Czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Jajka i ciecierzyca powinny być w temp. pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej 80% zawartości kakao.
Ciecierzyca – W puszce o łącznej wadzie 400g, po odlaniu z zalewy powinno wyjść 240-250 g ciecierzycy. Ważne, żeby ciecierzyca była dobrej jakości. Dobrej jakości cieciorka nie ma bardzo intensywnego zapachu czy smaku, także zalewa nie posiada zbyt dużej ilości soli.
Ciasto pieczemy 30-35 minut, urośnie z górką i lekko popęka. Po 30 minutach można sprawdzić, czy jest gotowe. Na patyczku nie powinni być surowego ciasta, jeśli jest to wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.
W trakcie studzenia ciasto opadnie, ale powinno pozostać równe, bez dołka.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
Zamknięte w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą może pozostać w temperaturze pokojowej przez całą dobę od upieczenia i polania czekoladą. Później warto je schować do lodówki.
W lodówce do 3 dni. Po wyjęciu z lodówki dobrze poczekać ok. 15 minut żeby się ociepliło i było delikatniejsze.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Robiłam ciasto z ciecierzycy już trzykrotnie. Uwielbiam je. Mi najlepiej smakuje prosto z lodówki. Robiłam też wersje z lekko gorzką czekoladą razem z mleczną. Też mega dobra. Super przepis. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam
Bardzo się cieszę! 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
O matkoooo!! Jakie to dobreee! Mniam!! Pomieszałam czekoladę deserową z mleczną i ciasto wyszło idealne. Na pewno powtórzę. ❤️
Dzień dobry,
Czy zamiast masła mogę dodać olej?
Dzień dobry, raczej nie dodawałabym oleju. Masło po ostudzeniu trochę twardnieje i dodatkowo stabilizuje ciasto. Ewentualnie olej kokosowy mógłby je zastąpić. Nie próbowałam takiej wersji, ale mogłoby się udać:) Pozdrawiam