Strona główna PRZEPISYCIASTECZKA Ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami

Ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami

przez Joanna | Chocololo
ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami 1

Ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami

Napakowane jabłkami ciasteczka, które smakują jak małe szarlotki. Są idealne. Po upieczeniu chrupkie z zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Krówki lekko się zapiekają i tworzą karmelową, chrupiącą skorupkę. Bardzo smaczne połączenie.
ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami
Ciasteczka tuż przed pieczeniem.

Ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami - wskazówki

Składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i masło trzeba wyciągnąć wcześniej z lodówki.

Masło pokrojone w małą kostkę szybko się ociepli, natomiast jajko można włożyć do miseczki z ciepłą, ale nie gorącą wodą na 10 minut (w międzyczasie jak woda ostygnie trzeba ją wymienić).

Jabłko – Najlepiej, aby była to odmiana twarda i słodka.

Cukier – Cukier brązowy można zastąpić białym cukrem pudrem.

Przepis na 12 ciastek.

ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami a

Ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami - przechowywanie

Ciastka przechowywać w temperaturze pokojowej, zamknięte w pojemniku. Trzeba pamiętać, że nie będą cały czas chrupkie i staną się wilgotne przez dodatek jabłka. Ciastka spożyć do 2 dni.

ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami 1a
Smacznego!
ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami 1

CIASTECZKA Z JABŁKAMI, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KRÓWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Napakowane jabłkami ciasteczka, które smakują jak małe szarlotki. Są idealne. Po upieczeniu chrupkie z zewnątrz, miękkie i delikatne w środku.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła (miękkiego)
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru trzcinowego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jabłko (ok. 300 g (przed obraniem))
  • 90 g krówek
  • 70 g czekolady białej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce utrzeć mikserem (końcówkami do ubijania) masło z cukrami do powstania puszystej, jasnej masy. Wbić jajko i miksować do połączenia składników.
  • Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksować, aż powstanie jednolite ciasto. Nie miksować zbyt długo.
  • Jabłko obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Czekoladę również pokroić w kosteczki. Dodać jabłko i czekoladę do ciasta. Dokładnie wymieszać.
  • Formować w dłoniach spore kulki (większe niż orzech włoski) i układać na blaszce. Zachowywać odstępy. Ciastka delikatnie spłaszczyć dłonią.
  • Pokruszyć na wierzch ciastek krówki. Piec ok. 20-22 minuty, aż lekko zbrązowieją.
  • Po wyjęciu z piekarnika poczekać 2 minuty i przenieść ciastka na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

ciasteczka z oreo i czekoladą

CIASTECZKA Z OREO I CZEKOLADĄ

Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasteczka z Oreo i białą czekoladą. Można powiedzieć ciasteczka w ciasteczku. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i bardzo słodziutkie. Można je szybko przygotować do popołudniowej kawy, albo po prostu, gdy mamy ochotę na domowe słodkości.

ciasteczka z żurawiną i czekoladą a

CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ

Napisać o nich, że to ciasteczka z żurawiną i czekoladą to w sumie za mało. To są wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne.

proste ciasteczka z czekoladą 1aa

PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Proste i bardzo smaczne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Idealne kiedy nie ma się ochoty na skomplikowane wypieki, ale coś dobrego by się zjadło. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe i szybkie.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo