Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Tort Pączek z różą i białą czekoladą

  • 13 marca 2021
Tort Pączek z różą i białą czekoladą
Tort Pączek z różą i białą czekoladą
Total
78
Shares
10
0
68

Tort Pączek z różą i białą czekoladą

Przepis na pyszny tort, który trochę przypomina w smaku pączek z różaną konfiturą. Stąd właśnie jego nazwa. Składa się z dwóch osobno pieczonych blatów ciasta na occie jabłkowym i kwaśniej śmietanie z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej. W środku, poza kremem z białej czekolady, mascarpone i śmietanki znajdziecie aromatyczną, słodką konfiturę różaną. Koniecznie wypróbujcie. Tort jest wspaniały.
Tort Pączek z różą i białą czekoladą 3

Tort Pączek z różą i białą czekoladą - wskazówki

Ciasto.

Tort składa się z dwóch ciast, które pieczemy osobno.

Można wyrobić ciasto i rozlać równo do dwóch przygotowanych tortownic i piec oba jednocześnie, ale można też piec jedno po drugim. Pamiętając jednak, by równo podzielić składniki na pół i przygotować ciasto bezpośrednio przed pieczeniem. Nie wolno surowego ciasta zostawić w tortownicy, żeby czekało na swoją kolej pieczenia.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ocet i śmietanę należy wcześniej wyjąć z lodówki.

Ocet jabłkowy – Niefiltrowany, naturalny i mętny ocet jabłkowy.

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku.

Przyprawy – Cynamon i gałka nadają ciastu charakterystyczny smak i nie wolno ich pomijać.

Krem.

Przygotowanie kremu wymaga schłodzenia mascarpone i czekolady rozpuszczonej w śmietance przez 12 godzin. Dlatego warto przygotować te składniki wcześniej.

– Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie, delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Tort można ozdobić kwiatami lub owocami.

Przepis na tort o średnicy 20 cm, składający się z dwóch blatów ciasta.

Tort Pączek z różą i białą czekoladą 2

Tort Pączek z różą i białą czekoladą - przechowywanie

Przechowywać tort w specjalnym pojemniku na tort, lub zabezpieczony folią spożywczą , żeby nie przeszedł zapachami z lodówki. Spożyć do 2 dni.

Tort Pączek z różą i białą czekoladą 1
Tort Pączek z różą i białą czekoladą 4
Smacznego!
Tort Pączek z różą i białą czekoladą 3

TORT PĄCZEK Z RÓŻĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Przepis na pyszny tort, który trochę przypomina w smaku pączek z różaną konfiturą. Stąd właśnie jego nazwa.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 60 g masła
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 180 g cukru białego
  • 4 jajka
  • 180 ml octu jabłkowego
  • 160 g śmietany 18% (kwaśna, w kubeczku)
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki na krem

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady białej
  • 200 g mascarpone

Dodatkowo

  • 1 słoiczek (ok. 250 g) konfitury z róży ( takiej do pączków)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dwie tortownice (średnica 20 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki.
  • W garnuszku roztopić masło, odłożyć do ostygnięcia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstawić na bok.
  • Przygotować i odmierzyć wcześniej ocet, śmietanę i olej. Do oleju wlać masło i wymieszać.
  • Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Ubić jajka mikserem (końcówki do ubijania) na puszystą, jasną i gęstą masę. Zajmie to kilka minut.
  • Zmniejszyć obroty na najmniejsze i wlewać powoli masło z olejem, następnie w trzech porcjach śmietanę. Gdy wszystko się połączy przestać miksować.
  • Do masy w kilku turach przesiewać mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Najlepiej robić to delikatnie szpatułką. Dodawać na zmianę: część mąki i część octu.
  • Gdy wszystko będzie dobrze połączone, rozlać ciasto po równo do przygotowanych tortownic. Piec 30-35 minut.
  • Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawić na 5 minut w tortownicy, po tym czasie można je wyjąć i ostudzić na kratce.

Przygotować krem

  • W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę, prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać i zdjąć z ognia. Mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki, jednolity sos.
  • Gdy śmietanka z czekoladą ostygnie włożyć ją do lodówki na 12 godzin. Mascarpone również tyle schładzać.
  • Umieścić w misce schłodzone mascarpone i sos czekoladowy. Ubijać mikserem, aż masa będzie gęsta i puszysta (ok. 2-3 minuty).

Składnie tortu

  • Pierwszy blat ciasta położyć na paterze/talerzu. Dokoła brzegu wyłożyć krem (zrobić takie jakby gniazdko, zabezpieczy konfiturę). Do środka wyłożyć konfiturę i wyrównać.
  • Na konfiturę wyłożyć krem i wyrównać, zostawić trochę kremu do dekoracji (ok. ¼). Przykryć równo drugim ciastem i nałożyć na boki i wierzch resztę kremu. Wyrównać szpatułką i ozdobić według uznania.

Zobacz także:

tort naleśnikowy z czekoladowym twarożkiem 1

TORT NALEŚNIKOWY Z CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM

Nie znam nikogo, kto nie lubi naleśników. Z serem, kremem czekoladowo-orzechowym czy różnymi dżemami i owocami. Pycha. Jeżeli szukacie innego pomysłu na naleśniki, może wypróbujecie przepis na naleśnikowy tort? Wygląda pięknie i elegancko na stole.

podwójnie czekoladowe ciasto delicja 1

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA

Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy.

tort czekoladowo-kawowy a

TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY

Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
78
Shares
Udostępnij 10
Przypnij 68
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • cynamon
  • kwaśna śmietana
  • mascarpone
  • ocet jabłkowy
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
wegańskie ciasto czekoladowe
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Wegańskie ciasto czekoladowe (bezglutenowe)

  • 10 marca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno
  • Walentynki

Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)

  • 17 marca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności