Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

Kruche, orzechowe ciasteczka z serduszkiem wypełnionym czekoladą. Nie tylko na walentynki, ale na każdą okazję i bez okazji. Są super smaczne,  kakaowe z mielonymi orzechami laskowymi i sporą ilością masła. Nie potrzebujecie żadnych specjalnych foremek, wystarczy niewielka łyżeczka lub tak jak na zdjęciach, niewielka zaokrąglona końcówka np. widelca. Odciskamy nią serduszko. Pamiętajcie, że wgłębienie musi być głębokie. Ciasteczka rosną i wgłębienie staje się płytsze, choć i tak mieści sporo czekolady.
orzechowe ciasteczka z serduszkiem

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem - wskazówki

Żółtko i masło powinny być zimne, prosto z lodówki.

Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść.

Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, mielone orzechy, cukier puder, żółtko i pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieść ręcznie ciasto.

Czekolada – Do napełnienia serduszek można użyć dowolnej czekolady. Na wszystkie ciasta potrzeba ok. 80-100 g czekolady (w zależności od głębokości odciśniętych serduszek).

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Mielone orzechy – Jeśli mielicie orzechy sami, warto wymieszać je z częścią mąki (odmierzonej do ciasta). Orzechy drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko powstania pasty orzechowej.

Lepienie ciastek – Z przygotowanego ciasta trzeba ulepić równe kuleczki (o wadzie ok. 20 gram) i ułożyć je na papierze do pieczenia w odstępach.

Kuleczki należy bardzo delikatnie spłaszczyć i małą łyżeczką lub zaokrągloną, niewielką końcówką łyżeczki widelczyka odcisnąć serduszko. Aby powstało serduszko końcówkę mocno przyciskamy na krzyż. Brzuszki serduszka będą wyraźne, ogonek można delikatnie docisnąć.

Ciasta przed pieczeniem trzeba dobrze schłodzić.

Uformowane ciasteczka można układać bezpośrednio na blaszce, na której będą pieczone i która jest na wyposażeniu piekarnika. Jeśli jednak nie mieści się ona w lodówce, można ulepione ciastka ułożyć na wyłożonej papierem tacy i dopiero po dokładnym schłodzeniu ułożyć na blaszczce, na której będą pieczone.

Przepis na ok. 20 ciasteczek.

orzechowe ciasteczka z serduszkiem

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem - przechowywanie

Ciastka przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3-4 dni.

Ciastka dobrze się mrożą,  można zawinąć po kilka sztuk w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.

orzechowe ciasteczka z serduszkiem

Smacznego!

orzechowe ciasteczka z serduszkiem

ORZECHOWE CIASTECZKA Z SERDUSZKIEM

Joanna | chocololo.pl
Kruche, orzechowe ciasteczka z serduszkiem wypełnionym czekoladą.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 130 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko (zimne)
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g mielonych orzechów laskowych (wcześniej upieczonych i obranych ze skórki)
  • 10 g kakao
  • 40 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok 16 g)
  • szczypta soli
  • 80-100 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do malaksera wsypać mąkę, kakao, orzechy mielone, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtko. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i zagnieść na ciasto.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki (ok. 20 gram każda) i odkładać w odstępach. Kuleczki lekko spłaszczyć.
  • W każdym ciastku odcisnąć (małą łyżeczką lub niewielką, zaokrągloną końcówką łyżeczki/ widelczyka) serduszko, dociskając głęboko łyżeczkę dwukrotnie, aby powstały brzuszki serduszka. Następnie uformować dół.
  • Ciastka schłodzić w lodówce ok. 60 minut.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni C (góra-dół).
  • Ciasteczka wyjąć z lodówki i piec 13-15 minut. Zaraz po upieczeniu będą miękkie, więc dopiero po kilku minutach przenieść je na kratkę do studzenia. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do woreczka cukierniczego (można też użyć łyżeczki do napełniania serduszek) i napełniać serduszka. Zostawić do ostygnięcia czekolady lub włożyć na 10 minut do lodówki, żeby przyspieszyć ten proces.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z czekoladą, czekolada, kruche ciasteczka, walentynki

Zobacz także:

ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo