Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Szybki piernik polany czekoladą

  • 7 grudnia 2021
szybki piernik polany czekoladą
szybki piernik polany czekoladą
Total
43
Shares
1
0
42

Szybki piernik polany czekoladą

Pyszny piernik, który jest prosty i szybki do przygotowania. Można go kroić zaraz po ostudzeniu i polaniu czekoladą. Piernik od razu jest mięciutki. Jest idealnie wilgotny, pachnący korzennymi przyprawami. Do ciasta można dodać kilka drobno pokrojonych, suszonych śliwek lub innych bakalii. Polany czekoladą jest naprawdę smaczny. Przyznam, że uwielbiam plaster tego piernika posmarować  obficie czekośliwką, na którą przepis jest na blogu. Warto spróbować!
szybki piernik polany czekoladą

Szybki piernik polany czekoladą - wskazówki

Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mąka – Użyłam mąki orkiszowej typ 700, ale można też użyć zwykłej pszennej mąki.

Miód – Do piernika dobry jest miód o wyrazistym, mocnym smaku, np. gryczany. Warto takiego użyć, ale spokojnie uda się też ze zwykłym np. wielokwiatowym.

Cukier – Można użyć białego cukru, jednak brązowy dodaje głębszego smaku i koloru.

Powidła śliwkowe – Sprawiają, że piernik jest wilgotny i dodają smaku. Jeżeli macie ochotę można użyć Czekośliwki.

Przepis na keksówkę o wymiarach 25×11,5 cm. Moja keksówka była dość wysoka, można więc użyć trochę większej formy.

szybki piernik polany czekoladą

Szybki piernik polany czekoladą - przechowywanie

Piernik przechowywać zawinięty folią spożywczą lub w pojemniku, w temperaturze pokojowej przez 4-5 dni.

szybki piernik polany czekoladą

Smacznego!

szybki piernik polany czekoladą

SZYBKI PIERNIK POLANY CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Pyszny piernik, który jest prosty i szybki do przygotowania.
Przepis na keksówkę o wymiarach 25x11,5 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 130 g masła
  • 300 g mąki orkiszowej (typ 700)
  • 150 g cukru brązowego
  • 150 g miodu
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 250 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do polania

  • 150 g czekolady
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, odłożyć.
  • W garnuszku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła i przyprawę piernikową, wymieszać dokładnie i zdjąć z ognia.
  • Po kilku minutach (3-4), kiedy mieszanka trochę ostygnie, ale będzie ciepła, dolać mleko i wymieszać rózgą kuchenną, następnie wbić jajka i ponownie energicznie wymieszać.
  • W trzech turach przesiać do masy mąkę z proszkiem i sodą, wmieszać ją dokładnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników i powstania jednolitego ciasta. Można też wmieszać 100 g śliwek suszonych (pokrojonych).
  • Ciasto przelać do przygotowanej keksówki, piec 50-60 minut, do suchego patyczka.
  • Piernik wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
  • W kąpieli wodnej lub w garnuszku z grubym dnem roztopić czekoladę z masłem. Wymieszać i odstawić na 2 minuty, aby polewa lekko zgęstniała (ale była jeszcze trochę ciepła; dzięki temu warstwa czekolady będzie grubsza). Czekoladą oblać piernik i rozsmarować ją dokładnie na wierzchu i bokach.
  • Kiedy czekolada ostygnie, można kroić piernik.

Zobacz także:

czekośliwka
czekośliwka
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II
ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
43
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 42
Tweet 0
Podobne składniki
  • miód
Poprzedni artykuł
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
  • Boże Narodzenie
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

  • 2 grudnia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
trufle korzenne ze śliwkami
  • Boże Narodzenie
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Trufle korzenne ze śliwkami

  • 10 grudnia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności