Strona główna PRZEPISYBEZY Ciasto czekoladowe z owocami i bezą

Ciasto czekoladowe z owocami i bezą

przez Joanna | Chocololo
ciasto czekoladowe z owocami i bezą

Ciasto czekoladowe z owocami i bezą

Delikatne, czekoladowe ciasto z kawałeczkami czekolady w towarzystwie truskawek, borówek i kokosowej, bezowej skorupki. Ja użyłam truskawek i borówek, ale możecie zrobić ciasto z samymi borówkami albo malinami, wiśniami lub innymi ulubionymi bądź sezonowymi owocami. Ciasto nie jest kruche, jest mięciutkie i wilgotne. Beza z dodatkiem wiórków kokosowych  tworzy ładną, chrupką skórkę. Bardzo smaczne.
ciasto czekoladowe z owocami i bezą

Ciasto czekoladowe z owocami i bezą - wskazówki

Ciasto.

Żółtka Powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło –  Miękkie masło w temperaturze pokojowej, aby można je było utrzeć z cukrem.

Śmietana – Kwaśna śmietana w kubeczku, może być 12% lub 18%. Powinna być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%, ale jeśli lubicie słodkie ciasta można dodać mleczną. Pamiętajcie jednak, że słodka jest też beza.

Beza.

Białka – Powinny być w temperaturze pokojowej.

Cukier – Biały, drobny cukier.

Miska, w której ubijamy białka musi być czysta i sucha. Metalowa lub szklana, nie plastikowa.

Bezę ubijamy i dodajemy kolejno po łyżce cukru, ale następną dopiero jak poprzednia się rozpuści. Gotowa beza będzie gęsta i lśniąca.

Wiórki kokosowe trzeba wmieszać gdy beza jest już dobrze ubita z cukrem, robimy to bardzo delikatnie szpatułką.

Przepis na formę 20×20 cm.

ciasto czekoladowe z owocami i bezą

Ciasto czekoladowe z owocami i bezą - przechowywanie

Ciasto jest najlepsze w dniu pieczenia gdy beza jest chrupka. Następnego dnia mięknie, ponieważ chłonie wilgoć z owoców, nie zmienia to jednak faktu, że ciasto wciąż jest smaczne.

Można przechowywać je szczelnie zawinięte folią w lodówce do 2 dni.

ciasto czekoladowe z owocami i bezą

Smacznego!

ciasto czekoladowe z owocami i bezą

CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI I BEZĄ

Joanna | chocololo.pl
Delikatne, czekoladowe ciasto z kawałeczkami czekolady w towarzystwie truskawek, borówek i kokosowej, bezowej skorupki.
Przepis na formę 20x20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 70 g cukru
  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kwaśnej śmietany (w temp. pokojowej)
  • 80 g czekolady gorzkiej

Składniki na bezę

  • 2 białka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru drobnego
  • 25 g wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • 200 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać podczas przygotowywania bezy.
  • W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, odłożyć. Czekoladę posiekać i również odłożyć.
  • Masło utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
  • Do masy przesiać mieszankę mąki i miksować do powstania kruszonki, dodać śmietanę i miksować krótko aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć do formy i wylepić nim równo spód. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowywania owoców i bezy.

Przygotowanie owoców

  • Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Truskawki odszypułkować i pokroić w kostkę, włożyć do miski. Wsypać też borówki i łyżeczkę maki ziemniaczanej. Wymieszać całość dokładnie i odłożyć.

Przygotowanie bezy

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Do bezy wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką.

Pieczenie ciasta

  • Spód wyjąć z lodówki, wysypać na niego równomiernie owoce. Na owocach rozsmarować bezę i włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika.
  • Piec 30 minut w 180 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec jeszcze 25 minut.
  • Ciasto wyjąc i ostudzić w formie. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami
ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 2
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą
pomarańczowe brownie z bezą
pomarańczowe brownie z bezą

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Joanna 14 kwietnia 2023 - 11:58

5 gwiazdek
Bardzo smaczne ciasto. Szybko się robi. Dziękuję za przepis.

Reply
Joanna | Chocololo 14 kwietnia 2023 - 15:34

Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo