Strona główna PRZEPISY Czekoladowa granola

Czekoladowa granola

przez Joanna | Chocololo
czekoladowa granola

Czekoladowa granola

Na blogu pojawiła się już raz domowa granola z czekoladą, teraz pora na wersję jeszcze bardziej czekoladową i z nieco zmienionym składem. Oprócz podstawy, czyli płatków owsianych, są tutaj jeszcze orzechy laskowe, nasiona słonecznika i płatki migdałów. Po upieczeniu granoli dodajemy rodzynki i suszone banany. Nie może zabraknąć kawałków gorzkiej czekolady. Czekoladowa granola z jogurtem i owocami to jedno z moich ulubionych drugich śniadań. Tym bardziej teraz warto ją podjadać z borówkami lub malinami. Tak samo jak w poprzedniej granoli możecie dowolnie zamieniać składniki, a ja dodam od siebie kilka wskazówek w dalszej części.
czekoladowa granola
Granola przed włożeniem do piekarnika.

Domowa granola czekoladowa - wskazówki

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania domowej granoli?

Pamiętajcie, że przepis na domową, czekoladową granolę można modyfikować według własnych upodobań. Jeżeli nie macie któregoś składnika, lub zastanawiacie się czy można zastąpić jakiś składnik, to jak najbardziej można wykorzystać swoje ulubione orzechy, nasiona lub suszone owoce.

Płatki owsiane – Wykorzystałam bezglutenowe, można użyć także tych z glutenem.

Orzechy laskowe – W tym przepisie znalazły się całe orzechy laskowe ze skórką, niektóre całe, inne przekrojone na pół. Polecam też orzechy bez skórki, już wcześniej podpieczone.  Orzechy z grubsza można posiekać. Można też wymienić je na migdały, orzechy włoskie lub pekan.

Płatki migdałów – Podobnie jak w przypadku orzechów laskowych można zastąpić je innymi lub dodać np. posiekane migdały ze skórką lub blanszowane, także słupki.

Rodzynki – Dodajemy je do już upieczonej i ostudzonej granoli. Można zastąpić je suszonymi morelami, śliwkami, czy żurawiną. Morele i śliwki można wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce dodajemy po ostudzeniu granoli.

Banany – Użyłam suszonych bananów bez cukru. Jeśli lubicie, można dodać zamiast bananów takie suszone plasterki kokosa.

Czekolada – Gorzka, najlepiej o zawartości kakao min. 60%. Czekoladę kroimy w kostkę i dodajemy do kompletnie ostudzonej granoli, w przeciwnym razie może się roztopić.

 Co jeszcze warto dodać do granoli?

– kilka kropel naturalnego ekstraktu migdałowego lub pomarańczowego (do masła i miodu; szczególnie do jakiejś jesienno-zimowej kompozycji granoli)

– łyżeczkę cynamonu (cynamon najlepiej wmieszać z roztopionym masłem z miodem)

 

Jak przygotować czekoladową granolę w domu?

To bardzo proste. Wystarczy podgrzać masło z miodem, aż masło się rozpuści i składniki połączą. Następnie mieszamy słodką miksturę z wcześniej przygotowanymi składnikami.

Granolę najpierw pieczemy bez termoobiegu, później trzeba go włączyć i pilnować granoli, ponieważ szybko brązowieje.

Dobrze upieczona i ładnie zarumieniona granola to gwarancja chrupkości.

Jeśli chcecie, aby granola miała większe kawałki zlepionych razem składników, nie mieszajcie granoli w trakcie pieczenia. Trzeba wyłożyć ją równomiernie na przygotowaną blaszkę i bardzo pilnować, aby zbytnio się nie przypiekła. Ewentualnie można przemieszać ją przy krawędziach, gdzie najszybciej się przypieka.

Taką granolę po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia i łamiemy. Po ostudzeniu twardnieje w jednym kawałku, nie jak w przypadku mieszania jej podczas pieczenia.

Składniki na duży słoik (ok. 1l) granoli.

czekoladowa granola

Czekoladowa granola - przechwowywanie

Granolę przesypać do szczelnego słoika, przechowywać w temperaturze pokojowej. Granolę można przechowywać nawet do 2 tygodni.

czekoladowa granola

Smacznego!

czekoladowa granola

CZEKOLADOWA GRANOLA

Joanna | chocololo.pl
Chrupiąca granola czekoladowa z suszonymi bananami i kawałkami gorzkiej czekolady.

SKŁADNIKI
  

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki płatków migdałowych
  • ½ szklanki słonecznika
  • 15 g kakao
  • 70 g miodu
  • 50 g masła
  • ½ szklanki rodzynków
  • ½ szklanki bananów suszonych
  • 100 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół), blachę (może być ta na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W rondelku podgrzać razem masło i miód. Podgrzewać, aż składniki będą płynne i połączą się.
  • Do miski wsypać płatki owsiane, orzechy laskowe, słonecznik i płatki migdałowe. Dodać kakao i wymieszać wszystko dokładnie.
  • Wlać do suchych składników jeszcze ciepłą mieszankę masła i miodu. Dobrze wszystko wymieszać i wysypać równomiernie na przygotowaną blachę.
  • Piec 15 minut i przemieszać granolę łyżką od czasu do czasu. Włączyć termoobieg i piec kolejne 5-10 minut, często mieszając granolę, aby równomiernie się rumieniła. Gdy będzie złocista, wyjąć ją z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Pokroić czekoladę na kawałki i dodać do granoli, wsypać też rodzynki i suszone. Wymieszać i przesypać do słoika.
Słowo kluczowe banany, czekolada gorzka, granola, orzechy, płatki owsiane, rodzynki, śniadanie

Zobacz także:

chrupiąca granola z czekoladą
chrupiąca granola z czekoladą
czekoladowe gofry owsiane (bezglutenowe)
czekoladowe gofry owsiane (bezglutenowe)
placuszki bananowo-migdałowe z czekoladą (bezglutenowe)
placuszki bananowo-migdałowe z czekoladą (bezglutenowe)

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo