Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Czekoladowe muffinki z białą czekoladą

  • 12 października 2020
czekoladowe muffinki z białą czekoladą 1a
czekoladowe muffinki z białą czekoladą 1a
Total
43
Shares
0
0
43

Prosty przepis na Czekoladowe muffinki z białą czekoladą. Niezwykle smaczne i szybkie w przygotowaniu. Muffinki są miękkie i wilgotne dzięki bananom, a biała czekolada na wierzchu przypieka się, twardnieje i lekko karmelizuje. Można po upieczeniu i polaniu muffinek czekoladą posypać je podprażonymi płatkami migdałów, będą bardzo dobre.

Składniki (na 9 sztuk):

– 2 dojrzałe banany (małe)

– 100 g mielonych migdałów

– 100 g mąki pszennej

– 1 jajko

– 50 g cukru brązowego

– 50 g masła

– 2 czubate łyżki kakao

– 0,5 łyżeczki sody

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 100 g białej czekolady

– 50 g gorzkiej czekolady

+ 2 paski gorzkiej czekolady do roztopienia i polania

Przygotowanie:

Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.  Przygotować formę na muffiny (wyłożyć papilotkami).

W misce zagnieść banany, dodać cukier, jajko i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, migdały, proszek, sodę i kakao, wymieszać dokładnie. Pod koniec mieszania wlać ostudzone masło i połączyć dobrze składniki.

Pokroić w kosteczki 50 g białej i 50 g gorzkiej czekolady, wmieszać do ciasta.

Ciasto przełożyć do przygotowanych papilotek, wypełnić je do ¾ wysokości. Pozostałe 50 g białej czekolady pokroić w kosteczki i powciskać delikatnie w wierzch muffinek.

Piec muffinki ok. 20-25 minut, lub do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu polać muffinki roztopioną czekoladą.

Smacznego!

czekoladowe muffinki z białą czekoladą 1
czekoladowe muffinki z białą czekoladą 1

Zobacz także:

najlepsze muffiny dyniowe z czekoladą 1

Muffiny dyniowe z czekoladą

Muffiny dyniowe z czekoladą są wspaniałym pomysłem na jej wykorzystanie. Mięciutkie i puszyste, można jeść jeszcze ciepłe. W tym przepisie wykorzystałam dynię Hokkaido, po upieczeniu i zblendowaniu na puree jest gęsta i mączna, idealna do muffinek. Z podanych składników wychodzi 10 muffinek średniej wielkości.

Muffinki z borówkami i białą czekoladą

Mufiinki z borówkami i białą czekoladą

Puszyste i mięciutkie muffinki, z chrupiącą kruszonką, soczystymi borówkami i białą czekoladą. Z dodatkiem skórki cytrynowej, która nadaje cudownego aromatu i orzeźwienia.

bezglutenowe babeczki bananowe z nutellą

Muffinki bananowe z nutellą

Bezglutenowe muffinki bananowe z nutellą, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Przygotowanie ich jest proste, a robienie zygzaków z nutelli to czysta przyjemność. Delikatnie wyczuwalne są także wiórki kokosowe, więc połączenie wszystkiego w jednej muffince jest niezwykle smaczne.

Obserwuj Chocololo na:

Instagram

Pinterest

Total
43
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 43
Tweet 0
Podobne składniki
  • banany
  • biała czekolada
  • kakao
  • migdały
Poprzedni artykuł
zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą 1
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą

  • 10 października 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik z białą czekoladą i jabłkam 1aa
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik z białą czekoladą i jabłkami

  • 14 października 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności