Czekoladowy budyń ryżowy

Ryż – Użyłam jaśminowy i taki polecam. Jest delikatny, dobrze się blenduje. Oczywiście można użyć innego białego ryżu.
W zależności od użytego ryżu inaczej chłonie on mleko, w którym się gotuje. Miejcie odrobinę mleka ryżowego w zapasie, aby dolać jeśli będzie potrzeba.
Mleko ryżowe – Jeśli nie posiadacie takiego mleka to można użyć zwykłego. Nadadzą się też inne mleka roślinne np. migdałowe.
Mleczko kokosowe – Najlepsze będzie tłuste mleczko kokosowe o zwartości tłuszczu min. 18%.
Cukier – Kokosowy cukier można zastąpić brązowym, można też dosłodzić budyń miodem.
Czekolada – Gorzka czekolada, najlepiej 60-80%.
Składniki na 2 porcje. (lub 3 mniejsze)
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Bardzo dobry, nie za słodki. Następnym razem jednak dam więcej mleka albo zmniejszę ilość ryżu o 1/4 bo było super gęste. Na pewno powtórzę:)
Cieszę się, że smakował 🙂 Tak, budyń jest dość gęsty, ale faktycznie jeśli koś lubi mniej gęsty to pod koniec gotowania (nawet już podczas blendowania) można dodać więcej mleka. Pozdrawiam 🙂