Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Mocno czekoladowe ciasto bananowe

  • 2 października 2020
mocno czekoladowe ciasto bananowe 1
mocno czekoladowe ciasto bananowe 1
Total
61
Shares
1
0
60

Mocno czekoladowe ciasto bananowe

Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać. Tym bardziej teraz,  gdy nadeszła jesień i dni są coraz chłodniejsze, a my potrzebujemy trochę więcej słodyczy. Ciasto można upiec w niewielkiej, okrągłej formie lub keksówce. Pamiętajcie żeby grubo polać czekoladą.

mocno czekoladowe ciasto bananowe a

Mocno czekoladowe ciasto bananowe - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mąka bezglutenowa – Użyłam mieszanki Schar mix – b, można użyć sprawdzonej mąki bezglutenowej. Jeżeli nie unikacie glutenu można użyć mąki pszennej.

Wiórki kokosowe – Jeżeli samodzielnie mielimy to najlepiej odmierzyć ilość wiórków podaną w przepisie i zmielić z częścią (także już odmierzonej) mąki. Wtedy wiórki dobrze się zmielą i nie powstanie pasta kokosowa.

Można użyć gotowej mąki kokosowej, jednak ja zawsze mielę samodzielnie. Mam wrażenie, że gotowa jest bardziej sucha i mniej aromatyczna.

Cukier kokosowy – można zastąpić brązowym cukrem. Cukier kokosowy ma bardziej karmelowy posmak i wzbogaca smak ciasta.

Czekolada – najlepiej gorzka między 60-80%.

Przepis na tortownicę 18-20 cm.

mocno czekoladowe ciasto bananowe

Mocno czekoladowe ciasto bananowe - przechowywanie

Ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią. Spożyć do 3 dni.

mocno czekoladowe ciasto bananowe 1a
Smacznego!
mocno czekoladowe ciasto bananowe 1a

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie,lepkie i bardzo aromatyczne.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 120 g mąki bezglutenowej
  • 120 g mielonych wiórków kokosowych
  • 40 g kakao
  • 3 banany (mocno dojrzałe)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Na wierzch

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • garść wiórków do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier, którym wyłożone są boki formy powinien wystawać ok 2 cm ponad rant.
  • W kąpieli wodnej roztopić masło, dodać do niego połamaną w kostki czekoladę i wymieszać gdy się rozpuści.
  • Do masy maślano-czekoladowej wsypać cukier kokosowy, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Można zamieszać od czasu do czasy by cukier bardziej się rozpuścił.
  • Przygotować dwie miski. W mniejszej wymieszać przesianą mąkę z kakao, zmielone wiórki kokosowe, proszek i sodę.
  • W większej misce rozgnieść banany, dodać jajka i wymieszać dobrze. Do bananów wlać ostudzone masło z czekoladą i ponownie wymieszać.
  • Do miski z mokrymi składnikami wsypać przygotowane suche składniki i dobrze wszystko połączyć.
  • Ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 min, lub do suchego patyczka.
  • Ostudzone ciasto polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

Zobacz także:

ciastka czekoladowo bananowe bezglutenowe 1

CIASTECZKA BANANOWO-CZEKOLADOWE

Ciasteczka bananowo-czekoladowe są miękkie, syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu.

bezglutenowe babeczki bananowe z nutellą

MUFFINKI BANANOWE Z NUTELLĄ (BEZGLUTENOWE)

Bezglutenowe muffinki bananowe z nutellą, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Przygotowanie ich jest proste, a robienie zygzaków z nutelli to czysta przyjemność. Delikatnie wyczuwalne są także wiórki kokosowe, więc połączenie wszystkiego w jednej muffince jest niezwykle smaczne.

bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami

BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Znika kawałek po kawałku. Jest miękkie, puszyste i aromatyczne. Jeżeli jesteście na diecie i chcecie zgrzeszyć, to tylko z takim ciastem.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
61
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 60
Tweet 0
Podobne składniki
  • banany
  • bezglutenowe
  • kakao
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
brownie z musem jabłkowym i karmelem 1a
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Brownie karmelowe jabłuszko

  • 30 września 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
Blondie z M&M’s 1
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Blondie z M&M’s

  • 4 października 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności