Wegańskie ciasto czekoladowe (bezglutenowe)

Wegańskie ciasto czekoladowe

Wegańskie ciasto czekoladowe, a właściwie – wegański czekoladowy chlebek bananowy. Dodatkowo bez glutenu. Ciasto nie tylko dla wegan. Jest naprawdę smaczne. Dzięki mące gryczanej ma bardzo fajny, charakterystyczny posmak i aromat. Gryka ciekawie podkreśla czekoladowy smak. Ciasto jest wilgotne, maziste i rozpływa się w ustach. Do tego polewa z kakaowych, wegańskich krówek i mleczka kokosowego. Lekko gumiasta i ciągnąca. Na wierzchu soczyste truskawki. Zachęcam do spróbowania.
wegańskie ciasto czekoladowe 3

Wegańskie ciasto czekoladowe - wskazówki

Składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest szybkie do przygotowania.

Banany – Najlepiej mocno dojrzałe, z brązowymi plamkami. Takie banany są najsłodsze. Jeżeli macie zamrożone banany to można je wykorzystać.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki gryczanej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.

Mleko ryżowe – można zastąpić innym mlekiem roślinnym np. migdałowym lub kokosowym.

Krówki wegańskie – Jeżeli nie macie wegańskich, kakaowych krówek nic nie szkodzi. Ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Najlepiej gorzką min. 60 % kakao.

Wierzch ciasta można udekorować dowolnie, posypać migdałami, wiórkami kokosowymi lub świeżymi owocami.  Polecam połączenie z truskawkami, przełamują słodycz ciasta.

Ciasto polecam kroić po zupełnym ostudzeniu. Jest delikatne, kruche,  jednocześnie bardzo soczyste. Może się więc nieco pokruszyć. Ale jest pyszne.

Przepis na keksówkę 11×21 cm.

wegańskie ciasto czekoladowe 1

Wegańskie ciasto czekoladowe - przechowywanie

Ciasto (bez owoców) przechowywać zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Najlepiej spożyć do 2 dni. Ciasto z owocami przechowujemy w lodówce.

wegańskie ciasto czekoladowe 2
Smacznego!
wegańskie ciasto czekoladowe 1

WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE (BEZGLUTENOWE)

Joanna | chocololo.pl
Wegańskie ciasto czekoladowe, a właściwie – wegański czekoladowy chlebek bananowy. Bez glutenu. Ciasto nie tylko dla wegan. Jest naprawdę smaczne.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 banany dojrzałe (waga po obraniu ok. 240 g)
  • 80 g cukru brązowego
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 55 g oleju kokosowego
  • 90 ml mleka ryżowego
  • 50 g kakao
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g migdałów mielonych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Składniki na polewę

  • 125 g wegańskich krówek kakaowych
  • 70 ml mleczka kokosowego

Dodatkowo (opcjonalnie)

  • Owoce na wierzch, np. truskawki, borówki maliny.
  • Płatki migdałowe, wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, keksówkę wysmarować tłuszczem (np. olejem kokosowym) i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku roztopić olej kokosowy i odłożyć do przestudzenia.
  • W misce rozgnieść banany na papkę, dodać cukier brązowy, waniliowy, mleko i wystudzony olej. Wymieszać wszystko. Wlać ocet jabłkowy i jeszcze raz wymieszać.
  • Mąkę gryczaną przesiać do mokrych składników, dodać mielone migdały, proszek, sodę i przesiane kakao. Dobrze wymieszać wszystkie składniki.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki, wyrównać wierzch.
  • Piec 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika, zostawić ciasto na 5 minut w blaszce, następnie przenieść na kratkę do studzenia.

Przygotowanie sosu krówkowego

  • Krówki pokroić, włożyć do garnuszka z grubym dnem i wlać mleczko kokosowe. Podgrzewać na wolnym ogniu, często mieszając. Krówki powinny się całkowicie rozpuścić.
  • Szybko polać wystudzone ciasto (sos szybko gęstnieje). Na wierzchu ułożyć owoce.

Zobacz także:

mocno czekoladowe ciasto bananowe 1a

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE

Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać.

bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami 1a

BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I BANANAMI

Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe. Oczywiście można banany zastąpić innymi owocami, będą idealne np. maliny czy truskawki.

ciastka czekoladowo bananowe bezglutenowe 1

CIASTECZKA BANANOWO-CZEKOLADOWE

Ciasteczka bananowo-czekoladowe są miękkie, syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

Ola 13 sierpnia 2023 - 16:45

A jeśli dam mniej kakao to muszę w to miejsce dać więcej maki?

Reply
Joanna | Chocololo 14 sierpnia 2023 - 11:16

Tak, tyle samo co zabranego kakao 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo