Prosty przepis na Czekoladowe muffinki z białą czekoladą. Niezwykle smaczne i szybkie w przygotowaniu. Muffinki są miękkie i wilgotne dzięki bananom, a biała czekolada na wierzchu przypieka się, twardnieje i lekko karmelizuje. Można po upieczeniu i polaniu muffinek czekoladą posypać je podprażonymi płatkami migdałów, będą bardzo dobre.
Składniki (na 9 sztuk):
– 2 dojrzałe banany (małe)
– 100 g mielonych migdałów
– 100 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 50 g cukru brązowego
– 50 g masła
– 2 czubate łyżki kakao
– 0,5 łyżeczki sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 100 g białej czekolady
– 50 g gorzkiej czekolady
+ 2 paski gorzkiej czekolady do roztopienia i polania
Przygotowanie:
Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować formę na muffiny (wyłożyć papilotkami).
W misce zagnieść banany, dodać cukier, jajko i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, migdały, proszek, sodę i kakao, wymieszać dokładnie. Pod koniec mieszania wlać ostudzone masło i połączyć dobrze składniki.
Pokroić w kosteczki 50 g białej i 50 g gorzkiej czekolady, wmieszać do ciasta.
Ciasto przełożyć do przygotowanych papilotek, wypełnić je do ¾ wysokości. Pozostałe 50 g białej czekolady pokroić w kosteczki i powciskać delikatnie w wierzch muffinek.
Piec muffinki ok. 20-25 minut, lub do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu polać muffinki roztopioną czekoladą.
Smacznego!
![czekoladowe muffinki z białą czekoladą 1](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2020/10/czekoladowe-muffinki-z-biala-czekolada-1-713x1024.jpg)
![czekoladowe muffinki z białą czekoladą 1](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2020/10/czekoladowe-muffinki-z-biala-czekolada-769x1024.jpg)
Zobacz także:
![najlepsze muffiny dyniowe z czekoladą 1](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2020/09/muffiny-dyniowe-z-czekolada-2.png)
Muffiny dyniowe z czekoladą
Muffiny dyniowe z czekoladą są wspaniałym pomysłem na jej wykorzystanie. Mięciutkie i puszyste, można jeść jeszcze ciepłe. W tym przepisie wykorzystałam dynię Hokkaido, po upieczeniu i zblendowaniu na puree jest gęsta i mączna, idealna do muffinek. Z podanych składników wychodzi 10 muffinek średniej wielkości.
![](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2020/08/muffiny-z-borówkami-i-białą-czekoladą-5.png)
Mufiinki z borówkami i białą czekoladą
Puszyste i mięciutkie muffinki, z chrupiącą kruszonką, soczystymi borówkami i białą czekoladą. Z dodatkiem skórki cytrynowej, która nadaje cudownego aromatu i orzeźwienia.
![](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2020/09/babeczki-bananowe-z-nutellą-1-scaled.jpg)
Muffinki bananowe z nutellą
Bezglutenowe muffinki bananowe z nutellą, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Przygotowanie ich jest proste, a robienie zygzaków z nutelli to czysta przyjemność. Delikatnie wyczuwalne są także wiórki kokosowe, więc połączenie wszystkiego w jednej muffince jest niezwykle smaczne.