Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABKI
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Babka marmurkowa z czekoladą

  • 12 lutego 2021
babka marmurkowa z czekoladą 1
babka marmurkowa z czekoladą 1
Total
33
Shares
0
0
33

Babka marmurkowa z czekoladą

Babka marmurkowa choć jak widać na zdjęciu słabo zamieszałam patyczkiem.  Zamieszajcie więc bardziej jak będziecie ją robić. A warto spróbować. Babka jest smaczna, taka do herbatki. Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste. Ciemna część ciasta jest mocno czekoladowa i wilgotna, cięższa od jasnej, co podczas jedzenia jest wyczuwalne.  Na pewno na blogu pojawi się jeszcze jakaś wersja marmurkowej babki. Ta pochodzi z książki „Czekolada” E.Lanlarda, przepis jest niezmieniony, dokładnie taki jaki znajdziecie w książce (choć korciło mnie żeby coś zmienić).
babka marmurkowa z czekoladą a

Babka marmurkowa z czekoladą - wskazówki

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Esencja waniliowa – Jeżeli nie posiadacie, można pominąć. Można też dodać łyżeczkę cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią.

Podczas przygotowania ciasta można mieć wrażenie, że ciasta (już podzielone, po dodaniu czekolady i ekstraktu) przed dodaniem białek są za gęste. Fakt, ciężko je połączyć delikatnie i jednocześnie tak, aby piana z białek nie opadła. Opadnie, choć starajcie się jak najdelikatniej mieszać. Ciasto ma w sobie dużo proszku do pieczenia więc urośnie.

Wierzch babki można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Może być gorzka lub mleczna.

Przepis na keksówkę 11×21 cm.

babka marmurkowa z czekoladą 1aa

Babka marmurkowa z czekoladą - przechowywanie

Babka może być przechowywana nawet do 4 dni. Trzeba ją dobrze zabezpieczyć przed wysychaniem, najlepiej w szczelny pojemniku lub dokładnie zawinąć folią spożywczą. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

babka marmurkowa z czekoladą 1a
Smacznego!
babka marmurkowa z czekoladą 1

BABKA MARMURKOWA Z CZEKOLADĄ

Babka jest smaczna, taka do herbatki. Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste. Ciemna część ciasta jest mocno czekoladowa i wilgotna, cięższa od jasnej, co podczas jedzenia jest wyczuwalne.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 125 g masła
  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 5 jajek
  • 125 g cukru drobnego (biały lub trzcinowy jasny)
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki esencji lub pasty waniliowej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę połamać w kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • Masło roztopić w garnuszku i również odstawić do wystudzenia.
  • Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę i stopniowo pod koniec wlewać masło.
  • Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i wymieszać dokładnie szpatułką. Ciasto podzielić równo na dwie części (do dwóch misek).
  • Do jednej części ciasta dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do drugiej wlać czekoladę, powoli, ciągle mieszając.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Miska, w której będą ubijane białka (mieszadła miksera też) muszą być czyste i suche.
  • Pianę podzielić równo między oba ciasta (czekoladowe i waniliowe) i delikatnie ją wmieszać szpatułką.
  • Ciasta przełożyć do keksówek. Na przemian nakładać ciemne i jasne, lub wyłożyć na dno połowę jasnego ciasta, potem ciemne i zakryć jasnym. Porobić zygzaki patyczkiem.
  • Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie na 10 minut, następnie przenieść babkę na kartkę do studzenia.

Zobacz także:

Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą 1a

BABKA MIGDAŁOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami migdałów.

bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami

BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Znika kawałek po kawałku. Jest miękkie, puszyste i aromatyczne. Jeżeli jesteście na diecie i chcecie zgrzeszyć, to tylko z takim ciastem.

bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami 1

BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I BANANAMI

Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
33
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 33
Tweet 0
Poprzedni artykuł
sernik z kajmakiem i czekoladą 1
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Sernik kajmakowy z czekoladą

  • 10 lutego 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
walentynkowa tarta brownie z wiśniami
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Walentynkowa tarta brownie z wiśniami

  • 13 lutego 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności