Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi
Mega kruchy i pyszny placek z Nutellą i orzechami laskowymi. Jest naprawdę prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Ciasto jest kruche, maślane, a wcześniej upieczone orzechy chrupkie i aromatycznie. Do tego lubiany krem czekoladowo-orzechowy. Pyszności.
![kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2021/02/kruchy-placek-z-nutella-i-orzechami-laskowymi-769x1024.jpg)
Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi - wskazówki
Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne, prosto z lodówki.
– Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba najpierw posiekać nożem składniki w misce, następnie szybko zagnieść
– Po upieczeniu i wyjęciu spodu krem orzechowo-czekoladowy wykładać po łyżce w kilku miejscach spodu. Gdy się ociepli bardzo delikatnie go rozsmarować. Ciasto robi się kruche i można je połamać.
Można też wyłożyć delikatnie ocieplony krem na nieupieczony spód i piec całość 30-35 minut w 180 stopniach C, jednak placek może nie być aż tak kruchy.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Wódka – można zastąpić mocnym alkoholem np. whisky. Jeżeli nie chcecie używać alkoholu użyjcie w to miejsce lodowatej wody. Jednak warto skorzystać, alkohol wyparuje, a ciasto będzie naprawdę kruche.
Przepis na blaszkę o wymiarach 25×21 cm.
![kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 3](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2021/02/kruchy-placek-z-nutella-i-orzechami-laskowymi-3-777x1024.jpg)
Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi - przechowywanie
Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Zachowa świeżość nawet do 4 dni.
Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce, zawinięte w folię przez 3-4 dni, lub zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.
![kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 2](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2021/02/kruchy-placek-z-nutella-i-orzechami-laskowymi-2-803x1024.jpg)
Smacznego!
![kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 4](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2021/02/kruchy-placek-z-nutella-i-orzechami-laskowymi-4-500x500.jpg)
KRUCHY PLACEK Z NUTELLĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 60 g cukru pudru
- 3 łyżki wódki (zimnej)
- szczypta soli
- 350 g nutelli
- 150 g orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. (jeżeli wyrabiamy ręcznie). Na sam dół malaksera dać najpierw masło, potem mąkę z cukrem, żółtko i sól. Zmiksować krótko i dolać wódkę.
- Zmiksować, aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
- W międzyczasie podpiec i obrać ze skórek orzechy. Wystudzone trochę posiekać, tak żeby zostały większe kawałki.
- Blaszkę nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Przyłożyć dno blaszki i dociąć nożykiem prostokąt na wymiar blaszki. Przełożyć ciasto do formy, docisnąć ewentualne nierówności palcami. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do zamrażarki na 10 minut.
- Pozostałe ciasto (powinna zostać ⅓ ciasta) uformować w kulę i włożyć do zamrażarki.
- Schłodzony spód ciasta włożyć do piekarnika, piec 10-12 minut. Wyjąć i wyłożyć na niego Nutellę (po łyżce w różnych miejscach), poczekać kilka sekund aż krem się ociepli i łatwiej będzie go rozsmarować.
- Rozsmarować krem, posypać orzechami. Pozostałe ciasto wyciągnąć z zamrażarki i równomiernie, bezpośrednio na przygotowany placek zetrzeć na tarce.
- Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C.
- Piec 20-25 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć i kroić po wystudzeniu.
Zobacz także:
![szybkie pączuszki cynamonowe z nutellą 1aa](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2021/01/szybkie-paczuszki-cynamonowe-z-nutella-a.jpg)
SZYBKIE PĄCZUSZKI CYNAMONOWE Z NUTELLĄ
Niebywale proste do przygotowania pączuszki. Bardzo smaczna alternatywa jeśli nie macie czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego. Pączuszki będą wspaniałe na śniadanie lub do popołudniowej kawy.
![](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2021/01/brownie-na-jasnym-spodzie-a.jpg)
BROWNIE NA JASNYM SPODZIE
Jedno z prostszych do przygotowania ciast – brownie, tym razem na jasnym, maślanym spodzie. Do tego kosteczki mlecznej czekolady zapieczone na wierzchu. Fajne ciasto, i wcale nie takie słodkie, jakby wskazywała na to ilość czekolady.
![kruchy placek ze śliwkami i czekoladą 1](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2020/09/kruchy-placek-ze-śliwkami-i-czekoladą-1.jpg)
KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
Tradycyjny kruchy placek ze śliwkami i kruszonką, z dodatkiem gorzkiej czekolady.