Trufle korzenne ze śliwkami
Wszyscy, którzy lubią śliwki w czekoladzie piernikowe, powinni też spróbować trufli korzennych z suszonymi śliwkami. Tak myślę, bo ja po pierwszym gryzie przepadłam, a śliwki w czekoladzie bardzo lubię. Trufle są bardzo proste i niesamowicie szybo się je przygotowuje, oprócz tego że wcześniej posiekane śliwki powinny poleżeć w whisky chociaż 15 minut. Sama masa to tylko kilka minut, łatwo się z nią pracuje i lepi kuleczki. Potem szybkie zanurzenie w czekoladzie i… mamy pyszne trufle.
Trufle korzenne ze śliwkami - wskazówki
Śliwki – Użyłam zwykłych suszonych śliwek, ale można też np. kalifornijskich.
Czekolada – Najlepsza będzie gorzka, ewentualnie mleczna i gorzka w równych proporcjach. Ja użyłam tzw. deserowej-mlecznej.
Ciastka – Korzenne, kruche ciasteczka, które należy zmielić na drobne okruszki. Najszybciej poradzi sobie z tym malakser, ale można włożyć je do worka foliowego (wytrzymałego) i porozgniatać je wałkiem lub kulą do ucierania.
Alkohol – Można użyć dowolnego, ulubionego alkoholu. Whisky, Rum albo Amaretto będą tu pasować idealnie.
Masa z nutelli i ciasteczek będzie dość gęsta, dobrze porcję masy przed rolowaniem w dłoni chwilę pougniatać, żeby się ociepliła. Od razu będzie bardziej plastyczna.
Przepis na ok. 24 trufle.
Trufle korzenne ze śliwkami - przechowywanie
Trufle przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 – 5 dni. Można je też zamrozić po kilka sztuk w pudełeczkach lub woreczkach, wystarczy 30 minut na zewnątrz i będą dobre do spożycia. W zamrażarce przechowywać do 3 miesięcy.
Smacznego!
TRUFLE KORZENNE ZE ŚLIWKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 120 g śliwek suszonych
- 350 g nutelli
- 180 g ciasteczek korzennych
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej (do piernika)
- 60 ml Whisky
- 150 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Śliwki drobno posiekać, włożyć do miseczki i zalać alkoholem. Dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Ciastka korzenne połamać i zmielić w malakserze na drobne okruszki.
- Nutellę przełożyć do miski, wsypać okruszki, śliwki (też alkohol, który będzie na dnie) i łyżeczkę przyprawy. Dobrze wymieszać składniki, najlepiej drewnianą łyżką. Powstanie gęsta masa.
- Tackę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kuleczki i odkładać na tackę.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej przygotowane kulki i odkładać z powrotem na tackę.
- Trufle schłodzić w lodówce, gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.