Tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami

Ciasto – Ciasto ma w sobie dużo masła i jest delikatne, dzięki poniższym wskazówkom nie trzeba się niepokoić, że rozerwie się przy wałkowaniu lub przenoszeniu na blachę.
Czekolada – Najlepiej użyć czekolady deserowej, ale dostępna jest w sklepach także czekolada deserowa-mleczna, będzie w tym przepisie pasować idealnie. Można użyć też gorzkiej np. 80 %. Sama mleczna będzie zbyt słodka, tym bardziej, że słodyczy dodają gruszki.
Gruszki – Można je obrać lub pozostawić ze skórką.
Surowe ciasto na tartę można przechowywać w lodówce do 2 dni. Już upieczona tarta może poleżeć 1 dzień w temperaturze pokojowej, zawinięta w folię lub w pudełku na żywność. Można ją też przechowywać w lodówce do 3 dni.
Tarta po upieczeniu jest mocno krucha przez ok. 12 godzin, po tym czasie środek lekko mięknie, za to smaki przechodzą się i są bardziej wyraziste.
Tarta na kruchym, migdałowym spodzie z kremem czekoladowym i karmelizowanymi brzoskwiniami. Spód jest bezglutenowy i łatwy do wykonania, zwykłą mąkę zastąpiłam mielonymi migdałami i mąką kukurydzianą.
Kruchy, tradycyjny placek ze śliwkami z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pieczony w wielu domach, gdy tylko w sklepach pojawią się te owoce. Kruche, maślane ciasto i śliwki, połączenie idealne na jesienne dni.
Sernik z białą czekoladą i jabłkami w sosie krówkowym. Trzeba mu zarezerwować trochę czasu, ale opłaca się. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i użyciu serka mascarpone jest bardzo delikatny. Lekko podprażone jabłka wymieszane z sosem krówkowym pasują tu idealnie. No i cynamon! Musi być cynamon.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Czy można użyć mąki lubinowej?
Nie wiem, nigdy nie używałam mąki łubinowej.