Mini mazurki z kremem czekoladowym

Masło i żółtko do ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18%, ale można użyć też gęsty jogurt. Śmietana powinna być zimna, prosto z lodówki.
Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Ciasto trzeba uformować w kulę, spłaszczyć ją nieco i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 4-5m i wycinamy kółka o średnicy 5,5-6 cm.
Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki, które skręcamy razem delikatnie i ozdabiamy kółka. Jeśli chcecie można także udekorować je jednym wałeczkiem lub kuleczkami ciasta. Trzeba pamiętać, żeby były dość wysokie, aby zmieścić w środku nadzienie.
Składniki na krem czekoladowy powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.
Masło orzechowe – Gładkie lub crunchy, masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.
Kremu może wyjść większa ilość, można dać go więcej na mini mazurki (niż na zdjęciach) lub wykorzystać do innych ciastek. Można zrobić krem z mniejszej ilości, ale ciężko ją ubić, aby była puszysta.
Przepis na ok. 12 sztuk.
Kruche mini mazurki należy zamknąć w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce. Będą dobre przez 4-5 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Dzień dobry, czy zamiast krówek można dać gotową masę z puszki? Jeżeli tak to w jakiej formie? Samą?
Dzień dobry, można (chociaż wiadomo, smak i konsystencja będzie się różnić). Masę można dać samą, tak po prostu, jeśli jest za gęsta to dobrze ją rozmieszać, ewentualnie odrobinę podgrzać. No i napakować po brzegi 🙂 Pozdrawiam!
Jeszcze jedno pytanie, ile wcześniej można upiec same spody i jak przechować?
Dziękuję ślicznie za odpowiedzi i życzę miłych Świąt
Można upiec 2-3 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku (można w lodówce lub w temp. pokojowej) i po nałożeniu nadzienia i kremu będą dobre tak jak napisałam we wpisie 4 do 5 dni. Takie upieczone spody można też zamrozić nawet tydzień wcześniej (zaraz jak wystygną po upieczeniu). Pozdrawiam i wzajemnie! 🙂
Witam. Czy ten krem czekoladowy jest stabilny, myśli pani że nada się do przełożenia tortu?
Nada się do przełożenia, ale najlepszy będzie do tynkowania tortu:)
Pieknie wyglądają ale dużo słodyczy wiec jak zrobię to dam sam krem czekoladowy i myśle , ze tez będzie pysznie. Ale dekoracja z jajeczkami cudowna♥️
Dziękuję! Tak, te mazurki są słodkie:) Można dać jakąś kwaśną konfiturę zamiast krówek, przełamie słodycz kremu:)