Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • 10 maja 2022
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Total
31
Shares
1
0
30

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Mocno aromatyczne, cytrynowe ciasto z białą czekoladą. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Jest miękkie i puszyste, i choć następnego dnia robi się trochę twardsze (to przez czekoladę i masło), to i tak jest bardzo smaczne, ja np. trzymam je specjalnie w lodówce. Fani białej czekolady będą zadowoleni, jest jej tu aż 250 g razem z polewą. Ciasto jest proste do przygotowania, nie wymaga ubijania, ani ucierania niczego jak np. w babce. To proste ciacho na kwaśnej śmietanie, taka biała wersja ciasta do czekoladowego tortu z truskawkami, tylko wzbogacona o skórkę cytrynową i ze zmienioną ilością mąki. Proste i pyszne.
ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.

Skórka z cytryny – Najlepiej, aby wybrać cytryny z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytryny należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.

Ciasto pieczemy w 175 stopniach C, jeśli zbyt szybko będzie się rumienić zmniejszcie temperaturę o 5 stopni. Czas pieczenia ok. 45 minut, do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po 40 minutach.

Polewa – Jeśli czekolada nie rozpuści się całkiem  w małej ilości śmietanki można dodatkowo podgrzać całość w kąpieli wodnej, stąd wkładamy czekoladę do metalowej miseczki. Jeśli polewa się zwarzy, trzeba podgrzać odrobinę śmietanki (łyżkę) i dodać gorącą do czekolady, dokładnie i szybko wymieszać. Jeśli będzie zbyt rzadka można dodać jeszcze odrobinę czekolady.

Przepis na keksówkę o wymiarach 25×11 cm.

ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą - przechowywanie

Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą do 2-3 dni, w temperaturze pokojowej. Można też trzymać je w lodówce, jest wtedy fajnie twarde, ale warto pokroić je wcześniej na kawałki.

ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Smacznego!

ciasto cytrynowe z białą czekoladą

CIASTO CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Mocno aromatyczne, cytrynowe ciasto z białą czekoladą.
Przepis na keksówkę o wymiarach 25x11 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 150 g białej czekolady
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 220 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 80 ml oleju
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • skórka otarta z 2 cytryn

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 30 ml śmietanki 36%
  • skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę połamać i włożyć do miseczki.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca (ale nie wrząca i skwiercząca). Zdjąć z ognia i po chwili wlać do białej czekolady. Wymieszać do powstania gładkiego sosu i odłożyć do wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy. Na końcu wmieszać skórkę cytrynową.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę mąki i wymieszać dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać do formy i wyrównać. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka, wyjąć i ostudzić.
  • Przygotować polewę. Czekoladę połamać i włożyć do metalowej miseczki. Kremówkę podgrzać i prawie wrzącą wlać do czekolady, dodać skórkę i wymieszać do powstania jednolitej polewy. Polać ciasto i zostawić do zgęstnienia polewy.

Zobacz także:

cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką
ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
31
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 30
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • cytryny
  • kwaśna śmietana
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • 5 maja 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • 12 maja 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
pralinki migdałowe z amaretto
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 19 maja 2022
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 17 maja 2022
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 12 maja 2022
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 5 maja 2022
tort czekoladowy z truskawkami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • Joanna | Chocololo
  • 3 maja 2022
orkiszowe brownie z batata
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • Joanna | Chocololo
  • 26 kwietnia 2022
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 21 kwietnia 2022
czekoladowy sernik tiramisu
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Czekoladowy sernik tiramisu (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 14 kwietnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
  • pralinki migdałowe z amaretto
    Pralinki migdałowe z Amaretto
    • 19 maja 2022
  • mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    • 17 maja 2022
  • tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    • 12 maja 2022
  • ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    • 10 maja 2022
  • migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
    Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto
    • 5 maja 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa kokos krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności