Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym

  • 29 października 2020
czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym 1
czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym 1
Total
175
Shares
1
0
174

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym

Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko! Wspaniałe na nadchodzącą zimę i Święta.
czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym 1a

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym - wskazówki

Ciasto – Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Maślankę i jajka wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby się ociepliły.

Nie wolno piec ciasta zbyt długo, może to spowodować, że będzie ono zbyt suche. Można sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbijając w nie patyczek (najlepiej do szaszłyków). Nie może być na nim surowego ciasta, ale może być wilgotny.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Czekolada – Można użyć dowolnej gorzkiej lub deserowej czekolady. Najlepiej jednak o zawartości kakao 70-80%.

Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Krem – Serek powinien być w temperaturze pokojowej, a roztopiona czekolada musi być ostudzona żeby krem się nie zważył. Do kremu można użyć także innego alkoholu np. rumu. Jeżeli pomijamy alkohol trzeba bardziej uważać i delikatnie, krótko miksować białą czekoladę z serkiem.

Wiórki czekolady można zrobić obieraczką do warzyw.

Przepis na tortownicę 18-20 cm.

czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym 1aa

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym - przechowywanie

Ciasto, ze względu na krem na bazie serka mascarpone należy przechowywać w lodówce. Spożyć do 3 dni.

czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym
Smacznego!
czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym 1aa

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 140 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g cukru brązowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g migdałów mielonych
  • 30 g kakao
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone
  • 150 g czekolady białej
  • 2 łyżki whisky
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do posypania

  • 50 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku lub w kąpieli wodnej roztopić masło. Dodać połamaną czekoladę i gdy się rozpuści wymieszać na gładki sos. Wsypać cukier, wymieszać i odłożyć do wystudzenia.
  • W miseczce rozbełtać jajka z maślanką i delikatnie, ciągle mieszając wlewać je do wystudzonej czekolady z masłem i cukrem. Dodać do masy skórkę pomarańczową i wymieszać wszystko.
  • Do miski z mokrymi składnikami wsypać przesianą mąkę z kakao, mielone migdały, proszek i sodę. Wymieszać wszystko dokładnie.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i piec 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto można ostudzić w formie.

Przygotowanie kremu

  • Do miski włożyć serek mascarpone, wsypać cynamon i wlać whisky. Mikserem z końcówkami do ubijania wymieszać składniki aby się połączyły, zajmie to kilka sekund.
  • Powoli, miksując na niskich obrotach wlewać ostudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników. Schłodzić krem 15 minut w lodówce i wyłożyć go na wierzch ciasta. Można posmarować też boki.
  • Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi. Schłodzić przed podaniem przez 2 godziny.

Zobacz także:

mocno czekoladowe ciasto bananowe z kokosem 1

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE

Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać. Tym bardziej teraz, gdy nadeszła jesień i dni są coraz chłodniejsze, a my potrzebujemy trochę więcej słodyczy.

brownie z czekoladową bezą i malinami

BROWNIE Z CZEKOLADOWĄ BEZĄ I MALINAMI

Niezwykle czekoladowe i słodkie ciasto, którego brzegi mają kruchą, ciągnącą się konsystencję. Do tego czekoladowa beza. Ciężkie, mokre i sycące, przełamane lekko kwaskowatymi malinami posypanymi cukrem pudrem.

bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekolada 1

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA DYNIOWE Z CZEKOLADĄ

Jesienne i aromatyczne, bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekoladą. Są miękkie i puszyste, pachnące cynamonem. No i ten piękny pomarańczowy kolor, który poprawi humor nawet w najpochmurniejszy dzień.

Obserwuj Chocololo:

Instagram

Pinterest

Total
175
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 174
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • cynamon
  • kakao
  • mascarpone
  • maślanka
  • migdały
  • pomarańcze
Poprzedni artykuł
bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami

  • 27 października 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasteczka z żurawiną i czekoladą 1a
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Ciasteczka z żurawiną i czekoladą

  • 2 listopada 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.