Strona główna PRZEPISYCIASTA Oponki serowe w czekoladzie

Oponki serowe w czekoladzie

przez Joanna | Chocololo
oponki serowe w czekoladzie

Oponki serowe w czekoladzie

Puchate, serowe oponki w czekoladzie, które przygotowuje się całkiem szybko i są bardzo smaczne. Ciasto z dodatkiem twarogu i kwaśnej śmietany rośnie dzięki sodzie podczas smażenia, więc nie czekamy aż wyrosną. Od razu po wykrojeniu kółek można je smażyć. Oponki są pyszne, lekkie i puszyste, zanurzone oczywiście w czekoladzie. Ja najbardziej lubię posypane orzechami laskowymi, które wcześniej podpiekam i obieram ze skórki. Choć przeróżne, czekoladowe posypki będą równie pyszne.
oponki serowe w czekoladzie

Oponki serowe w czekoladzie - wskazówki

Wszystkie składniki na oponki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, śmietanę i jajka trzeba wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia. Używam go zawsze do serników, sprawdził się też do przygotowania oponek.

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku.

Mąka – Użyłam pszennej, tortowej mąki.

Czekolada – Do  zanurzania oponek można użyć czekolady gorzkiej, ale zdecydowanie polecam pomieszać mleczną z gorzką w proporcji 50:50, czyli 75 g mlecznej i 75 g gorzkiej. Ja użyłam tzw. deserowej-mlecznej, którą można kupić w niektórych sklepach.

Alkohol – Jeśli nie macie wódki lub spirytusu, można dodać inny wysokoprocentowy alkohol np. rum lub whisky.

Kilka słów o cieście.

Ciasto na oponki jest delikatne i lepiące. Podsypcie równomiernie blat cienką warstwą mąki, wysmarujcie też wałek. Wyłożone na blat ciasto też posypcie odrobiną mąki i delikatnie rozwałkujcie ciasto na grubość 1 -1,5 cm.

Z podanych składników wyszło mi 12 całkiem sporych oponek . Wykrajałam je większym kieliszkiem o średnicy 8,5 cm i dużą tylką Wilton. Więc jak będziecie wykrajać mniejsze, albo z większym wykrojonym środkiem, to oponek wyjdzie  więcej.

Starajcie się z ciasta wykroić za pierwszym razem jak najwięcej oponek, wycinajcie je blisko siebie. Każdy kolejny raz kiedy zagniatamy ciasto, trzeba będzie podsypać odrobiną mąki, więc nie będą już takie delikatne po usmażeniu. Kiedy zostają resztki ciasta, formuję je ręcznie w nieduże oponki i smażę na końcu.

Jeśli macie specjalny termometr to olej należy rozgrzać do 175 stopni C i smażyć oponki. Jeśli robicie to na oko (jak ja) to na rozgrzany olej wrzucamy kawałek oponkowego ciasta (np. te środeczki, które zostaną) i gdy ładnie bulgoczą i skwierczą w oleju, wtedy smażymy oponki na złoty kolor z każdej strony.

Przepis na ok. 12 sporych oponek.

oponki serowe w czekoladzie

Oponki serowe w czekoladzie - przechowywanie

Najlepsze są zaraz po usmażeniu i polaniu czekoladą, cały dzień zachowują świeżość. Następnego dnia są nieco twardsze, ale również bardzo smaczne. Przechowujcie je w pojemniku, w temperaturze pokojowej.

oponki serowe w czekoladzie

Smacznego!

oponki serowe w czekoladzie

OPONKI SEROWE W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Puchate, serowe oponki w czekoladzie, które przygotowuje się całkiem szybko i są bardzo smaczne.
Przepis na ok. 12 sporych oponek.

SKŁADNIKI
  

  • 300 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 40 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu

Dodatkowo

  • 1-1,5 litra oleju rzepakowego (do smażenia)

Do polania

  • 75 g czekolady mlecznej
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • posiekane, pieczone orzechy laskowe lub ulubiona posypka (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • W misce wymieszać mąkę i sodę, odłożyć.
  • Do dużej miski dać ser, śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie.
  • Przesiać mąkę z sodą do mokrych składników i mieszając dodać łyżkę alkoholu. Całość dokładnie wymieszać.
  • W międzyczasie rozgrzać w garnku lub w wysokim rondlu olej do smażenia. Oponki będą smażone w głębokim tłuszczu, oleju powinno być tyle, aby oponki mogły swobodnie na nim pływać.
  • Stolnicę lub blat podsypać mąką, wyłożyć ciasto i posypać je równomiernie odrobiną mąki. Rozwałkować na placek o grubości 1-1,5 cm i wykrajać w nim oponki.
  • Oponki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Usmażone oponki odkładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
  • Czekolady połamać, roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzone oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać. Posypać je orzechami lub posypką.

Zobacz także:

Tort Pączek z różą i białą czekoladą
Tort Pączek z różą i białą czekoladą
naleśniki czekoladowe
naleśniki czekoladowe
szybkie pączuszki cynamonowe z nutellą 1aa
szybkie pączuszki cynamonowe z nutellą

Obserwuj Chocololo:

You may also like

6 komentarzy

Don 5 lutego 2022 - 03:59

witam, a na ile ciasto ma być zanurzone w oleju? czy ma być zanurzone całkowicie by smażyć w oleju?

Reply
Joanna | Chocololo 5 lutego 2022 - 15:47

Całkowicie zanurzone. Oleju powinno być tak na 8 cm wysokości garnka, one szybko wypływają na wierzch i już się smażą pływając:)

Reply
Anna 18 stycznia 2024 - 11:32

Piękne oponki, moje zawsze z jednej strony są poszarpane, nie wiem co może być tego przyczyną?

Reply
Joanna | Chocololo 19 stycznia 2024 - 10:45

Dzień dobry, bardzo dziękuję! Nie wiem co dokładnie może być przyczyną. Moje oponki na zdjęciu też są trochę poszarpane (jeśli dobrze zrozumiałam o co chodzi). Może to zbyt rozgrzany olej i szybko rosną, zapiekając się, stąd poszarpania. Także pozostałości mąki po wałkowaniu. Hmmm ciężko mi coś podpowiedzieć. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Anna 19 stycznia 2024 - 11:48

Nie pozostaje mi nic innego tylko testować. Jak to mówią -ćwiczenie czyni mistrza 🙂 A może to dlatego że dodaje twaróg niezmielony bo lubię wyczuwalne grudki w cieście?

Reply
Joanna | Chocololo 19 stycznia 2024 - 12:19

Całkiem możliwe, można przetestować i zrobić połowę porcji ze zblendowanym na gładko twarogiem 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo