Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami

Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami

Jeżeli szukacie jakiegoś smacznego i zdrowszego przepisu na piernik bezglutenowy, to nie mogliście trafić lepiej. Nie będę kłamać, że jest bardzo fit, bo jest w nim sporo orzechów i czekolady. No ale to wypiek na święta, więc jeśli sami jesteście na diecie bezglutenowej lub gościcie kogoś, komu chcielibyście sprawić przyjemność – poczęstujcie go tym piernikiem. Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami jest wilgotny i mięsisty. Bardzo prosty i ekspresowy w przygotowaniu, sprawdzi się więc na ostatnią chwilę.
piernik bananowy z czekolada i suszonymi sliwkami a

Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami - wskazówki

Jajka –  Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Cukier – W przepisie jest cukier kokosowy, jednak jeżeli nie macie go w domu, można wykorzystać brązowy w tej samej proporcji.

Miód – Najbardziej charakterystyczny w smaku i polecany przeze mnie miód do piernika to miód gryczany. Jeśli nie lubicie intensywnych w smaku miodów, można użyć delikatny np. akacjowy, lipowy.

Orzechy włoskie – Polecam samodzielnie mielić orzechy, ale można użyć gotowych, mielonych orzechów. W przypadku gdy orzechy mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Orzechy włoskie są bardzo tłuste, należy mielić je dość krótko bo szybko nabierają konsystencji pasty.

Czekolada – Można użyć dowolnej gorzkiej lub deserowej czekolady. Najlepiej jednak o zawartości kakao 60-80%.

Polewa jest dość miękka, jak chcecie można pominąć olej i polać ciasto samą roztopioną czekoladą.

Przepis na keksówkę 11×21 cm.

piernik bananowy z czekolada i suszonymi sliwkami 1a

Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami - przechowywanie

Piernik przechowywać w temperaturze pokojowej, owinięty folią. Zachowa świeżość przez 3 dni.

piernik bananowy z czekolada i suszonymi sliwkami
Smacznego!
piernik bananowy z czekolada i suszonymi sliwkami

PIERNIK BANANOWY Z CZEKOLADĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami jest wilgotny i mięsisty. Bardzo prosty i ekspresowy w przygotowaniu.

SKŁADNIKI
  

  • 2 banany (mocno dojrzałe)
  • 2 jajka
  • 60 g cukru kokosowego
  • 40 g miodu
  • 140 g orzechów włoskich mielonych
  • 110 g mąki ryżowej
  • 60 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 70 g śliwek suszonych

Polewa czekoladowa

  • 20 g oleju kokosowego
  • 100 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W małym garnuszku rozpuścić olej kokosowy razem z miodem, zdjąć z palnika do ostudzenia.
  • W misce rozgnieść banany, dodać jajka, cukier i wymieszać. Wlać wystudzony olej z miodem i ponownie wymieszać całość.
  • Dodać mielone orzechy, przesianą mąkę ryżową z proszkiem i sodą, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać dokładnie ciasto.
  • Czekoladę i śliwki pokroić w małe kawałki i dodać do ciasta, wymieszać i przełożyć ciasto do keksówki.
  • Piec ok. 40-45 minut, lub do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu przełożyć ciasto z keksówki na kratkę do całkowitego wystudzenia.
  • Przygotować polewę. W garnuszku z grubym dnem podgrzać olej kokosowy, dodać połamaną czekoladę i zdjąć z ognia. Wymieszać gdy czekolada się rozpuści. Polać ciasto i podawać, gdy polewa lekko przestygnie.

Zobacz także:

kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą

KRUCHE BABECZKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Małe i słodkie babeczki z kruchego, maślanego ciasta z dodatkiem przyprawy do piernika. We wnętrzu tych uroczych babeczek kryje się śliwkowe nadzienie z orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. Będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.

śliwki w czekoladzie piernikowe a

ŚLIWKI W CZEKOLADZIE PIERNIKOWE

Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą. To jest dopiero wypas! Idealne na święta, no i będą po nie mogły sięgać dzieci.

ciasteczka z żurawiną i czekoladą a

CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ

Napisać o nich, że to ciasteczka z żurawiną i czekoladą to w sumie za mało. To są wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo