Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami

  • 19 października 2020
tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami
tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami
Total
32
Shares
0
0
32

Tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami

Kruche, delikatne ciasto i soczyste nadzienie z gruszek, czekolady i orzechów włoskich. Do tego aromat cynamonu i powstaje pyszna tarta rustykalna, czyli tarta Galette. Do jej wykonania nie potrzeba specjalnej formy, piecze się ją bezpośrednio na blaszce zawijając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło. Ciasto ma w sobie dużo masła, wydaje się ciężkie do wykonania, jednak nic bardziej mylnego.  Spróbujcie, a zniknie zanim dobrze wystygnie.
tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami 1a

Tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami - wskazówki

Ciasto – Ciasto ma w sobie dużo masła i jest delikatne, dzięki poniższym wskazówkom nie trzeba się niepokoić, że rozerwie się przy wałkowaniu lub przenoszeniu na blachę.

  1. Ciasto należy dobrze schłodzić, najlepiej przez 1-1,5 godziny. Nie pomijać, ani nie przyśpieszać tego etapu.
  2. Ciasto można rozwałkować bezpośrednio na papierze, na którym będzie pieczone. To w przypadku tego przepisu ułatwia sprawę. Należy dociąć papier do blaszki (takiej na wyposażeniu każdego piekarnika), położyć go na blacie/stolnicy i delikatnie posypać go mąką. Położyć na nim kulę ciasta, a na nią spory kawałek folii spożywczej. Wałkować ciasto przez folię, a gdyby wychodziło poza papier, te miejsca też podsypać mąką. Rozwałkowane ciasto razem z papierem przenieść na blachę, oderwać folię i nakładać składniki.
  3. Podczas zawijania boków ciasta dobrze mieć ręce obsypane mąką. Jeżeli ciasto zacznie nabierać temperatury pokojowej można pomóc sobie wsuwając dłoń pod papier do pieczenia i papierem zawijać ciasto.
  4. Ciasto można przygotować w malakserze. Miksować krótko, aby niepotrzebnie nie podgrzać i zbytnio nie utrzeć ciasta. Gdyby tak się stało ciasto będzie jeszcze bardziej delikatne i mniej plastyczne (może się tak stać także przy wyrabianiu ręcznym). Nic jednak straconego. Ciasto powinno dłużej poleżeć w lodówce, ok. 2 godziny i będzie wymagać więcej cierpliwości. Wtedy tym bardziej trzeba skupić się na punkcie nr 2. Najważniejsze, że będzie smaczne.

Czekolada – Najlepiej użyć czekolady deserowej, ale dostępna jest w sklepach także czekolada deserowa-mleczna, będzie w tym przepisie pasować idealnie. Można użyć też gorzkiej np. 80 %. Sama mleczna będzie zbyt słodka, tym bardziej, że słodyczy dodają gruszki.

Gruszki –  Można je obrać lub pozostawić ze skórką.

tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami 1

Tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami - przechowywanie

Surowe ciasto na tartę można przechowywać w lodówce do 2 dni. Już upieczona tarta może poleżeć 1 dzień w temperaturze pokojowej, zawinięta w folię lub w pudełku na żywność. Można ją też przechowywać w lodówce do 3 dni.

Tarta po upieczeniu jest mocno krucha przez ok. 12 godzin, po tym czasie środek lekko mięknie, za to smaki przechodzą się i są bardziej wyraziste.

tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami 1aa
Smacznego!
tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami

Tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami

Joanna | Chocololo.pl
Kruche, delikatne ciasto i soczyste nadzienie z gruszek, czekolady i orzechów włoskich. Do tego aromat cynamonu i powstaje pyszna tarta rustykalna, czyli tarta Galette. Do jej wykonania nie potrzeba specjalnej formy, piecze się ją bezpośrednio na blaszce zawijając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 140 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 ml wody (zimnej)

Składniki na nadzienie

  • 2 gruszki (średniej wielkości)
  • 80 g czekolady (deserowa lub gorzka)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i szybko posiekać nożem lub widelcem, aż powstanie bardzo gruba kruszonka.
  • Dolać zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulkę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-1,5 godziny.

Przygotowanie nadzienia

  • Gruszki obrać, pokroić w plasterki.
  • Czekoladę i orzechy posiekać.

Pieczenie tarty

  • Blachę wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • W małej miseczce rozbełtać żółtko z mlekiem.
  • Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto za kształt koła o grubości 4mm. Przenieść ciasto na przygotowaną blachę z papierem (lub jak we wskazówkach rozwałkować na papierze).
  • Nałożyć nadzienie zostawiając 3-4 cm wolnego brzegu (do zawinięcia). Najpierw równomiernie posypać orzechami i czekoladą. Następnie ułożyć gruszki i oprószyć cynamonem.
  • Zawinąć brzegi ciasta do środka tarty (na nadzienie), delikatnie je zlepiając. Posmarować brzegi żółtkiem z mlekiem i posypać brązowym cukrem.
  • Piec 25-30 minut, następnie przenieść blachę na dolną półkę piekarnika i podpiec spód przez 5 minut.
  • Tartę wystudzić.

Zobacz także:

tarta z czekoladą i karmelizowanymi brzoskwiniami 1

TARTA Z KREMEM CZEKOLADOWYM I KARMELIZOWANYMI BRZOSKWINIAMI

Tarta na kruchym, migdałowym spodzie z kremem czekoladowym i karmelizowanymi brzoskwiniami. Spód jest bezglutenowy i łatwy do wykonania, zwykłą mąkę zastąpiłam mielonymi migdałami i mąką kukurydzianą.

kruchy placek ze śliwkami i czekoladą 1

KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Kruchy, tradycyjny placek ze śliwkami z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pieczony w wielu domach, gdy tylko w sklepach pojawią się te owoce. Kruche, maślane ciasto i śliwki, połączenie idealne na jesienne dni.

sernik z białą czekoladą i jabłkam 1aa

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I JABŁKAMI

Sernik z białą czekoladą i jabłkami w sosie krówkowym. Trzeba mu zarezerwować trochę czasu, ale opłaca się. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i użyciu serka mascarpone jest bardzo delikatny. Lekko podprażone jabłka wymieszane z sosem krówkowym pasują tu idealnie. No i cynamon! Musi być cynamon.

Obserwuj Chocololo na:

Instagram

Pinterest

Total
32
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 32
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • gruszki
  • orzechy włoskie
Poprzedni artykuł
brownie bounty brownie z kokosem1aaa
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Brownie Bounty, czyli brownie z kokosem

  • 16 października 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
proste ciasteczka z czekoladą 1aa
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Proste kruche ciasteczka z czekoladą

  • 21 października 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
pralinki migdałowe z amaretto
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 19 maja 2022
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 17 maja 2022
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 12 maja 2022
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 10 maja 2022
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 5 maja 2022
tort czekoladowy z truskawkami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • Joanna | Chocololo
  • 3 maja 2022
orkiszowe brownie z batata
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • Joanna | Chocololo
  • 26 kwietnia 2022
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 21 kwietnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
  • pralinki migdałowe z amaretto
    Pralinki migdałowe z Amaretto
    • 19 maja 2022
  • mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    • 17 maja 2022
  • tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    • 12 maja 2022
  • ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    • 10 maja 2022
  • migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
    Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto
    • 5 maja 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa kokos krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności