Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Czekoladowy budyń ryżowy

  • 24 marca 2022
czekoladowy budyń ryżowy
czekoladowy budyń ryżowy
Total
44
Shares
1
0
43

Czekoladowy budyń ryżowy

Czekoladowy budyń ryżowy jest cudowny na śniadanie lub na deser. Nie dość, że jest pyszny, to jest też nieco zdrowszy niż większość deserów. A czasem mamy przecież ochotę zjeść coś słodkiego i bez wyrzutów sumienia. Budyń smakuje idealnie z garścią owoców lub orzechów. Można go posypać czekoladowymi wiórkami lub wiórkami kokosowymi. Jest smaczny na ciepło i zimno. W dodatku jest prosty do przygotowania, gęsty, dobrze zblendowany jest wręcz aksamitny. Pycha.
czekoladowy budyń ryżowy

Czekoladowy budyń ryżowy - wskazówki

Ryż – Użyłam jaśminowy i taki polecam. Jest delikatny, dobrze się blenduje. Oczywiście można użyć innego białego ryżu.

W zależności od użytego ryżu inaczej chłonie on mleko, w którym się gotuje. Miejcie odrobinę mleka ryżowego w zapasie, aby dolać jeśli będzie potrzeba.

Mleko ryżowe – Jeśli nie posiadacie takiego mleka to można użyć zwykłego. Nadadzą się też inne mleka roślinne np. migdałowe.

Mleczko kokosowe – Najlepsze będzie tłuste mleczko kokosowe o zwartości tłuszczu min. 18%.

Cukier – Kokosowy cukier można zastąpić brązowym, można też dosłodzić budyń miodem.

Czekolada – Gorzka czekolada, najlepiej 60-80%.

Składniki na 2 porcje. (lub 3 mniejsze)

czekoladowy budyń ryżowy

Smacznego!

czekoladowy budyń ryżowy

CZEKOLADOWY BUDYŃ RYŻOWY

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowy budyń ryżowy jest cudowny na śniadanie lub na deser.
Składniki na 2 porcje.
4 from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 350 ml mleka ryżowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 5 g kakao
  • 20 g cukru kokosowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do garnka z grubym dnem wsypać dobrze wypłukany ryż. Wlać mleko ryżowe i wsypać cukier, wymieszać.
  • Gotować ryż na małym ogniu (od momentu zagotowania), mieszając od czasu do czasu i pilnując by się nie przypalił (gotowanie ryżu zajmie ok. 20 minut). Jeśli będzie potrzeba, można dolać trochę mleka.
  • Kiedy ryż będzie gotowy, miękki i kleisty wlać mleczko kokosowe, dodać połamaną czekoladę i kakao. Wymieszać aż wszystko się połączy a czekolada rozpuści.
  • Zblendować dokładnie ryż na gładką masę. Przełożyć budyń do miseczek.

Zobacz także:

domowa nutella
domowa nutella
naleśniki czekoladowe
naleśniki czekoladowe
panna cotta czekoladowa
panna cotta czekoladowa

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
44
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 43
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • kakao
Poprzedni artykuł
śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy

  • 22 marca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
tarta jeżyk
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY

Tarta jeżyk

  • 29 marca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

  1. Zofia pisze:
    7 kwietnia 2022 o 12:50

    4 stars
    Bardzo dobry, nie za słodki. Następnym razem jednak dam więcej mleka albo zmniejszę ilość ryżu o 1/4 bo było super gęste. Na pewno powtórzę:)

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      8 kwietnia 2022 o 14:54

      Cieszę się, że smakował 🙂 Tak, budyń jest dość gęsty, ale faktycznie jeśli koś lubi mniej gęsty to pod koniec gotowania (nawet już podczas blendowania) można dodać więcej mleka. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.