Czekoladowy krem z ciecierzycy (wegański)
Gęsty, sycący krem czekoladowy z ciecierzycy. To smaczna i zdrowsza alternatywa dla popularnych kremów czekoladowych. W dodatku mogą po niego sięgać weganie, ponieważ nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Do przygotowania kremu potrzebna jest ciecierzyca z puszki lub słoika. Jest praktycznie niewyczuwalna. Krem czekoladowy będzie pasować do różnych wypieków, także wegańskich. Można posmarować nim babeczki, ciasto lub gofry, także naleśniki. Na babeczkach w wegańskim wydaniu sprawdził się u mnie znakomicie, do wyjadania łyżeczką też. Także bardzo Wam polecam!
Czekoladowy krem z ciecierzycy - wskazówki
Wegański krem czekoladowy jest bardzo prosty do przygotowania. Właściwie wystarczy dokładnie zblendować wszystkie składniki (po wcześniejszym namoczeniu daktyli). Można to zrobić w malakserze lub blenderem w misce.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania czekoladowego kremu z cieciorki?
Ciecierzyca – Gotowana ciecierzyca w puszce lub w słoiku. Cieciorkę odlewamy z zalewy.
Kakao – Ciemne kakao. Polecam ogólnodostępne w sklepach alkalizowane kakao typu DecoMorreno. Ma intensywny smak i pasta będzie idealnie czekoladowa. Wszelkiego rodzaju inne kakao np. naturalne i niealkalizowane mogą być za słabe i krem będzie mało czekoladowy z przebijającą się nutą cieciorki.
Daktyle – Suszone daktyle, które zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 1 godzinę. Daktyle będą miękkie, a woda po nich słodka. Zostawiamy ją, aby ewentualnie rozrzedzić blendowany krem.
Masło orzechowe – Wykorzystałam masło z orzechów ziemnych, ale można wykorzystać dowolne masło orzechowe np. z orzechów laskowych.
Mleczko kokosowe – Dodaje smaku i konsystencji, ale jeśli nie chcecie można je pominąć i w jego miejsce dodać wodę po namaczanych daktylach.
Krem czekoladowy z ciecierzycy nie jest bardzo słodki (przynajmniej dla mnie). Jak najbardziej można go dosłodzić w zależności od Waszych upodobań. Może to być brązowy cukier puder, syrop klonowy, a jeśli nie zależy Wam, aby krem był wegański, można wykorzystać miód.
Czekoladowy krem z ciecierzycy - przechowywanie
Krem z ciecierzycy najlepiej przechowywać w zamkniętym słoiku lub pojemniku spożywczym. Przechowujemy go w lodówce do 3-4 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWY KREM Z CIECIERZYCY (WEGAŃSKI)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 150 g ciecierzycy z puszki lub słoika (odsączonej)
- 70 g daktyli
- 20 g kakao
- 50 g masła orzechowego
- 50 ml mleczka kokosowego
PRZYGOTOWANIE
- Daktyle włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Powinien zakrywać daktyle. Odstawić na 1 godzinę.
- Daktyle wyjąc z wody (nie wylewać jej) i dać do miski lub malaksera. Dodać ciecierzycę, kakao, masło orzechowe i mleczko kokosowe.
- Zblendować wszystkie składniki do powstania gładkiej pasty. W zależności od pożądanej gęstości, można dolać wody z moczenia daktyli i ponownie zblednować, aby krem był mniej gęsty.