Strona główna PRZEPISY Czekoladowy budyń ryżowy

Czekoladowy budyń ryżowy

przez Joanna | Chocololo
czekoladowy budyń ryżowy

Czekoladowy budyń ryżowy

Czekoladowy budyń ryżowy jest cudowny na śniadanie lub na deser. Nie dość, że jest pyszny, to jest też nieco zdrowszy niż większość deserów. A czasem mamy przecież ochotę zjeść coś słodkiego i bez wyrzutów sumienia. Budyń smakuje idealnie z garścią owoców lub orzechów. Można go posypać czekoladowymi wiórkami lub wiórkami kokosowymi. Jest smaczny na ciepło i zimno. W dodatku jest prosty do przygotowania, gęsty, dobrze zblendowany jest wręcz aksamitny. Pycha.
czekoladowy budyń ryżowy

Czekoladowy budyń ryżowy - wskazówki

Ryż – Użyłam jaśminowy i taki polecam. Jest delikatny, dobrze się blenduje. Oczywiście można użyć innego białego ryżu.

W zależności od użytego ryżu inaczej chłonie on mleko, w którym się gotuje. Miejcie odrobinę mleka ryżowego w zapasie, aby dolać jeśli będzie potrzeba.

Mleko ryżowe – Jeśli nie posiadacie takiego mleka to można użyć zwykłego. Nadadzą się też inne mleka roślinne np. migdałowe.

Mleczko kokosowe – Najlepsze będzie tłuste mleczko kokosowe o zwartości tłuszczu min. 18%.

Cukier – Kokosowy cukier można zastąpić brązowym, można też dosłodzić budyń miodem.

Czekolada – Gorzka czekolada, najlepiej 60-80%.

Składniki na 2 porcje. (lub 3 mniejsze)

czekoladowy budyń ryżowy

Smacznego!

czekoladowy budyń ryżowy

CZEKOLADOWY BUDYŃ RYŻOWY

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowy budyń ryżowy jest cudowny na śniadanie lub na deser.
Składniki na 2 porcje.
4 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 350 ml mleka ryżowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 5 g kakao
  • 20 g cukru kokosowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do garnka z grubym dnem wsypać dobrze wypłukany ryż. Wlać mleko ryżowe i wsypać cukier, wymieszać.
  • Gotować ryż na małym ogniu (od momentu zagotowania), mieszając od czasu do czasu i pilnując by się nie przypalił (gotowanie ryżu zajmie ok. 20 minut). Jeśli będzie potrzeba, można dolać trochę mleka.
  • Kiedy ryż będzie gotowy, miękki i kleisty wlać mleczko kokosowe, dodać połamaną czekoladę i kakao. Wymieszać aż wszystko się połączy a czekolada rozpuści.
  • Zblendować dokładnie ryż na gładką masę. Przełożyć budyń do miseczek.

Zobacz także:

domowa nutella
domowa nutella
naleśniki czekoladowe
naleśniki czekoladowe
panna cotta czekoladowa
panna cotta czekoladowa

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Zofia 7 kwietnia 2022 - 12:50

4 stars
Bardzo dobry, nie za słodki. Następnym razem jednak dam więcej mleka albo zmniejszę ilość ryżu o 1/4 bo było super gęste. Na pewno powtórzę:)

Reply
Joanna | Chocololo 8 kwietnia 2022 - 14:54

Cieszę się, że smakował 🙂 Tak, budyń jest dość gęsty, ale faktycznie jeśli koś lubi mniej gęsty to pod koniec gotowania (nawet już podczas blendowania) można dodać więcej mleka. Pozdrawiam 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo