Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.
Skórka z cytryny – Najlepiej, aby wybrać cytryny z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytryny należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.
Ciasto pieczemy w 175 stopniach C, jeśli zbyt szybko będzie się rumienić zmniejszcie temperaturę o 5 stopni. Czas pieczenia ok. 45 minut, do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po 40 minutach.
Polewa – Jeśli czekolada nie rozpuści się całkiem w małej ilości śmietanki można dodatkowo podgrzać całość w kąpieli wodnej, stąd wkładamy czekoladę do metalowej miseczki. Jeśli polewa się zwarzy, trzeba podgrzać odrobinę śmietanki (łyżkę) i dodać gorącą do czekolady, dokładnie i szybko wymieszać. Jeśli będzie zbyt rzadka można dodać jeszcze odrobinę czekolady.
Przepis na keksówkę o wymiarach 25×11 cm.
Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą do 2-3 dni, w temperaturze pokojowej. Można też trzymać je w lodówce, jest wtedy fajnie twarde, ale warto pokroić je wcześniej na kawałki.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.