Babka marmurkowa z czekoladą

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Esencja waniliowa – Jeżeli nie posiadacie, można pominąć. Można też dodać łyżeczkę cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią.
Podczas przygotowania ciasta można mieć wrażenie, że ciasta (już podzielone, po dodaniu czekolady i ekstraktu) przed dodaniem białek są za gęste. Fakt, ciężko je połączyć delikatnie i jednocześnie tak, aby piana z białek nie opadła. Opadnie, choć starajcie się jak najdelikatniej mieszać. Ciasto ma w sobie dużo proszku do pieczenia więc urośnie.
Wierzch babki można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Może być gorzka lub mleczna.
Przepis na keksówkę 11×21 cm.
Babka może być przechowywana nawet do 4 dni. Trzeba ją dobrze zabezpieczyć przed wysychaniem, najlepiej w szczelny pojemniku lub dokładnie zawinąć folią spożywczą. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami migdałów.
Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Znika kawałek po kawałku. Jest miękkie, puszyste i aromatyczne. Jeżeli jesteście na diecie i chcecie zgrzeszyć, to tylko z takim ciastem.
Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.