Walentynkowa tarta brownie z wiśniami

Walentynkowa tarta brownie z wiśniami

Tarta na walentynki, ale jak spróbujecie to gwarantuję, że będzie pieczona częściej niż na tę okazję. Jest wspaniała. Kruche ciasto maślane z dodatkiem… wódki. Tak! Jest niesamowicie kruche. Do tego pyszna masa w typie brownie, choć bez mąki. Kremowa, mocno czekoladowa i mazista. A na wierzchu mascarpone ze śmietanką ubite na puszysty krem. Całość przełamana wiśniową konfiturą. Cudo. Cudo. Cudo.
walentynkowa tarta brownie z wiśniami 4

Walentynkowa tarta brownie - wskazówki

Ciasto kruche.

Wszystkie składniki powinny być zimne, prosto z lodówki.

Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba najpierw posiekać nożem składniki w misce, następnie szybko zagnieść.

Jeżeli podczas pieczenia boki tarty będą za szybko się rumienić można przykryć je folią aluminiową.

Papier do pieczenia, którym wykładamy tartę i wysypujemy na niego kulki ceramiczne najlepiej mocno pognieść i dopasować do tarty przed wysypaniem kulek. Może to być większy kawałek, zasłoni on przy okazji boczki, które zbyt szybko się nie przypieką.

Masa brownie.

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Po wylaniu masy czekoladowej na upieczony spód piec nie dłużej niż 25-30 minut, inaczej może być zbyt sucha.

Krem śmietankowy.

Mascarpone i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone, chociaż przez noc w lodówce.

Konfitura z wiśni.

Można użyć gotowej konfitury, jednak można szybko i samodzielnie wykonać ją z wiśni mrożonych.

Potrzebne składniki: paczka mrożonych wiśni (450 g), 3 łyżki cukru, pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej.

Wiśnie wysypać na głęboką patelnię lub do rondelka, wsypać cukier i podgrzewać na średnim ogniu. Wiśnie puszczą sok. Podgrzewać i pilnować gotujące się wiśnie żeby się nie przypaliły. Gotować, aż połowa soku się zredukuje. Następnie w kilku łyżkach zimnej wody rozmieszać skrobię, wlać do wiśni i szybko wmieszać. W przypadku gdy konfitura będzie za gęsta można dodać trochę wody.

Wiórki czekoladowe można zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw.

Przepis na formę do tarty o średnicy 24 cm.

walentynkowa tarta brownie z wiśniami 1

Walentynkowa tarta brownie z wiśniami - przechowywanie

Tartę przechowywać w lodówce, zabezpieczoną folią spożywczą (śmietanka może chłonąć zapachy). Najlepiej spożyć w ciągu 2 dni.

Można tartę upiec dzień wcześniej (zabezpieczyć folią i zostawić w temperaturze pokojowej) i następnego dnia ubić śmietankę i dodać wiśnie. Od położenia kremu spożyć w ciągu 2 dni.

Przed podaniem wyjąć tartę z lodówki żeby się ociepliła. Będzie delikatniejsza  łatwiejsza do krojenia.

Surowe ciasto kruche można zamrozić i wykorzystać w ciągu 3 miesięcy. Pozostawione w lodówce wykorzystać w ciągu 3-4 dni.

walentynkowa tarta brownie z wiśniami 5
Smacznego!
walentynkowa tarta brownie z wiśniami 4

WALENTYNKOWA TARTA BROWNIE Z WIŚNIAMI

Tarta na walentynki, ale jak spróbujecie to gwarantuje, że będzie pieczona częściej. Jest wspaniała.

SKŁADNIKI
  

Składniki na kruchy spód

  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wódki
  • szczypta soli

Składniki na warstwę brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 140 g masła
  • 120 g cukru brązowego
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem śmietankowy

  • 200 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 szklanka konfitury wiśniowej
  • 30 g wiórków czekoladowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Na sam dół malaksera dać najpierw masło, potem mąkę z cukrem, sól. Zmiksować krótko i dolać wódkę.
  • Zmiksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie (można pomóc sobie nawijając ciasto na wałek) przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki. Spód ponakłuwać widelcem.
  • Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik nagrzać do 220 C.
  • Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
  • Piec 5 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec kolejne 10 minut. Zdjąć papier z obciążeniem. Znów zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec, aż spód się zrumieni (10-15 minut). Wyjąć spód z piekarnika i przygotować masę czekoladową.

Przygotowanie masy brownie

  • Masło roztopić w garnuszku lub w kąpieli wodnej, dodać połamaną w kosteczki czekoladę. Zamieszać i gdy się rozpuści zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka, wsypać cukier i szczyptę soli. Ubić lekko trzepaczką, aż jajka się delikatnie spienią.
  • Ciągle mieszając, wlewać stopniowo ostudzoną czekoladę z masłem. Przesiać do masy łyżkę kakao z proszkiem i wymieszać dokładnie szpatułką.
  • Masę wylać na jeszcze ciepły spód tarty. Piec 25-30 minut. Wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu śmietankowego

  • W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier puder. Miksować (końcówki do ubijania) aż powstanie puszysty, gęsty krem. Nie za długo aby nie przebić masy.
  • Krem wyłożyć na tartę.
  • Na krem położyć kilka łyżek konfitury. Posypać wiórkami czekoladowymi.

WSKAZÓWKI

Konfitura z wiśni.
Można użyć gotowej konfitury, jednak można szybko i samodzielnie wykonać ją z wiśni mrożonych.
Potrzebne składniki: paczka mrożonych wiśni (450 g), 3 łyżki cukru, pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
Wiśnie wysypać na głęboką patelnię lub do rondelka, wsypać cukier i podgrzewać na średnim ogniu. Wiśnie puszczą sok. Podgrzewać i pilnować gotujące się wiśnie, żeby się nie przypaliły. Gotować aż połowa soku się zredukuje. Następnie w kilku łyżkach zimnej wody rozmieszać skrobię, wlać do wiśni i szybko wmieszać. W przypadku gdy konfitura będzie za gęsta można dodać trochę wody.

Zobacz także:

BROWNIE NA JASNYM SPODZIE

Jedno z prostszych do przygotowania ciast – brownie, tym razem na jasnym, maślanym spodzie. Do tego kosteczki mlecznej czekolady zapieczone na wierzchu. Fajne ciasto, i wcale nie takie słodkie, jakby wskazywała na to ilość czekolady.

tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami 1

TARTA RUSTYKALNA Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI

Kruche, delikatne ciasto i soczyste nadzienie z gruszek, czekolady i orzechów włoskich. Do tego aromat cynamonu i powstaje pyszna tarta rustykalna, czyli tarta Galette. Do jej wykonania nie potrzeba specjalnej formy, piecze się ją bezpośrednio na blaszce zawijając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło.

bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami 1a

BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I BANANAMI

Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe. Oczywiście można banany zastąpić innymi owocami, będą idealne np. maliny czy truskawki.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo