Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą

  • 13 kwietnia 2023
drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą
drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą
Total
24
Shares
0
0
24

Drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą

Pomiędzy intensywnie czekoladowymi słodkościami jest czas, kiedy przychodzi ochota na coś trochę innego. Drożdżówki chodziły za mną od dawna, w ogóle ciasto drożdżowe to moja miłość. Taka wielka bułka z kruszoną i serem to marzenie, ale jakbym nie dodała czekolady zwariowałabym chyba. I dzięki temu powstały te wspaniałe drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą. Miękkie, puchate, pachnące i z kruszonką na wierzchu. Zrobiłam 6 sporych sztuk i polecam bułki właśnie tych rozmiarów, ale jeśli macie ochotę na mniejsze to jak najbardziej można zrobić mniejsze. Piękny zapach w całym domu gwarantowany.
drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą

Drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą - wskazówki

Ciasto.

Najlepiej wyrobić ciasto mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić je ręcznie, choć zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.

Jajka  – Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajko było w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło – Powinno być miękkie, bardzo miękkie, tak żeby łatwo wmieszało się do ciasta.

Masa serowa.

Biała czekolada – Rozpuszczona w kąpieli wodnej i ostudzona do temperatury pokojowej.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.

Żółtko – W temperaturze pokojowej.

Twarogu nie blendować ani nie miksować z resztą składników (tak jak np. do niektórych serników), ponieważ może zrobić się zbyt rzadki aby napełnić nim bułeczki. Całość trzeba wymieszać szpatułką.

Kruszonka.

Masło do kruszonki – Powinno być zimne, prosto z lodówki.

Przepis na 6 sporych drożdżówek.

drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą

Drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą - przechowywanie

Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1 max 2 dni w temperaturze pokojowej.

drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą

Smacznego!

drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą

DROŻDZÓWKI Z SEREM, MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Wspaniałe drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą. Miękkie, puchate, pachnące i z kruszonką na wierzchu.
Przepis na 6 sporych drożdżówek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g masła (miękkiego)
  • 7 g suszonych drożdży
  • 180 ml mleka (letniego)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 30 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na masę serową

  • 200 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 1 żółtko (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady białej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • ok. 100 g malin (3-4 maliny ba bułkę)

Składniki na kruszonkę

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła (zimnego)
  • 25 g cukru pudru

Dodatkowo

  • jajko i łyżka mleka rozbełtana do posmarowania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
  • Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
  • Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6 równych części i uformować z nich równe kulki. Ułożyć je w odstępach na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotować kruszonkę, masę serową i rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

Przygotowanie kruszonki

  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder i dodać pokrojone w kostkę, zimne masło. Rozcierać palcami składniki do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.

Przygotowanie masy serowej

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma pozostać płynna.
  • W misce wymieszać ser z żółtkiem i ekstraktem waniliowym. Powoli, mieszając dość energicznie, wlewać ostudzoną czekoladę.

Przygotowanie bułeczek

  • Gdy bułeczki ponownie urosną, mocno docisnąć w każdą dno szklanki (można wcześniej oprószyć dno mąką). Wgłębienie powinno być dość głębokie.
  • W każde wgłębienie dać masę serową i powciskać maliny.
  • Boki ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać całe bułki kruszonką.
  • Drożdżówki piec ok. 25 minut, aż będą pięknie rumiane.

Zobacz także:

rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
zawijane bułeczki z nutellą
zawijane bułeczki z nutellą
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym 8
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
24
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 24
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • maliny
  • twaróg
Poprzedni artykuł
babka migdałowa z Amaretto (baz glutenu)
  • BABKI
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Babka migdałowa z Amaretto (bez glutenu)

  • 4 kwietnia 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciastka z cukrem Muscovado, orzechami i białą czekoladą
  • PRZEPISY

Ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą

  • 18 kwietnia 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

  1. Basia pisze:
    19 maja 2023 o 20:22

    Super przepis. Chciałam zapytać, czy mogę zamiast malin dać mrożone wiśnie.

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      19 maja 2023 o 20:26

      Dziękuję! Można, ale nie dużo, żeby nie puściły zbyt wiele wody 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności