Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

  • 14 grudnia 2021
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką
Total
89
Shares
1
0
88

Ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Pachnące cynamonem ciasto z jabłkami, kawałkami czekolady i kruszonką. Można kroić jeszcze ciepłe. Dzięki jabłkom jest wilgotne, ale nie są one smakiem dominującym. Czuć aromatyczny cynamon, orzechy włoskie i kawałeczki czekolady. Nie zapomnijmy o kruszonce, kruszonka musi być w takim cieście. Przyznam, że smakuje ono idealnie z dużą łyżką bitej śmietany, polane odrobiną roztopionej czekolady.
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Jabłka – Do tego ciasta potrzebne są 2 średnie jabłka o łącznej wadze ok. 420 gram. Po obraniu i tarciu powinno wyjść 270-280 gram jabłek, które dodamy do ciasta.

Ocet – Ocet jabłkowy, nie zamieniamy na inny.

Czekolada – Można użyć dowolnej czekolady, gorzkiej lub mlecznej. Można użyć gotowych, czekoladowych groszków.

Masło do kruszonki – Powinno być zimne, prosto z lodówki.

Na etapie dodawania mąki do ubitych jajek ciasto na pewno zmniejszy swoją objętość (nie jak w biszkopcie, gdzie staramy się, żeby piana opadła jak najmniej).

Przepis na tortownicę 20-22 cm.

ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką - przechowywanie

Przechowywać w temperaturze pokojowej, zamknięte w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią. Ciasto będzie dobre przez 2-3 dni (ale najlepsze jest zaraz po upieczeniu, jeszcze trochę ciepłe).

ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Smacznego!

ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

CIASTO Z JABŁKAMI, CZKOLADĄ I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Pachnące cynamonem ciasto z tartymi jabłkami, kawałkami czekolady i kruszonką.
Przepis na tortownicę 20-22 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jabłka (ok. 420 g)
  • 280 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 90 g masła
  • 60 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g czekolady lub czekoladowych groszków

Składniki na kruszonkę

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g masła (zimnego)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce przygotować kruszonkę: Wsypać mąkę i cukier puder, dodać pokrojone w kostkę, zimne masło i szybko zagnieść rękami aż powstanie drobna kruszonka. Włożyć ją do lodówki.
  • Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia i wlać ocet jabłkowy. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, odłożyć.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, odłożyć. Orzechy i czekoladę posiekać i również odłożyć.
  • Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Ubić całość na puszystą, jasną masę (zajmie to 5-7 minut). Zmniejszyć moc miksera na najmniejsze obroty i powoli wlewać ostudzone masło z octem. Skończyć miksować.
  • W kilu turach przesiać do masy mieszankę mąki, mieszać całość delikatnie szpatułką. Dodać jabłka i wmieszać delikatnie.
  • Dodać posiekane orzechy i czekoladę, wmieszać je do ciasta. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Posypać przygotowaną kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec 50-60 minut, do suchego patyczka.
  • Ciasto można kroić jeszcze lekko ciepłe.

Zobacz także:

ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką
czekoladowe ciasto z cukinią
czekoladowe ciasto z cukinią

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
89
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 88
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • jabłka
  • ocet jabłkowy
  • orzechy włoskie
Poprzedni artykuł
trufle korzenne ze śliwkami
  • Boże Narodzenie
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Trufle korzenne ze śliwkami

  • 10 grudnia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

  • 16 grudnia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.