Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi

Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne, prosto z lodówki.
– Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba najpierw posiekać nożem składniki w misce, następnie szybko zagnieść
– Po upieczeniu i wyjęciu spodu krem orzechowo-czekoladowy wykładać po łyżce w kilku miejscach spodu. Gdy się ociepli bardzo delikatnie go rozsmarować. Ciasto robi się kruche i można je połamać.
Można też wyłożyć delikatnie ocieplony krem na nieupieczony spód i piec całość 30-35 minut w 180 stopniach C, jednak placek może nie być aż tak kruchy.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Wódka – można zastąpić mocnym alkoholem np. whisky. Jeżeli nie chcecie używać alkoholu użyjcie w to miejsce lodowatej wody. Jednak warto skorzystać, alkohol wyparuje, a ciasto będzie naprawdę kruche.
Przepis na blaszkę o wymiarach 25×21 cm.
Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Zachowa świeżość nawet do 4 dni.
Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce, zawinięte w folię przez 3-4 dni, lub zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.
Niebywale proste do przygotowania pączuszki. Bardzo smaczna alternatywa jeśli nie macie czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego. Pączuszki będą wspaniałe na śniadanie lub do popołudniowej kawy.
Jedno z prostszych do przygotowania ciast – brownie, tym razem na jasnym, maślanym spodzie. Do tego kosteczki mlecznej czekolady zapieczone na wierzchu. Fajne ciasto, i wcale nie takie słodkie, jakby wskazywała na to ilość czekolady.
Tradycyjny kruchy placek ze śliwkami i kruszonką, z dodatkiem gorzkiej czekolady.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.