Tort Pączek z różą i białą czekoladą

Tort składa się z dwóch ciast, które pieczemy osobno.
Można wyrobić ciasto i rozlać równo do dwóch przygotowanych tortownic i piec oba jednocześnie, ale można też piec jedno po drugim. Pamiętając jednak, by równo podzielić składniki na pół i przygotować ciasto bezpośrednio przed pieczeniem. Nie wolno surowego ciasta zostawić w tortownicy, żeby czekało na swoją kolej pieczenia.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ocet i śmietanę należy wcześniej wyjąć z lodówki.
Ocet jabłkowy – Niefiltrowany, naturalny i mętny ocet jabłkowy.
Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku.
Przyprawy – Cynamon i gałka nadają ciastu charakterystyczny smak i nie wolno ich pomijać.
Przygotowanie kremu wymaga schłodzenia mascarpone i czekolady rozpuszczonej w śmietance przez 12 godzin. Dlatego warto przygotować te składniki wcześniej.
– Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie, delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Tort można ozdobić kwiatami lub owocami.
Przepis na tort o średnicy 20 cm, składający się z dwóch blatów ciasta.
Przechowywać tort w specjalnym pojemniku na tort, lub zabezpieczony folią spożywczą , żeby nie przeszedł zapachami z lodówki. Spożyć do 2 dni.
Nie znam nikogo, kto nie lubi naleśników. Z serem, kremem czekoladowo-orzechowym czy różnymi dżemami i owocami. Pycha. Jeżeli szukacie innego pomysłu na naleśniki, może wypróbujecie przepis na naleśnikowy tort? Wygląda pięknie i elegancko na stole.
Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy.
Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.