Drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą

Najlepiej wyrobić ciasto mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić je ręcznie, choć zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.
Jajka – Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajko było w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Biała czekolada – Rozpuszczona w kąpieli wodnej i ostudzona do temperatury pokojowej.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.
Żółtko – W temperaturze pokojowej.
Masło do kruszonki – Powinno być zimne, prosto z lodówki.
Przepis na 6 sporych drożdżówek.
Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1 max 2 dni w temperaturze pokojowej.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Super przepis. Chciałam zapytać, czy mogę zamiast malin dać mrożone wiśnie.
Dziękuję! Można, ale nie dużo, żeby nie puściły zbyt wiele wody 🙂