Cofnij
czekoladowe ciasto z gruszkami bezglutenowe

BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

Joanna | Chocololo
Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia.
Przepis na keksówkę 20x10 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 100 g migdałów mielonych
  • 100 g mąki ryżowej
  • 30 g kakao
  • 100 g cukru drobnego
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 gruszki (ok. 350 g razem)

Składniki na polewę

  • 30 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki płatków migdałowych (podprażonych na patelni)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół). Keksówkę nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, migdały mielone, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę ok. 1x1cm.
  • Do większej miski wbić jajka, dodać cukier, olej i wymieszać dokładnie. Wsypać suche składniki i wymieszać do połączenia. Na końcu delikatnie szpatułką wmieszać gruszki.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec ok. 45-50 minut, lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie przez 15-20 minut i można przenieść na kratkę i zostawić do ostudzenia.

Przygotowanie polewy

  • Masło roztopić w garnuszku, dodać do niego kostki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia (można też rozpuścić czekoladę z masłem razem, ale w kąpieli wodnej).
  • Polewą polać ciasto, posypać płatkami migdałów.
Słowo kluczowe bez glutenu, ciasto, ciasto bezglutenowe, ciasto czekoladowe, ciasto z gruszkami, gruszki, migdały