Strona główna PRZEPISYBABKI Babka marmurkowa z czekoladą

Babka marmurkowa z czekoladą

przez Joanna | Chocololo
babka marmurkowa z czekoladą 1

Babka marmurkowa z czekoladą

Babka marmurkowa choć jak widać na zdjęciu słabo zamieszałam patyczkiem.  Zamieszajcie więc bardziej jak będziecie ją robić. A warto spróbować. Babka jest smaczna, taka do herbatki. Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste. Ciemna część ciasta jest mocno czekoladowa i wilgotna, cięższa od jasnej, co podczas jedzenia jest wyczuwalne.  Na pewno na blogu pojawi się jeszcze jakaś wersja marmurkowej babki. Ta pochodzi z książki „Czekolada” E.Lanlarda, przepis jest niezmieniony, dokładnie taki jaki znajdziecie w książce (choć korciło mnie żeby coś zmienić).
babka marmurkowa z czekoladą a

Babka marmurkowa z czekoladą - wskazówki

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Esencja waniliowa – Jeżeli nie posiadacie, można pominąć. Można też dodać łyżeczkę cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią.

Podczas przygotowania ciasta można mieć wrażenie, że ciasta (już podzielone, po dodaniu czekolady i ekstraktu) przed dodaniem białek są za gęste. Fakt, ciężko je połączyć delikatnie i jednocześnie tak, aby piana z białek nie opadła. Opadnie, choć starajcie się jak najdelikatniej mieszać. Ciasto ma w sobie dużo proszku do pieczenia więc urośnie.

Wierzch babki można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Może być gorzka lub mleczna.

Przepis na keksówkę 11×21 cm.

babka marmurkowa z czekoladą 1aa

Babka marmurkowa z czekoladą - przechowywanie

Babka może być przechowywana nawet do 4 dni. Trzeba ją dobrze zabezpieczyć przed wysychaniem, najlepiej w szczelny pojemniku lub dokładnie zawinąć folią spożywczą. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

babka marmurkowa z czekoladą 1a
Smacznego!
babka marmurkowa z czekoladą 1

BABKA MARMURKOWA Z CZEKOLADĄ

Babka jest smaczna, taka do herbatki. Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste. Ciemna część ciasta jest mocno czekoladowa i wilgotna, cięższa od jasnej, co podczas jedzenia jest wyczuwalne.

SKŁADNIKI
  

  • 125 g masła
  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 5 jajek
  • 125 g cukru drobnego (biały lub trzcinowy jasny)
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki esencji lub pasty waniliowej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę połamać w kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • Masło roztopić w garnuszku i również odstawić do wystudzenia.
  • Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę i stopniowo pod koniec wlewać masło.
  • Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i wymieszać dokładnie szpatułką. Ciasto podzielić równo na dwie części (do dwóch misek).
  • Do jednej części ciasta dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do drugiej wlać czekoladę, powoli, ciągle mieszając.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Miska, w której będą ubijane białka (mieszadła miksera też) muszą być czyste i suche.
  • Pianę podzielić równo między oba ciasta (czekoladowe i waniliowe) i delikatnie ją wmieszać szpatułką.
  • Ciasta przełożyć do keksówek. Na przemian nakładać ciemne i jasne, lub wyłożyć na dno połowę jasnego ciasta, potem ciemne i zakryć jasnym. Porobić zygzaki patyczkiem.
  • Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie na 10 minut, następnie przenieść babkę na kartkę do studzenia.

Zobacz także:

Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą 1a

BABKA MIGDAŁOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami migdałów.

bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami

BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Znika kawałek po kawałku. Jest miękkie, puszyste i aromatyczne. Jeżeli jesteście na diecie i chcecie zgrzeszyć, to tylko z takim ciastem.

bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami 1

BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I BANANAMI

Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo