Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą

  • 5 grudnia 2020
kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą
kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą
Total
61
Shares
13
0
48

Kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą

Małe i słodkie babeczki z kruchego, maślanego ciasta z dodatkiem przyprawy do piernika. We wnętrzu tych uroczych babeczek kryje się śliwkowe nadzienie z orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. Będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.
kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą 1a

Kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą - wskazówki

Ciasto – Masło, żółtka i jogurt do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki.

– Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba najpierw posiekać nożem składniki w misce, następnie szybko zagnieść.

Mus śliwkowy – Do musu można użyć świeżych lub mrożonych śliwek. Można też użyć gotowych powideł śliwkowych, ale trzeba je wcześniej podgrzać i zagęścić jeśli są zbyt rzadkie.

Cukier – W przypadku tego kruchego ciasta można samodzielnie zmielić cukier brązowy, nada ładny kolor i lekko karmelowy smak.

Jeżeli całe ciasto nie zostanie wykorzystane, można wyciąć z niego ciasteczka i piec 10-12 minut.

Przepis na ok. 20 babeczek.

kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą b

Kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą - przechowywanie

Babeczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 3 dni.

Surowe ciasto może poleżeć w lodówce przez 24 godziny, przed wałkowaniem dobrze je wyciągnąć na ok. 15-20 minut. Można także wyłożyć formę na babeczki i także pozostawić w lodówce. Później wyciągnąć, napełnić nadzieniem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Surowe ciasto nadaje się do mrożenia, w zamrażarce może pozostać przez 3 miesiące.

kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą a
Smacznego!
kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą

KRUCHE BABECZKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Małe i słodkie babeczki z kruchego, maślanego ciasta z dodatkiem przyprawy do piernika. We wnętrzu tych uroczych babeczek kryje się śliwkowe nadzienie z orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. Będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła (zimnego)
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 60 ml jogurtu naturalnego

Składniki na nadzienie

  • 900 g śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sok z połówki pomarańczy
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g orzechów włoskich

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie śliwek

  • Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
  • Dać owoce na patelnię, wsypać cukier i cynamon. Dusić śliwki, aż będą miękkie i rozpadające się, a sok będzie zredukowany.
  • Zblendować śliwki na mus i dusić jeszcze przez 5 minut. Następnie dodać sok pomarańczowy rozmieszany ze skrobią. Wymieszać i dusić 3-4 minuty na wolnym ogniu. Ostudzić.
  • Do musu śliwkowego dodać posiekane orzechy i czekoladę, wymieszać.

Przygotowanie ciasta

  • Mąkę, masło pokrojone w kostkę, kakao i cukier umieścić w malakserze lub w misce. Szybko posiekać nożem/zmiksować na kruszonkę, dodać przyprawę, jogurt i żółtka. Zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  • Stolnicę obficie podsypać mąką i rozwałkować większą część ciasta (pozostałą zostawić w lodówce) na grubość 3-4 mm. Wykrawać koła o średnicy większej niż otwór na babeczkę.
  • Wykrojonymi kołami wyłożyć foremkę na muffinki, dociskając delikatnie ciasto do dna i brzegów.
  • Babeczki napełnić śliwkami aż po brzegi.
  • Rozwałkować pozostałe ciasto, wykroić koła o górnej średnicy babeczki, a w kołach gwiazdki lub inne kształty. Przykryć nimi babeczki, można skleić brzegi.
  • Piec 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremce na 5 minut. Po tym czasie przenieść babeczki na kratkę do studzenia.
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

tarta ze śliwkami i kremem piernikowym 1

TARTA ZE ŚLIWKAMI I KREMEM PIERNIKOWYM

Tarta na kruchym spodzie z dodatkiem śmietanki, to ciasto które wykorzystałam też do ciasteczek z kremem. Do tego śliwkowy mus ze skórką pomarańczową i cynamonem, a na wierzchu krem piernikowy z białą i gorzką czekoladą. Wspaniałe połączenie.

śliwki w czekoladzie piernikowe a

ŚLIWKI W CZEKOLADZIE PIERNIKOWE

Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą. To jest dopiero wypas! Idealne na Święta, no i będą po nie mogły sięgać dzieci. Najwięcej pracy zajmuje pokrycie ich kremem, ale po chwili nabiera się wprawy i idzie całkiem szybko.

czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym

CZEKOLADOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM

Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko!

Obserwuj Chocololo:

Instagram

Pinterest

Total
61
Shares
Udostępnij 13
Przypnij 48
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • jogurt
  • kakao
  • orzechy włoskie
  • pomarańcze
  • śliwki
Poprzedni artykuł
ciasteczka z oreo i czekoladą
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka z Oreo i czekoladą

  • 1 grudnia 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
bezy z kremem czekoladowym i granatem 1a
  • BEZY
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Bezy z kremem czekoladowym i granatem

  • 7 grudnia 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.