć jeszcze bardziej, można wykorzystać polewę, którą polane są babeczki z winem. Jest intensywna w smaku i będzie pasować idealnie.
czekoladowe ciasto z winem i gruszkami

Czekoladowe ciasto z winem i gruszkami - wskazówki

Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowego ciasta z winem i gruszkami.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie można wykorzystać mąkę orkiszową typ 700.

Kakao – Ciemne kakao dostępne w większości sklepów.

Cukier – Można wykorzystać cukier biały lub brązowy.

Wino – Użyłam czerwonego, wytrawnego wina i takie też polecam. Myślę, że wyjdą też np. z półwytrawnym. Wino powinno być w temperaturze pokojowej.

Gruszki – Niezależnie od gatunku gruszek jakie wybierzecie, muszą być lekko twarde. Nie mogą być zbyt dojrzałe, wtedy są zbyt wilgotne i soczyste.

Czekolada – Do polewy i do ciasta potrzebna będzie czekolada gorzka o zawartości kakao min. 60%. Jeśli macie ochotę na słodszą polewę, można wykorzystać czekoladę gorzką i mleczną w proporcji pół na pół.

Przepis na formę do babki  o średnicy ok. 22 cm i pojemności ok. 2 l.

czekoladowe ciasto z winem i gruszkami

Czekoladowe ciasto z winem i gruszkami - przechowywanie

Po upieczeniu i polaniu czekoladą może zostać w temp. pokojowej przez 24 godziny, później warto schować je do lodówki w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez ok. 3 dni.

Przed podaniem warto zostawić kawałek ciasta na 20 minut w temp. pokojowej, aby się ocieplił.

czekoladowe ciasto z winem i gruszkami

Smacznego!

czekoladowe ciasto z winem i gruszkami

CIASTO CZEKOLADOWE Z WINEM I GRUSZKAMI

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe ciasto z czerwonym winem i gruszkami.
Przepis na formę do babki  o średnicy ok. 22 cm i pojemności ok. 2 l.

SKŁADNIKI
  

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 240 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 80 g masła
  • 160 g cukru
  • 250 ml czerwonego wina (wytrawne; w temp. pokojowej)
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 niewielkie gruszki (400 g po obraniu ze skórek)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • wiórki czekoladowe (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę nasmarować masłem i obsypać mąką z kakao (wymieszać wcześniej łyżkę mąki i łyżkę kakao).
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia. Czekoladę posiekać drobno i odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Gruszki obrać ze skórek, pokroić w niedużą kostkę i odłożyć.
  • W osobnej misce wymieszać jajka, wino, cukier i ostudzone masło. Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać. Dodać gruszki i czekoladę, delikatnie je wmieszać.
  • Ciasto wyłożyć równomiernie do przygotowanej formy. Piec ok. 55 minut, do suchego patyczka. Może być wilgotny od gruszek lub kawałków czekolady, ale nie powinien być mokry od surowego ciasta.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika zostawić na 5-10 minut i po tym czasie jeszcze gorące wyjąć delikatnie na kratkę do studzenia. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto i posypać wiórkami.
Słowo kluczowe ciasto czekoladowe, ciasto z gruszkami, czekolada gorzka, gruszki, kakao

Zobacz także:

czekoladowe ciasto salceson z jabłkami
czekoladowe ciasto salceson z jabłkami
czekoladowe babeczki z czerwonym winem
czekoladowe babeczki z czerwonym winem
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo