Strona główna PRZEPISYCIASTA Czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy

przez Joanna | Chocololo
czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Przyznam, że czekoladowe ciasto z ciecierzycy było dla mnie zaskoczeniem, w dodatku bardzo pozytywnym. Na włoskich blogach, na których buszowałam w poszukiwaniu przepisów widnieje w wielu wersjach, z mąką z ciecierzycy lub ciecierzycą z puszki. Ja zdecydowałam się na puszkową wersję, którą zrobiłam trochę po swojemu. I wyszło pysznie. Nikt nawet nie zorientował się, jaki jest tajemniczy składnik, bo ciecierzyca jest praktycznie niewyczuwalna. Ciasto jest wręcz truflowe, lekko puszyste i delikatne. Polane czekoladą będzie pyszne z owocami, takimi jak truskawki czy maliny. Oczywiście można je też posypać orzechami, ja użyłam pistacji. Pycha.
czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy - wskazówki

Jajka i ciecierzyca powinny być w temp. pokojowej.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej 80% zawartości kakao.

Ciecierzyca – W puszce o łącznej wadzie 400g, po odlaniu z zalewy powinno wyjść 240-250 g ciecierzycy. Ważne, żeby ciecierzyca była dobrej jakości. Dobrej jakości cieciorka nie ma bardzo intensywnego zapachu czy smaku, także zalewa nie posiada zbyt dużej ilości soli.

Ciasto pieczemy 30-35 minut, urośnie z górką i lekko popęka. Po 30 minutach można sprawdzić, czy jest gotowe. Na patyczku nie powinni być surowego ciasta, jeśli jest to wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.

W trakcie studzenia ciasto opadnie, ale powinno pozostać równe, bez dołka.

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy - przechowywanie

Zamknięte w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą może pozostać w temperaturze pokojowej przez całą dobę od upieczenia i polania czekoladą. Później warto je schować do lodówki.

 W lodówce do 3 dni. Po wyjęciu z lodówki dobrze poczekać ok. 15 minut żeby się ociepliło i było delikatniejsze.

czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Smacznego!

czekoladowe ciasto z ciecierzycy

CZEKOLADOWE CIASTO Z CIECIERZYCY

Joanna | chocololo.pl
Ciasto jest wręcz truflowe, lekko puszyste i delikatne.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
5 from 3 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 1 puszka ciecierzycy (400 g, po odsączeniu 240-250 g ciecierzycy)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g czekolady gorzkiej (80% kakao)
  • 70 g masła
  • 90 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok . 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Do garnuszka włożyć masło i roztopić. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Do większej miski włożyć odlaną z zalewy cieciorkę,
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, czystej miski (będą ubijane na pianę), a żółtka dodać do cieciorki.
  • Do cieciorki i żółtek wsypać cukier i cukier waniliowy, bardzo dokładnie zblendować na gładką masę, która zrobi się jaśniejsza. Następnie ciągle blendując wlewać powoli wystudzoną czekoladę z masłem, na końcu wsypać proszek do pieczenia. Wszystko zblendować na gładko.
  • Pozostałe białka ubić na gęstą, sztywną pianę. 1/4 białek wmieszać delikatnie, szpatułką do masy. Następnie znów wmieszać 1/4 białek. Na końcu ostrożnie wmieszać resztę.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać i piec 30-35 minut, do suchego patyczka (ale ważne jest żeby nie było surowego ciasta; ciasto ogólnie powinno być wilgotne).
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić do ostudzenia.
  • Przygotować polewę. Posiekaną czekoladę zalać podgrzaną prawie do wrzenia śmietanką. Wymieszać do powstania gładkiej polewy i polać nią ciasto. Gdy polewa przestygnie można kroić ciasto.

Zobacz także:

pomarańczowe brownie z bezą
pomarańczowe brownie z bezą
czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto na maślance
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Obserwuj Chocololo:

You may also like

12 komentarzy

Kasia 24 marca 2022 - 06:37

5 stars
Robiłam ciasto z ciecierzycy już trzykrotnie. Uwielbiam je. Mi najlepiej smakuje prosto z lodówki. Robiłam też wersje z lekko gorzką czekoladą razem z mleczną. Też mega dobra. Super przepis. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam

Reply
Joanna | Chocololo 25 marca 2022 - 18:57

Bardzo się cieszę! 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

Reply
Marta 5 kwietnia 2022 - 17:57

5 stars
O matkoooo!! Jakie to dobreee! Mniam!! Pomieszałam czekoladę deserową z mleczną i ciasto wyszło idealne. Na pewno powtórzę. ❤️

Reply
Beata 21 lutego 2024 - 09:14

5 stars
Witam, wspaniały przepis. Już robiłam kiedyś ciasto z ciecierzycy, ale korzystałam z innego przepisu- wtedy nie ubijałam białek na pianę,tylko cale jajka. Wasza wersja jest najlepsza. Ciasto wyszło puszyste i delikatne. W tym przepisie nie ma info, że do białek można wykorzystać wodę z cieciorki, którą miksujemy z białkiem. Zawsze tak robię.Użyłam z ciecierzycy ze słoika 540 g(waga ciecierzycy 400)i dodałam zalewę i piekłam w większej blaszce. Tyle pyszności -ciasta wystarcza na 2 dni. Pozdrawiam serdecznie

Reply
Joanna | Chocololo 21 lutego 2024 - 11:13

Dzień dobry! Bardzo się cieszę, że ciasto Pani smakowało i dziękuję za komentarz 🙂 Nie dodawałam takiej informacji, ponieważ sama nie robiłam wersji z wodą po cieciorce. Jak kiedyś przetestuję taką wersję, to na pewno napiszę o tym we wskazówkach. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Edyta 13 czerwca 2022 - 16:06

Dzień dobry,
Czy zamiast masła mogę dodać olej?

Reply
Joanna | Chocololo 13 czerwca 2022 - 17:03

Dzień dobry, raczej nie dodawałabym oleju. Masło po ostudzeniu trochę twardnieje i dodatkowo stabilizuje ciasto. Ewentualnie olej kokosowy mógłby je zastąpić. Nie próbowałam takiej wersji, ale mogłoby się udać:) Pozdrawiam

Reply
Aska 12 maja 2023 - 17:33

Dzień dobry . Czy ciasto na pewno nie ma dodatku mąki?

Reply
Joanna | Chocololo 12 maja 2023 - 19:04

Dzień dobry, ciasto nie ma nawet grama mąki, to nie błąd 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Annish 21 lutego 2024 - 05:49

Strasznie podoba mi się to ciasto ale czy można spróbować zrobić je w formie muffinek? Jakieś rady?

Reply
Joanna | Chocololo 21 lutego 2024 - 11:06

Myślę,że w formie na muffinki by wyszły spokojnie. Zmniejszyłabym czas pieczenia do 20-25 minut, żeby nie spiekły się za mocno i nie wyszły suche 🙂

Reply
Annish 21 lutego 2024 - 12:49

Dziękuję za szybką odpowiedź! Przetestuję i dam znać 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo