Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy

  • 10 marca 2022
czekoladowe ciasto z ciecierzycy
czekoladowe ciasto z ciecierzycy
Total
233
Shares
16
0
217

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Przyznam, że czekoladowe ciasto z ciecierzycy było dla mnie zaskoczeniem, w dodatku bardzo pozytywnym. Na włoskich blogach, na których buszowałam w poszukiwaniu przepisów widnieje w wielu wersjach, z mąką z ciecierzycy lub ciecierzycą z puszki. Ja zdecydowałam się na puszkową wersję, którą zrobiłam trochę po swojemu. I wyszło pysznie. Nikt nawet nie zorientował się, jaki jest tajemniczy składnik, bo ciecierzyca jest praktycznie niewyczuwalna. Ciasto jest wręcz truflowe, lekko puszyste i delikatne. Polane czekoladą będzie pyszne z owocami, takimi jak truskawki czy maliny. Oczywiście można je też posypać orzechami, ja użyłam pistacji. Pycha.
czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy - wskazówki

Jajka i ciecierzyca powinny być w temp. pokojowej.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej 80% zawartości kakao.

Ciecierzyca – W puszce o łącznej wadzie 400g, po odlaniu z zalewy powinno wyjść 240-250 g ciecierzycy. Ważne, żeby ciecierzyca była dobrej jakości. Dobrej jakości cieciorka nie ma bardzo intensywnego zapachu czy smaku, także zalewa nie posiada zbyt dużej ilości soli.

Ciasto pieczemy 30-35 minut, urośnie z górką i lekko popęka. Po 30 minutach można sprawdzić, czy jest gotowe. Na patyczku nie powinni być surowego ciasta, jeśli jest to wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.

W trakcie studzenia ciasto opadnie, ale powinno pozostać równe, bez dołka.

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy - przechowywanie

Zamknięte w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą może pozostać w temperaturze pokojowej przez całą dobę od upieczenia i polania czekoladą. Później warto je schować do lodówki.

 W lodówce do 3 dni. Po wyjęciu z lodówki dobrze poczekać ok. 15 minut żeby się ociepliło i było delikatniejsze.

czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Smacznego!

czekoladowe ciasto z ciecierzycy

CZEKOLADOWE CIASTO Z CIECIERZYCY

Joanna | chocololo.pl
Ciasto jest wręcz truflowe, lekko puszyste i delikatne.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
5 from 2 votes
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 1 puszka ciecierzycy (400 g, po odsączeniu 240-250 g ciecierzycy)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g czekolady gorzkiej (80% kakao)
  • 70 g masła
  • 90 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok . 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Do garnuszka włożyć masło i roztopić. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Do większej miski włożyć odlaną z zalewy cieciorkę,
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, czystej miski (będą ubijane na pianę), a żółtka dodać do cieciorki.
  • Do cieciorki i żółtek wsypać cukier i cukier waniliowy, bardzo dokładnie zblendować na gładką masę, która zrobi się jaśniejsza. Następnie ciągle blendując wlewać powoli wystudzoną czekoladę z masłem, na końcu wsypać proszek do pieczenia. Wszystko zblendować na gładko.
  • Pozostałe białka ubić na gęstą, sztywną pianę. 1/4 białek wmieszać delikatnie, szpatułką do masy. Następnie znów wmieszać 1/4 białek. Na końcu ostrożnie wmieszać resztę.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać i piec 30-35 minut, do suchego patyczka (ale ważne jest żeby nie było surowego ciasta; ciasto ogólnie powinno być wilgotne).
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić do ostudzenia.
  • Przygotować polewę. Posiekaną czekoladę zalać podgrzaną prawie do wrzenia śmietanką. Wymieszać do powstania gładkiej polewy i polać nią ciasto. Gdy polewa przestygnie można kroić ciasto.

Zobacz także:

pomarańczowe brownie z bezą
pomarańczowe brownie z bezą
czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto na maślance
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
233
Shares
Udostępnij 16
Przypnij 217
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • ciecierzyca
Poprzedni artykuł
sernik z białą czekoladą
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Wielkanoc

Sernik z białą czekoladą

  • 8 marca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
muffinki bananowe z czekoladą
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki bananowe z czekoladą

  • 15 marca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Kasia pisze:
    24 marca 2022 o 06:37

    5 stars
    Robiłam ciasto z ciecierzycy już trzykrotnie. Uwielbiam je. Mi najlepiej smakuje prosto z lodówki. Robiłam też wersje z lekko gorzką czekoladą razem z mleczną. Też mega dobra. Super przepis. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      25 marca 2022 o 18:57

      Bardzo się cieszę! 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Marta pisze:
    5 kwietnia 2022 o 17:57

    5 stars
    O matkoooo!! Jakie to dobreee! Mniam!! Pomieszałam czekoladę deserową z mleczną i ciasto wyszło idealne. Na pewno powtórzę. ❤️

    Odpowiedz
  3. Edyta pisze:
    13 czerwca 2022 o 16:06

    Dzień dobry,
    Czy zamiast masła mogę dodać olej?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      13 czerwca 2022 o 17:03

      Dzień dobry, raczej nie dodawałabym oleju. Masło po ostudzeniu trochę twardnieje i dodatkowo stabilizuje ciasto. Ewentualnie olej kokosowy mógłby je zastąpić. Nie próbowałam takiej wersji, ale mogłoby się udać:) Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności