Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • BEZY
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z owocami i bezą

  • 26 maja 2022
ciasto czekoladowe z owocami i bezą
ciasto czekoladowe z owocami i bezą
Total
186
Shares
66
0
120

Ciasto czekoladowe z owocami i bezą

Delikatne, czekoladowe ciasto z kawałeczkami czekolady w towarzystwie truskawek, borówek i kokosowej, bezowej skorupki. Ja użyłam truskawek i borówek, ale możecie zrobić ciasto z samymi borówkami albo malinami, wiśniami lub innymi ulubionymi bądź sezonowymi owocami. Ciasto nie jest kruche, jest mięciutkie i wilgotne. Beza z dodatkiem wiórków kokosowych  tworzy ładną, chrupką skórkę. Bardzo smaczne.
ciasto czekoladowe z owocami i bezą

Ciasto czekoladowe z owocami i bezą - wskazówki

Ciasto.

Żółtka – Powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło –  Miękkie masło w temperaturze pokojowej, aby można je było utrzeć z cukrem.

Śmietana – Kwaśna śmietana w kubeczku, może być 12% lub 18%. Powinna być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%, ale jeśli lubicie słodkie ciasta można dodać mleczną. Pamiętajcie jednak, że słodka jest też beza.

Beza.

Białka – Powinny być w temperaturze pokojowej.

Cukier – Biały, drobny cukier.

Miska, w której ubijamy białka musi być czysta i sucha. Metalowa lub szklana, nie plastikowa.

Bezę ubijamy i dodajemy kolejno po łyżce cukru, ale następną dopiero jak poprzednia się rozpuści. Gotowa beza będzie gęsta i lśniąca.

Wiórki kokosowe trzeba wmieszać gdy beza jest już dobrze ubita z cukrem, robimy to bardzo delikatnie szpatułką.

Przepis na formę 20×20 cm.

ciasto czekoladowe z owocami i bezą

Ciasto czekoladowe z owocami i bezą - przechowywanie

Ciasto jest najlepsze w dniu pieczenia gdy beza jest chrupka. Następnego dnia mięknie, ponieważ chłonie wilgoć z owoców, nie zmienia to jednak faktu, że ciasto wciąż jest smaczne.

Można przechowywać je szczelnie zawinięte folią w lodówce do 2 dni.

ciasto czekoladowe z owocami i bezą

Smacznego!

ciasto czekoladowe z owocami i bezą

CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI I BEZĄ

Joanna | chocololo.pl
Delikatne, czekoladowe ciasto z kawałeczkami czekolady w towarzystwie truskawek, borówek i kokosowej, bezowej skorupki.
Przepis na formę 20x20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 70 g cukru
  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kwaśnej śmietany (w temp. pokojowej)
  • 80 g czekolady gorzkiej

Składniki na bezę

  • 2 białka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru drobnego
  • 25 g wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • 200 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać podczas przygotowywania bezy.
  • W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, odłożyć. Czekoladę posiekać i również odłożyć.
  • Masło utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
  • Do masy przesiać mieszankę mąki i miksować do powstania kruszonki, dodać śmietanę i miksować krótko aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć do formy i wylepić nim równo spód. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowywania owoców i bezy.

Przygotowanie owoców

  • Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Truskawki odszypułkować i pokroić w kostkę, włożyć do miski. Wsypać też borówki i łyżeczkę maki ziemniaczanej. Wymieszać całość dokładnie i odłożyć.

Przygotowanie bezy

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Do bezy wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką.

Pieczenie ciasta

  • Spód wyjąć z lodówki, wysypać na niego równomiernie owoce. Na owocach rozsmarować bezę i włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika.
  • Piec 30 minut w 180 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec jeszcze 25 minut.
  • Ciasto wyjąc i ostudzić w formie. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami
ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 2
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą
pomarańczowe brownie z bezą
pomarańczowe brownie z bezą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
186
Shares
Udostępnij 66
Przypnij 120
Tweet 0
Podobne składniki
  • borówki
  • kakao
  • kwaśna śmietana
  • truskawki
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

  • 24 maja 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą

  • 31 maja 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
tort czekoladowy z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 11 sierpnia 2022
sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 4 sierpnia 2022
muffinki czekoladowe z cukinią
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowe z cukinią

  • Joanna | Chocololo
  • 2 sierpnia 2022
odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami

  • Joanna | Chocololo
  • 28 lipca 2022
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 lipca 2022
domowe batoniki Bounty
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Domowe batoniki Bounty

  • Joanna | Chocololo
  • 21 lipca 2022
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

  • Joanna | Chocololo
  • 19 lipca 2022
torcik czekoladowy z kremem i czereśniami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 7 lipca 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
przepisy bezglutenowe baner
  • tort czekoladowy z masłem orzechowym
    Tort czekoladowy z masłem orzechowym
    • 11 sierpnia 2022
  • sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
    Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
    • 4 sierpnia 2022
  • muffinki czekoladowe z cukinią
    Muffinki czekoladowe z cukinią
    • 2 sierpnia 2022
  • odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
    Odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
    • 28 lipca 2022
  • odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
    Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
    • 26 lipca 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności