Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
Jeśli poszukujesz ciasta bezglutenowego i w dodatku bez jajek czy laktozy, to ten chlebek bananowy z czekoladą będzie dobrym wyborem. Smakuje też tym, którzy nie pomijają wymienionych produktów, więc naprawdę warto go spróbować. Mi smakował bardzo. Jest niesamowicie wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. W dodatku bardzo sycący i duży kawałek bananowego chlebka będzie super śniadaniem.
Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy) - wskazówki
Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, więc jest zaledwie kilka wskazówek:
Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można też użyć czekoladowych groszków.
Cukier – Użyłam brązowego (trzcinowego) cukru, można też użyć kokosowego.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.
Przepis na formę keksówkę 24×11 cm.
Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy) - przechowywanie
Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczony folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.
Smacznego!
WEGAŃSKI CHLEBEK BANANOWY Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWY)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 2 banany dojrzałe (waga po obraniu ok. 265 g)
- 100 g migdałów mielonych
- 180 g mąki ryżowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 40 g oleju kokosowego
- 50 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g siemienia lnianego mielonego
- 4 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g czekolady
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę nasmarować olejem roślinnym i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Zmielone siemię lniane wsypać do miseczki, zalać 4 łyżkami gorącej wody. Wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
- Olej kokosowy roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
- W misce wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną, sodę i proszek do pieczenia. Odłożyć.
- W dużej misce rozgnieść banany, dodać papkę z siemienia lnianego, sok z cytryny, ostudzony olej kokosowy i cukier. Wymieszać dokładnie.
- Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki, dodać mielone migdały i wymieszać.
- Do ciasta dodać posiekaną czekoladę lub czekoladowe groszki (część można zostawić do posypania wierzchu) i wymieszać całość delikatnie.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, posypać pozostałą czekoladą. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka.
4 komentarze
Dzień dobry, w czym mieli Pani migdały?
Pozdrawiam
Dzień dobry, używam blendera ręcznego Braun z końcówką – młynek do kawy i przypraw. Pozdrawiam!
Pieknie wyglada, chce go trochę zmodyfikować , banany są słodkie wiec myśle , ze nie dam wcale cukru , powinno się udać? Wiem , ze będzie mniej słodkie ale lubię takich zamienników cukru jak owoce świeże i suszone
Dziękuję, powinien się udać bez dodatku cukru 🙂