Czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym

Ciasto – Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Maślankę i jajka wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby się ociepliły.
Nie wolno piec ciasta zbyt długo, może to spowodować, że będzie ono zbyt suche. Można sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbijając w nie patyczek (najlepiej do szaszłyków). Nie może być na nim surowego ciasta, ale może być wilgotny.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Czekolada – Można użyć dowolnej gorzkiej lub deserowej czekolady. Najlepiej jednak o zawartości kakao 70-80%.
Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Krem – Serek powinien być w temperaturze pokojowej, a roztopiona czekolada musi być ostudzona żeby krem się nie zważył. Do kremu można użyć także innego alkoholu np. rumu. Jeżeli pomijamy alkohol trzeba bardziej uważać i delikatnie, krótko miksować białą czekoladę z serkiem.
Wiórki czekolady można zrobić obieraczką do warzyw.
Przepis na tortownicę 18-20 cm.
Ciasto, ze względu na krem na bazie serka mascarpone należy przechowywać w lodówce. Spożyć do 3 dni.
Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać. Tym bardziej teraz, gdy nadeszła jesień i dni są coraz chłodniejsze, a my potrzebujemy trochę więcej słodyczy.
Niezwykle czekoladowe i słodkie ciasto, którego brzegi mają kruchą, ciągnącą się konsystencję. Do tego czekoladowa beza. Ciężkie, mokre i sycące, przełamane lekko kwaskowatymi malinami posypanymi cukrem pudrem.
Jesienne i aromatyczne, bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekoladą. Są miękkie i puszyste, pachnące cynamonem. No i ten piękny pomarańczowy kolor, który poprawi humor nawet w najpochmurniejszy dzień.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.