Pralinki migdałowe z Amaretto

Pralinki migdałowe z Amaretto

Pralinki z kremowym, migdałowym nadzieniem z dodatkiem Amaretto, od których nie można się oderwać. Poważnie. Są słodkie, z wyczuwalnym Amaretto i prażonymi migdałami, oblane gorzką czekoladą. Absolutnie fantastyczne. Przygotowanie ich wymaga małej wprawy, kuleczki z nadzienia trzeba lepić dość szybko, ale spokojnie dacie radę. Warto je przygotować, to tylko kilka składników, a efekt jest przepyszny.
pralinki migdałowe z amaretto

Pralinki migdałowe z Amaretto - wskazówki

Masło, Amaretto i przygotowane masło migdałowe powinny być w temperaturze pokojowej.

Migdały.

Do pralinek najlepiej użyć płatków migdałów, które pięknie prażą się na złoty kolor i przez to ich smak jest bardziej intensywny.

Można podprażyć całe, ale nie będzie to już ten sam smak, będzie mniej intensywny i może nie być tak wyczuwalny w pralince. Tak samo z gotowym masłem migdałowym, o ile nie macie swojego lubionego masła z prażonych migdałów.

Prażymy migdały na suchej patelni, ciągle pilnując żeby się nie przypaliły. Trzeba je często mieszać. Gdy nabiorą jasnobrązowego, złocistego koloru trzeba je wysypać na talerz lub tacę i wystudzić.

Migdały trzeba zmielić na  gładką pastę (jak masło orzechowe).


Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Nie używajcie mlecznej, ani nie mieszajcie mlecznej z gorzką (chyba że lubicie mega słodkości). Nadzienie jest słodkie, gorzka czekolada pięknie je równoważy.


Ponadto:

Kremowe kulki trzeba formować dość szybko. Krem szybko się topi, więc formujcie kulki, ale nie przejmujcie się jeśli będą nierówne.

Kulki kremu wyciągane z zamrażarki szybko się ocieplają, dlatego najlepiej wyciągać je partiami po 3 sztuki (do polania czekoladą) i resztę zostawiać w zamrażarce.

Zamrożone kulki kremu zanurzać w czekoladzie szybko. Można pomagać sobie widelczykami. Podczas wyjmowania kulki z czekolady, jej nadmiar można strząsnąć i dodatkowo zebrać drugim widelczykiem od spodu.

Składniki na ok. 20 pralinek.

pralinki migdałowe z amaretto

Pralinki migdałowe z Amaretto - przechowywanie

Przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 4-5 dni.

Pralinki można mrozić do 3 miesięcy. Wystarczy wyjąć pralinki z zamrażarki i po kilkunastu minutach można je jeść.

pralinki migdałowe z amaretto
pralinki migdałowe z amaretto

Smacznego!

pralinki migdałowe z amaretto

PRALINKI MIGDAŁOWE Z AMARETTO

Joanna | chocololo.pl
Pralinki z kremowym, migdałowym nadzieniem z dodatkiem Amaretto, od których nie można się oderwać.
Składniki na ok. 20 pralinek.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g płatków migdałowych
  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 95 g cukru pudru
  • 30 ml Amaretto
  • 200 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie masła migdałowego

  • Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe na jasnobrązowy, złotawy kolor. Wysypać na talerz lub tacę i zostawić do wystudzenia.
  • Przygotowanie migdały zmielić na pastę/krem. Jeśli podczas mielenia masło migdałowe się podgrzeje, zostawić je do ostudzenia. Powinno być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie pralinek

  • Przygotować tacę/płytką formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Do miski dać masło i masło migdałowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
  • Przesiać do masy cukier puder i miksować jeszcze 2-3 minuty, aż będzie puszysta. Pod koniec miksowania wlać Amaretto i chwilkę miksować, do połączenia składników.
  • W odstępach wykładać równe porcje kremu na przygotowaną tackę, ok. 1 łyżka na pralinkę. Schłodzić je w lodówce przez 1-1,5 godziny.
  • Z porcji kremu szybko uformować kulki i odkładać z powrotem na tackę. Schować kulki do zamrażarki na 30 minut.
  • Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej.
  • Przygotować kolejną tackę lub talerz i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Kuleczki kremu wyciągać partiami z zamrażarki, zanurzać w czekoladzie i odkładać na przygotowaną tackę. Jeśli po ostatniej pralince zostanie trochę czekolady, można przełożyć ją do woreczka cukierniczego i ozdobić pralinki paseczkami czekolady.
  • Kiedy wszystkie pralinki będą oblane czekoladą, włożyć je do lodówki. Kiedy czekolada stwardnieje pralinki są gotowe do jedzenia.

Zobacz także:

pralinki z masłem orzechowym 1
pralinki z masłem orzechowym
domowe pralinki ferrero rocher
domowe pralinki ferrero rocher
domowa nutella
domowa nutella

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo