Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • 10 maja 2022
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Total
45
Shares
1
0
44

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Mocno aromatyczne, cytrynowe ciasto z białą czekoladą. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Jest miękkie i puszyste, i choć następnego dnia robi się trochę twardsze (to przez czekoladę i masło), to i tak jest bardzo smaczne, ja np. trzymam je specjalnie w lodówce. Fani białej czekolady będą zadowoleni, jest jej tu aż 250 g razem z polewą. Ciasto jest proste do przygotowania, nie wymaga ubijania, ani ucierania niczego jak np. w babce. To proste ciacho na kwaśnej śmietanie, taka biała wersja ciasta do czekoladowego tortu z truskawkami, tylko wzbogacona o skórkę cytrynową i ze zmienioną ilością mąki. Proste i pyszne.
ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.

Skórka z cytryny – Najlepiej, aby wybrać cytryny z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytryny należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.

Ciasto pieczemy w 175 stopniach C, jeśli zbyt szybko będzie się rumienić zmniejszcie temperaturę o 5 stopni. Czas pieczenia ok. 45 minut, do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po 40 minutach.

Polewa – Jeśli czekolada nie rozpuści się całkiem  w małej ilości śmietanki można dodatkowo podgrzać całość w kąpieli wodnej, stąd wkładamy czekoladę do metalowej miseczki. Jeśli polewa się zwarzy, trzeba podgrzać odrobinę śmietanki (łyżkę) i dodać gorącą do czekolady, dokładnie i szybko wymieszać. Jeśli będzie zbyt rzadka można dodać jeszcze odrobinę czekolady.

Przepis na keksówkę o wymiarach 25×11 cm.

ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą - przechowywanie

Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą do 2-3 dni, w temperaturze pokojowej. Można też trzymać je w lodówce, jest wtedy fajnie twarde, ale warto pokroić je wcześniej na kawałki.

ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Smacznego!

ciasto cytrynowe z białą czekoladą

CIASTO CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Mocno aromatyczne, cytrynowe ciasto z białą czekoladą.
Przepis na keksówkę o wymiarach 25x11 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 150 g białej czekolady
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 220 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 80 ml oleju
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • skórka otarta z 2 cytryn

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 30 ml śmietanki 36%
  • skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę połamać i włożyć do miseczki.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca (ale nie wrząca i skwiercząca). Zdjąć z ognia i po chwili wlać do białej czekolady. Wymieszać do powstania gładkiego sosu i odłożyć do wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy. Na końcu wmieszać skórkę cytrynową.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę mąki i wymieszać dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać do formy i wyrównać. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka, wyjąć i ostudzić.
  • Przygotować polewę. Czekoladę połamać i włożyć do metalowej miseczki. Kremówkę podgrzać i prawie wrzącą wlać do czekolady, dodać skórkę i wymieszać do powstania jednolitej polewy. Polać ciasto i zostawić do zgęstnienia polewy.

Zobacz także:

cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką
ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
45
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 44
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • cytryny
  • kwaśna śmietana
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • 5 maja 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • 12 maja 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności