Szybki piernik polany czekoladą

Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mąka – Użyłam mąki orkiszowej typ 700, ale można też użyć zwykłej pszennej mąki.
Miód – Do piernika dobry jest miód o wyrazistym, mocnym smaku, np. gryczany. Warto takiego użyć, ale spokojnie uda się też ze zwykłym np. wielokwiatowym.
Cukier – Można użyć białego cukru, jednak brązowy dodaje głębszego smaku i koloru.
Powidła śliwkowe – Sprawiają, że piernik jest wilgotny i dodają smaku. Jeżeli macie ochotę można użyć Czekośliwki.
Przepis na keksówkę o wymiarach 25×11,5 cm. Moja keksówka była dość wysoka, można więc użyć trochę większej formy.
Piernik przechowywać zawinięty folią spożywczą lub w pojemniku, w temperaturze pokojowej przez 4-5 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.