Kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą

Ciasto – Masło, żółtka i jogurt do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki.
– Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba najpierw posiekać nożem składniki w misce, następnie szybko zagnieść.
Mus śliwkowy – Do musu można użyć świeżych lub mrożonych śliwek. Można też użyć gotowych powideł śliwkowych, ale trzeba je wcześniej podgrzać i zagęścić jeśli są zbyt rzadkie.
Cukier – W przypadku tego kruchego ciasta można samodzielnie zmielić cukier brązowy, nada ładny kolor i lekko karmelowy smak.
Jeżeli całe ciasto nie zostanie wykorzystane, można wyciąć z niego ciasteczka i piec 10-12 minut.
Przepis na ok. 20 babeczek.
Babeczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 3 dni.
Surowe ciasto może poleżeć w lodówce przez 24 godziny, przed wałkowaniem dobrze je wyciągnąć na ok. 15-20 minut. Można także wyłożyć formę na babeczki i także pozostawić w lodówce. Później wyciągnąć, napełnić nadzieniem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Surowe ciasto nadaje się do mrożenia, w zamrażarce może pozostać przez 3 miesiące.
Tarta na kruchym spodzie z dodatkiem śmietanki, to ciasto które wykorzystałam też do ciasteczek z kremem. Do tego śliwkowy mus ze skórką pomarańczową i cynamonem, a na wierzchu krem piernikowy z białą i gorzką czekoladą. Wspaniałe połączenie.
Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą. To jest dopiero wypas! Idealne na Święta, no i będą po nie mogły sięgać dzieci. Najwięcej pracy zajmuje pokrycie ich kremem, ale po chwili nabiera się wprawy i idzie całkiem szybko.
Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko!
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.