Wegańskie ciasto czekoladowe
Wegańskie ciasto czekoladowe, a właściwie – wegański czekoladowy chlebek bananowy. Dodatkowo bez glutenu. Ciasto nie tylko dla wegan. Jest naprawdę smaczne. Dzięki mące gryczanej ma bardzo fajny, charakterystyczny posmak i aromat. Gryka ciekawie podkreśla czekoladowy smak. Ciasto jest wilgotne, maziste i rozpływa się w ustach. Do tego polewa z kakaowych, wegańskich krówek i mleczka kokosowego. Lekko gumiasta i ciągnąca. Na wierzchu soczyste truskawki. Zachęcam do spróbowania.
Wegańskie ciasto czekoladowe - wskazówki
Składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest szybkie do przygotowania.
Banany – Najlepiej mocno dojrzałe, z brązowymi plamkami. Takie banany są najsłodsze. Jeżeli macie zamrożone banany to można je wykorzystać.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki gryczanej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.
Mleko ryżowe – można zastąpić innym mlekiem roślinnym np. migdałowym lub kokosowym.
Krówki wegańskie – Jeżeli nie macie wegańskich, kakaowych krówek nic nie szkodzi. Ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Najlepiej gorzką min. 60 % kakao.
Wierzch ciasta można udekorować dowolnie, posypać migdałami, wiórkami kokosowymi lub świeżymi owocami. Polecam połączenie z truskawkami, przełamują słodycz ciasta.
Ciasto polecam kroić po zupełnym ostudzeniu. Jest delikatne, kruche, jednocześnie bardzo soczyste. Może się więc nieco pokruszyć. Ale jest pyszne.
Przepis na keksówkę 11×21 cm.
Wegańskie ciasto czekoladowe - przechowywanie
Ciasto (bez owoców) przechowywać zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Najlepiej spożyć do 2 dni. Ciasto z owocami przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE (BEZGLUTENOWE)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 banany dojrzałe (waga po obraniu ok. 240 g)
- 80 g cukru brązowego
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 55 g oleju kokosowego
- 90 ml mleka ryżowego
- 50 g kakao
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g migdałów mielonych
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu jabłkowego
Składniki na polewę
- 125 g wegańskich krówek kakaowych
- 70 ml mleczka kokosowego
Dodatkowo (opcjonalnie)
- Owoce na wierzch, np. truskawki, borówki maliny.
- Płatki migdałowe, wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, keksówkę wysmarować tłuszczem (np. olejem kokosowym) i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku roztopić olej kokosowy i odłożyć do przestudzenia.
- W misce rozgnieść banany na papkę, dodać cukier brązowy, waniliowy, mleko i wystudzony olej. Wymieszać wszystko. Wlać ocet jabłkowy i jeszcze raz wymieszać.
- Mąkę gryczaną przesiać do mokrych składników, dodać mielone migdały, proszek, sodę i przesiane kakao. Dobrze wymieszać wszystkie składniki.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki, wyrównać wierzch.
- Piec 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika, zostawić ciasto na 5 minut w blaszce, następnie przenieść na kratkę do studzenia.
Przygotowanie sosu krówkowego
- Krówki pokroić, włożyć do garnuszka z grubym dnem i wlać mleczko kokosowe. Podgrzewać na wolnym ogniu, często mieszając. Krówki powinny się całkowicie rozpuścić.
- Szybko polać wystudzone ciasto (sos szybko gęstnieje). Na wierzchu ułożyć owoce.
Zobacz także:
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE
Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać.
BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I BANANAMI
Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe. Oczywiście można banany zastąpić innymi owocami, będą idealne np. maliny czy truskawki.
CIASTECZKA BANANOWO-CZEKOLADOWE
Ciasteczka bananowo-czekoladowe są miękkie, syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu.
2 komentarze
A jeśli dam mniej kakao to muszę w to miejsce dać więcej maki?
Tak, tyle samo co zabranego kakao 🙂