2łyżkipłatków migdałowych (podprażonych na patelni)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół). Keksówkę nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, kakao, migdały mielone, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę ok. 1x1cm.
Do większej miski wbić jajka, dodać cukier, olej i wymieszać dokładnie. Wsypać suche składniki i wymieszać do połączenia. Na końcu delikatnie szpatułką wmieszać gruszki.
Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec ok. 45-50 minut, lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie przez 15-20 minut i można przenieść na kratkę i zostawić do ostudzenia.
Przygotowanie polewy
Masło roztopić w garnuszku, dodać do niego kostki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia (można też rozpuścić czekoladę z masłem razem, ale w kąpieli wodnej).
Polewą polać ciasto, posypać płatkami migdałów.
Słowo kluczowe bez glutenu, ciasto, ciasto bezglutenowe, ciasto czekoladowe, ciasto z gruszkami, gruszki, migdały