Czekoladowe ciasto z ciecierzycy
Przyznam, że czekoladowe ciasto z ciecierzycy było dla mnie zaskoczeniem, w dodatku bardzo pozytywnym. Na włoskich blogach, na których buszowałam w poszukiwaniu przepisów widnieje w wielu wersjach, z mąką z ciecierzycy lub ciecierzycą z puszki. Ja zdecydowałam się na puszkową wersję, którą zrobiłam trochę po swojemu. I wyszło pysznie. Nikt nawet nie zorientował się, jaki jest tajemniczy składnik, bo ciecierzyca jest praktycznie niewyczuwalna. Ciasto jest wręcz truflowe, lekko puszyste i delikatne. Polane czekoladą będzie pyszne z owocami, takimi jak truskawki czy maliny. Oczywiście można je też posypać orzechami, ja użyłam pistacji. Pycha.
Czekoladowe ciasto z ciecierzycy - wskazówki
Jajka i ciecierzyca powinny być w temp. pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej 80% zawartości kakao.
Ciecierzyca – W puszce o łącznej wadzie 400g, po odlaniu z zalewy powinno wyjść 240-250 g ciecierzycy. Ważne, żeby ciecierzyca była dobrej jakości. Dobrej jakości cieciorka nie ma bardzo intensywnego zapachu czy smaku, także zalewa nie posiada zbyt dużej ilości soli.
Ciasto pieczemy 30-35 minut, urośnie z górką i lekko popęka. Po 30 minutach można sprawdzić, czy jest gotowe. Na patyczku nie powinni być surowego ciasta, jeśli jest to wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.
W trakcie studzenia ciasto opadnie, ale powinno pozostać równe, bez dołka.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
Czekoladowe ciasto z ciecierzycy - przechowywanie
Zamknięte w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą może pozostać w temperaturze pokojowej przez całą dobę od upieczenia i polania czekoladą. Później warto je schować do lodówki.
W lodówce do 3 dni. Po wyjęciu z lodówki dobrze poczekać ok. 15 minut żeby się ociepliło i było delikatniejsze.
Smacznego!
CZEKOLADOWE CIASTO Z CIECIERZYCY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 1 puszka ciecierzycy (400 g, po odsączeniu 240-250 g ciecierzycy)
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g czekolady gorzkiej (80% kakao)
- 70 g masła
- 90 g cukru brązowego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok . 16 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietanki 36%
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- Do garnuszka włożyć masło i roztopić. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
- Do większej miski włożyć odlaną z zalewy cieciorkę,
- Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, czystej miski (będą ubijane na pianę), a żółtka dodać do cieciorki.
- Do cieciorki i żółtek wsypać cukier i cukier waniliowy, bardzo dokładnie zblendować na gładką masę, która zrobi się jaśniejsza. Następnie ciągle blendując wlewać powoli wystudzoną czekoladę z masłem, na końcu wsypać proszek do pieczenia. Wszystko zblendować na gładko.
- Pozostałe białka ubić na gęstą, sztywną pianę. 1/4 białek wmieszać delikatnie, szpatułką do masy. Następnie znów wmieszać 1/4 białek. Na końcu ostrożnie wmieszać resztę.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać i piec 30-35 minut, do suchego patyczka (ale ważne jest żeby nie było surowego ciasta; ciasto ogólnie powinno być wilgotne).
- Wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić do ostudzenia.
- Przygotować polewę. Posiekaną czekoladę zalać podgrzaną prawie do wrzenia śmietanką. Wymieszać do powstania gładkiej polewy i polać nią ciasto. Gdy polewa przestygnie można kroić ciasto.