Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • 19 maja 2022
pralinki migdałowe z amaretto
pralinki migdałowe z amaretto
Total
31
Shares
12
0
19

Pralinki migdałowe z Amaretto

Pralinki z kremowym, migdałowym nadzieniem z dodatkiem Amaretto, od których nie można się oderwać. Poważnie. Są słodkie, z wyczuwalnym Amaretto i prażonymi migdałami, oblane gorzką czekoladą. Absolutnie fantastyczne. Przygotowanie ich wymaga małej wprawy, kuleczki z nadzienia trzeba lepić dość szybko, ale spokojnie dacie radę. Warto je przygotować, to tylko kilka składników, a efekt jest przepyszny.
pralinki migdałowe z amaretto

Pralinki migdałowe z Amaretto - wskazówki

Masło, Amaretto i przygotowane masło migdałowe powinny być w temperaturze pokojowej.

Migdały.

Do pralinek najlepiej użyć płatków migdałów, które pięknie prażą się na złoty kolor i przez to ich smak jest bardziej intensywny.

Można podprażyć całe, ale nie będzie to już ten sam smak, będzie mniej intensywny i może nie być tak wyczuwalny w pralince. Tak samo z gotowym masłem migdałowym, o ile nie macie swojego lubionego masła z prażonych migdałów.

Prażymy migdały na suchej patelni, ciągle pilnując żeby się nie przypaliły. Trzeba je często mieszać. Gdy nabiorą jasnobrązowego, złocistego koloru trzeba je wysypać na talerz lub tacę i wystudzić.

Migdały trzeba zmielić na  gładką pastę (jak masło orzechowe).


Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Nie używajcie mlecznej, ani nie mieszajcie mlecznej z gorzką (chyba że lubicie mega słodkości). Nadzienie jest słodkie, gorzka czekolada pięknie je równoważy.


Ponadto:

– Kremowe kulki trzeba formować dość szybko. Krem szybko się topi, więc formujcie kulki, ale nie przejmujcie się jeśli będą nierówne.

– Kulki kremu wyciągane z zamrażarki szybko się ocieplają, dlatego najlepiej wyciągać je partiami po 3 sztuki (do polania czekoladą) i resztę zostawiać w zamrażarce.

– Zamrożone kulki kremu zanurzać w czekoladzie szybko. Można pomagać sobie widelczykami. Podczas wyjmowania kulki z czekolady, jej nadmiar można strząsnąć i dodatkowo zebrać drugim widelczykiem od spodu.

Składniki na ok. 20 pralinek.

pralinki migdałowe z amaretto

Pralinki migdałowe z Amaretto - przechowywanie

Przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 4-5 dni.

Pralinki można mrozić do 3 miesięcy. Wystarczy wyjąć pralinki z zamrażarki i po kilkunastu minutach można je jeść.

pralinki migdałowe z amaretto
pralinki migdałowe z amaretto

Smacznego!

pralinki migdałowe z amaretto

PRALINKI MIGDAŁOWE Z AMARETTO

Joanna | chocololo.pl
Pralinki z kremowym, migdałowym nadzieniem z dodatkiem Amaretto, od których nie można się oderwać.
Składniki na ok. 20 pralinek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 150 g płatków migdałowych
  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 95 g cukru pudru
  • 30 ml Amaretto
  • 200 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie masła migdałowego

  • Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe na jasnobrązowy, złotawy kolor. Wysypać na talerz lub tacę i zostawić do wystudzenia.
  • Przygotowanie migdały zmielić na pastę/krem. Jeśli podczas mielenia masło migdałowe się podgrzeje, zostawić je do ostudzenia. Powinno być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie pralinek

  • Przygotować tacę/płytką formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Do miski dać masło i masło migdałowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
  • Przesiać do masy cukier puder i miksować jeszcze 2-3 minuty, aż będzie puszysta. Pod koniec miksowania wlać Amaretto i chwilkę miksować, do połączenia składników.
  • W odstępach wykładać równe porcje kremu na przygotowaną tackę, ok. 1 łyżka na pralinkę. Schłodzić je w lodówce przez 1-1,5 godziny.
  • Z porcji kremu szybko uformować kulki i odkładać z powrotem na tackę. Schować kulki do zamrażarki na 30 minut.
  • Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej.
  • Przygotować kolejną tackę lub talerz i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Kuleczki kremu wyciągać partiami z zamrażarki, zanurzać w czekoladzie i odkładać na przygotowaną tackę. Jeśli po ostatniej pralince zostanie trochę czekolady, można przełożyć ją do woreczka cukierniczego i ozdobić pralinki paseczkami czekolady.
  • Kiedy wszystkie pralinki będą oblane czekoladą, włożyć je do lodówki. Kiedy czekolada stwardnieje pralinki są gotowe do jedzenia.

Zobacz także:

pralinki z masłem orzechowym 1
pralinki z masłem orzechowym
domowe pralinki ferrero rocher
domowe pralinki ferrero rocher
domowa nutella
domowa nutella

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
31
Shares
Udostępnij 12
Przypnij 19
Tweet 0
Podobne składniki
  • amaretto
  • bezglutenowe
  • migdały
Poprzedni artykuł
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • 17 maja 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

  • 24 maja 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.