Strona główna PRZEPISYCIASTA Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi

Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi

przez Joanna | Chocololo
kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 4

Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi

Mega kruchy i pyszny placek z Nutellą i orzechami laskowymi. Jest naprawdę prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Ciasto jest kruche, maślane, a wcześniej upieczone orzechy chrupkie i aromatycznie. Do tego lubiany krem czekoladowo-orzechowy.  Pyszności.
kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi

Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi - wskazówki

Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne, prosto z lodówki.

Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba najpierw posiekać nożem składniki w misce, następnie szybko zagnieść

Po upieczeniu i wyjęciu spodu krem orzechowo-czekoladowy wykładać po łyżce w kilku miejscach spodu. Gdy się ociepli bardzo delikatnie go rozsmarować. Ciasto robi się kruche i można je połamać.

Można też wyłożyć delikatnie ocieplony krem na nieupieczony spód i piec całość 30-35 minut w 180 stopniach C, jednak placek może nie być aż tak kruchy.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.

Wódka – można zastąpić mocnym alkoholem np. whisky. Jeżeli nie chcecie używać alkoholu użyjcie w to miejsce lodowatej wody. Jednak warto skorzystać, alkohol wyparuje, a ciasto będzie naprawdę kruche.

Przepis na blaszkę o wymiarach 25×21 cm.

kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 3

Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi - przechowywanie

Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Zachowa świeżość nawet do 4 dni.

Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce, zawinięte w folię przez 3-4 dni, lub zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.

kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 2
Smacznego!
kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 4

KRUCHY PLACEK Z NUTELLĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI

Mega kruchy i pyszny placek z Nutellą i orzechami laskowymi. Jest naprawdę prosty do przygotowania i bardzo smaczny.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru pudru
  • 3 łyżki wódki (zimnej)
  • szczypta soli
  • 350 g nutelli
  • 150 g orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. (jeżeli wyrabiamy ręcznie). Na sam dół malaksera dać najpierw masło, potem mąkę z cukrem, żółtko i sól. Zmiksować krótko i dolać wódkę.
  • Zmiksować, aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  • W międzyczasie podpiec i obrać ze skórek orzechy. Wystudzone trochę posiekać, tak żeby zostały większe kawałki.
  • Blaszkę nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Przyłożyć dno blaszki i dociąć nożykiem prostokąt na wymiar blaszki. Przełożyć ciasto do formy, docisnąć ewentualne nierówności palcami. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do zamrażarki na 10 minut.
  • Pozostałe ciasto (powinna zostać ⅓ ciasta) uformować w kulę i włożyć do zamrażarki.
  • Schłodzony spód ciasta włożyć do piekarnika, piec 10-12 minut. Wyjąć i wyłożyć na niego Nutellę (po łyżce w różnych miejscach), poczekać kilka sekund aż krem się ociepli i łatwiej będzie go rozsmarować.
  • Rozsmarować krem, posypać orzechami. Pozostałe ciasto wyciągnąć z zamrażarki i równomiernie, bezpośrednio na przygotowany placek zetrzeć na tarce.
  • Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C.
  • Piec 20-25 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć i kroić po wystudzeniu.

Zobacz także:

szybkie pączuszki cynamonowe z nutellą 1aa

SZYBKIE PĄCZUSZKI CYNAMONOWE Z NUTELLĄ

Niebywale proste do przygotowania pączuszki. Bardzo smaczna alternatywa jeśli nie macie czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego. Pączuszki będą wspaniałe na śniadanie lub do popołudniowej kawy.

brownie na jasnym spodzie a

BROWNIE NA JASNYM SPODZIE

Jedno z prostszych do przygotowania ciast – brownie, tym razem na jasnym, maślanym spodzie. Do tego kosteczki mlecznej czekolady zapieczone na wierzchu. Fajne ciasto, i wcale nie takie słodkie, jakby wskazywała na to ilość czekolady.

kruchy placek ze śliwkami i czekoladą 1

KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Tradycyjny kruchy placek ze śliwkami i kruszonką, z dodatkiem gorzkiej czekolady.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo