Ciasteczka z żurawiną i czekoladą

Ciasto – Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego masło i jajko trzeba wyjąć wcześniej z lodówki.
Masło pokrojone w małą kostkę szybko się ociepli, natomiast jajko można włożyć do miseczki z ciepłą, ale nie gorącą wodą na 10 minut (w międzyczasie jak woda ostygnie trzeba ją wymienić).
Migdały – Można użyć zarówno blanszowanych, jaki i ze skórką.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Czekolada – W przypadku tych ciasteczek deserowa będzie najlepsza, choć można użyć gorzkiej o wysokiej zawartości kakao. Mleczna również się nada, ale ciastka będą słodsze i mniej wyraziste.
Przepis na ok. 18-20 ciasteczek.
Upieczone ciasteczka przechowujemy zamknięte w szczelnym pojemniku, do 5 dni. Ciasto można przygotować dzień przed pieczeniem, spokojnie może poczekać 24 godziny w lodówce. Nadaje się także do mrożenia, do 3 miesięcy.
Pyszne, bezglutenowe ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną. Zaraz po upieczeniu są chrupkie z zewnątrz, w środku mokre, o lekko ciągnącej konsystencji. Po prostu rewelacyjne.
Pyszne, bardzo czekoladowe i bardzo słodkie ciastka brownie, tym razem z dodatkiem krówek. Są miękkie w środku i kruche na zewnątrz, idealne do gorzkiej kawy. Zaraz po upieczeniu można je posypać szczyptą gruboziarnistej soli co dodatkowo podkręci smak.
Ciasteczka bananowo-czekoladowe są miękkie, syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu. Nie są to też bardzo słodkie ciasteczka, dlatego jeżeli ktoś ma ochotę można czekoladę gorzką zastąpić mleczną, lub dodać trochę więcej cukru.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.