Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Oponki serowe w czekoladzie

  • 1 lutego 2022
oponki serowe w czekoladzie
oponki serowe w czekoladzie
Total
71
Shares
1
0
70

Oponki serowe w czekoladzie

Puchate, serowe oponki w czekoladzie, które przygotowuje się całkiem szybko i są bardzo smaczne. Ciasto z dodatkiem twarogu i kwaśnej śmietany rośnie dzięki sodzie podczas smażenia, więc nie czekamy aż wyrosną. Od razu po wykrojeniu kółek można je smażyć. Oponki są pyszne, lekkie i puszyste, zanurzone oczywiście w czekoladzie. Ja najbardziej lubię posypane orzechami laskowymi, które wcześniej podpiekam i obieram ze skórki. Choć przeróżne, czekoladowe posypki będą równie pyszne.
oponki serowe w czekoladzie

Oponki serowe w czekoladzie - wskazówki

Wszystkie składniki na oponki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, śmietanę i jajka trzeba wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia. Używam go zawsze do serników, sprawdził się też do przygotowania oponek.

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku.

Mąka – Użyłam pszennej, tortowej mąki.

Czekolada – Do  zanurzania oponek można użyć czekolady gorzkiej, ale zdecydowanie polecam pomieszać mleczną z gorzką w proporcji 50:50, czyli 75 g mlecznej i 75 g gorzkiej. Ja użyłam tzw. deserowej-mlecznej, którą można kupić w niektórych sklepach.

Alkohol – Jeśli nie macie wódki lub spirytusu, można dodać inny wysokoprocentowy alkohol np. rum lub whisky.

Kilka słów o cieście.

Ciasto na oponki jest delikatne i lepiące. Podsypcie równomiernie blat cienką warstwą mąki, wysmarujcie też wałek. Wyłożone na blat ciasto też posypcie odrobiną mąki i delikatnie rozwałkujcie ciasto na grubość 1 -1,5 cm.

Z podanych składników wyszło mi 12 całkiem sporych oponek . Wykrajałam je większym kieliszkiem o średnicy 8,5 cm i dużą tylką Wilton. Więc jak będziecie wykrajać mniejsze, albo z większym wykrojonym środkiem, to oponek wyjdzie  więcej.

Starajcie się z ciasta wykroić za pierwszym razem jak najwięcej oponek, wycinajcie je blisko siebie. Każdy kolejny raz kiedy zagniatamy ciasto, trzeba będzie podsypać odrobiną mąki, więc nie będą już takie delikatne po usmażeniu. Kiedy zostają resztki ciasta, formuję je ręcznie w nieduże oponki i smażę na końcu.

Jeśli macie specjalny termometr to olej należy rozgrzać do 175 stopni C i smażyć oponki. Jeśli robicie to na oko (jak ja) to na rozgrzany olej wrzucamy kawałek oponkowego ciasta (np. te środeczki, które zostaną) i gdy ładnie bulgoczą i skwierczą w oleju, wtedy smażymy oponki na złoty kolor z każdej strony.

Przepis na ok. 12 sporych oponek.

oponki serowe w czekoladzie

Oponki serowe w czekoladzie - przechowywanie

Najlepsze są zaraz po usmażeniu i polaniu czekoladą, cały dzień zachowują świeżość. Następnego dnia są nieco twardsze, ale również bardzo smaczne. Przechowujcie je w pojemniku, w temperaturze pokojowej.

oponki serowe w czekoladzie

Smacznego!

oponki serowe w czekoladzie

OPONKI SEROWE W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Puchate, serowe oponki w czekoladzie, które przygotowuje się całkiem szybko i są bardzo smaczne.
Przepis na ok. 12 sporych oponek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 300 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 40 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu

Dodatkowo

  • 1-1,5 litra oleju rzepakowego (do smażenia)

Do polania

  • 75 g czekolady mlecznej
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • posiekane, pieczone orzechy laskowe lub ulubiona posypka (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • W misce wymieszać mąkę i sodę, odłożyć.
  • Do dużej miski dać ser, śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie.
  • Przesiać mąkę z sodą do mokrych składników i mieszając dodać łyżkę alkoholu. Całość dokładnie wymieszać.
  • W międzyczasie rozgrzać w garnku lub w wysokim rondlu olej do smażenia. Oponki będą smażone w głębokim tłuszczu, oleju powinno być tyle, aby oponki mogły swobodnie na nim pływać.
  • Stolnicę lub blat podsypać mąką, wyłożyć ciasto i posypać je równomiernie odrobiną mąki. Rozwałkować na placek o grubości 1-1,5 cm i wykrajać w nim oponki.
  • Oponki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Usmażone oponki odkładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
  • Czekolady połamać, roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzone oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać. Posypać je orzechami lub posypką.

Zobacz także:

Tort Pączek z różą i białą czekoladą
Tort Pączek z różą i białą czekoladą
naleśniki czekoladowe
naleśniki czekoladowe
szybkie pączuszki cynamonowe z nutellą 1aa
szybkie pączuszki cynamonowe z nutellą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
71
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 70
Tweet 0
Podobne składniki
  • kwaśna śmietana
  • twaróg
Poprzedni artykuł
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)

  • 27 stycznia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

  • 3 lutego 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Don pisze:
    5 lutego 2022 o 03:59

    witam, a na ile ciasto ma być zanurzone w oleju? czy ma być zanurzone całkowicie by smażyć w oleju?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      5 lutego 2022 o 15:47

      Całkowicie zanurzone. Oleju powinno być tak na 8 cm wysokości garnka, one szybko wypływają na wierzch i już się smażą pływając:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności