Mocno czekoladowe ciasto bananowe
Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać. Tym bardziej teraz, gdy nadeszła jesień i dni są coraz chłodniejsze, a my potrzebujemy trochę więcej słodyczy. Ciasto można upiec w niewielkiej, okrągłej formie lub keksówce. Pamiętajcie żeby grubo polać czekoladą.
Mocno czekoladowe ciasto bananowe - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mąka bezglutenowa – Użyłam mieszanki Schar mix – b, można użyć sprawdzonej mąki bezglutenowej. Jeżeli nie unikacie glutenu można użyć mąki pszennej.
Wiórki kokosowe – Jeżeli samodzielnie mielimy to najlepiej odmierzyć ilość wiórków podaną w przepisie i zmielić z częścią (także już odmierzonej) mąki. Wtedy wiórki dobrze się zmielą i nie powstanie pasta kokosowa.
Można użyć gotowej mąki kokosowej, jednak ja zawsze mielę samodzielnie. Mam wrażenie, że gotowa jest bardziej sucha i mniej aromatyczna.
Cukier kokosowy – można zastąpić brązowym cukrem. Cukier kokosowy ma bardziej karmelowy posmak i wzbogaca smak ciasta.
Czekolada – najlepiej gorzka między 60-80%.
Przepis na tortownicę 18-20 cm.
Mocno czekoladowe ciasto bananowe - przechowywanie
Ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią. Spożyć do 3 dni.
Smacznego!
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 120 g mąki bezglutenowej
- 120 g mielonych wiórków kokosowych
- 40 g kakao
- 3 banany (mocno dojrzałe)
- 100 g czekolady gorzkiej
- ½ szklanki cukru kokosowego
- 2 jajka
- 80 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Na wierzch
- 100 g czekolady gorzkiej
- garść wiórków do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier, którym wyłożone są boki formy powinien wystawać ok 2 cm ponad rant.
- W kąpieli wodnej roztopić masło, dodać do niego połamaną w kostki czekoladę i wymieszać gdy się rozpuści.
- Do masy maślano-czekoladowej wsypać cukier kokosowy, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Można zamieszać od czasu do czasy by cukier bardziej się rozpuścił.
- Przygotować dwie miski. W mniejszej wymieszać przesianą mąkę z kakao, zmielone wiórki kokosowe, proszek i sodę.
- W większej misce rozgnieść banany, dodać jajka i wymieszać dobrze. Do bananów wlać ostudzone masło z czekoladą i ponownie wymieszać.
- Do miski z mokrymi składnikami wsypać przygotowane suche składniki i dobrze wszystko połączyć.
- Ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 min, lub do suchego patyczka.
- Ostudzone ciasto polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Zobacz także:
CIASTECZKA BANANOWO-CZEKOLADOWE
Ciasteczka bananowo-czekoladowe są miękkie, syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu.
MUFFINKI BANANOWE Z NUTELLĄ (BEZGLUTENOWE)
Bezglutenowe muffinki bananowe z nutellą, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Przygotowanie ich jest proste, a robienie zygzaków z nutelli to czysta przyjemność. Delikatnie wyczuwalne są także wiórki kokosowe, więc połączenie wszystkiego w jednej muffince jest niezwykle smaczne.
BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI
Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Znika kawałek po kawałku. Jest miękkie, puszyste i aromatyczne. Jeżeli jesteście na diecie i chcecie zgrzeszyć, to tylko z takim ciastem.
1 komentarz
Rewelacja. Dałam mniej cukru, i przełożyłam własnym dżemem wiśniowym. Dzięki