Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BEZY
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z owocami i bezą

  • 26 maja 2022
ciasto czekoladowe z owocami i bezą
ciasto czekoladowe z owocami i bezą
Total
174
Shares
36
0
138

Ciasto czekoladowe z owocami i bezą

Delikatne, czekoladowe ciasto z kawałeczkami czekolady w towarzystwie truskawek, borówek i kokosowej, bezowej skorupki. Ja użyłam truskawek i borówek, ale możecie zrobić ciasto z samymi borówkami albo malinami, wiśniami lub innymi ulubionymi bądź sezonowymi owocami. Ciasto nie jest kruche, jest mięciutkie i wilgotne. Beza z dodatkiem wiórków kokosowych  tworzy ładną, chrupką skórkę. Bardzo smaczne.
ciasto czekoladowe z owocami i bezą

Ciasto czekoladowe z owocami i bezą - wskazówki

Ciasto.

Żółtka – Powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło –  Miękkie masło w temperaturze pokojowej, aby można je było utrzeć z cukrem.

Śmietana – Kwaśna śmietana w kubeczku, może być 12% lub 18%. Powinna być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%, ale jeśli lubicie słodkie ciasta można dodać mleczną. Pamiętajcie jednak, że słodka jest też beza.

Beza.

Białka – Powinny być w temperaturze pokojowej.

Cukier – Biały, drobny cukier.

Miska, w której ubijamy białka musi być czysta i sucha. Metalowa lub szklana, nie plastikowa.

Bezę ubijamy i dodajemy kolejno po łyżce cukru, ale następną dopiero jak poprzednia się rozpuści. Gotowa beza będzie gęsta i lśniąca.

Wiórki kokosowe trzeba wmieszać gdy beza jest już dobrze ubita z cukrem, robimy to bardzo delikatnie szpatułką.

Przepis na formę 20×20 cm.

ciasto czekoladowe z owocami i bezą

Ciasto czekoladowe z owocami i bezą - przechowywanie

Ciasto jest najlepsze w dniu pieczenia gdy beza jest chrupka. Następnego dnia mięknie, ponieważ chłonie wilgoć z owoców, nie zmienia to jednak faktu, że ciasto wciąż jest smaczne.

Można przechowywać je szczelnie zawinięte folią w lodówce do 2 dni.

ciasto czekoladowe z owocami i bezą

Smacznego!

ciasto czekoladowe z owocami i bezą

CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI I BEZĄ

Joanna | chocololo.pl
Delikatne, czekoladowe ciasto z kawałeczkami czekolady w towarzystwie truskawek, borówek i kokosowej, bezowej skorupki.
Przepis na formę 20x20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 70 g cukru
  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kwaśnej śmietany (w temp. pokojowej)
  • 80 g czekolady gorzkiej

Składniki na bezę

  • 2 białka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru drobnego
  • 25 g wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • 200 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać podczas przygotowywania bezy.
  • W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, odłożyć. Czekoladę posiekać i również odłożyć.
  • Masło utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
  • Do masy przesiać mieszankę mąki i miksować do powstania kruszonki, dodać śmietanę i miksować krótko aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć do formy i wylepić nim równo spód. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowywania owoców i bezy.

Przygotowanie owoców

  • Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Truskawki odszypułkować i pokroić w kostkę, włożyć do miski. Wsypać też borówki i łyżeczkę maki ziemniaczanej. Wymieszać całość dokładnie i odłożyć.

Przygotowanie bezy

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Do bezy wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką.

Pieczenie ciasta

  • Spód wyjąć z lodówki, wysypać na niego równomiernie owoce. Na owocach rozsmarować bezę i włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika.
  • Piec 30 minut w 180 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec jeszcze 25 minut.
  • Ciasto wyjąc i ostudzić w formie. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami
ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 2
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą
pomarańczowe brownie z bezą
pomarańczowe brownie z bezą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
174
Shares
Udostępnij 36
Przypnij 138
Tweet 0
Podobne składniki
  • borówki
  • kakao
  • kwaśna śmietana
  • truskawki
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką

  • 24 maja 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą

  • 31 maja 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.