Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • Boże Narodzenie
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Korzenne trufle dyniowe

  • 26 października 2021
korzenne trufle dyniowe
korzenne trufle dyniowe
Total
591
Shares
0
0
591

Korzenne trufle dyniowe

Idealne na jesienną, słodką przekąskę – korzenne trufle dyniowe. Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować takie piękne, czekoladowe kuleczki. Masa dyniowa jest aromatyczna, już nieco świąteczna i bardzo plastyczna, więc łatwo lepi się z niej kulki. Trufle wychodzą przepyszne.
korzenne trufle dyniowe

Korzenne trufle dyniowe - wskazówki

Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej).

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 100 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 250 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Czekolada – Można użyć dowolnej czekolady, także białej jeśli lubicie. Ja użyłam tzw. deserowej-mlecznej.

Ciastka – Korzenne, kruche ciasteczka.

Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.

Przepis na 18 trufli.

korzenne trufle dyniowe

Korzenne trufle dyniowe - przechowywanie

Przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, zjeść do 4 dni.

Trufle można mrozić do 3 miesięcy.

korzenne trufle dyniowe
korzenne trufle dyniowe

Smacznego!

korzenne trufle dyniowe

KORZENNE TRUFLE DYNIOWE

Joanna | chocololo.pl
Idealne na jesienną, słodką przekąskę – korzenne trufle dyniowe.
Przepis na 18 trufli.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 100 g puree z dyni*
  • 250 g ciastek korzennych
  • 10 g cukru pudru
  • 30 g masła (miękkiego)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 150 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Ciasteczka połamać i zmielić w malakserze na drobne okruszki. Wsypać je do miski.
  • Do ciastek dodać puree, miękkie masło, przesiany cukier puder i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Przygotować tackę lub duży talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia. Z masy formować w dłoniach kulki (wielkości pralinki np. rafaello) i odkładać na tackę.
  • Przygotowane kuleczki włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowane ciasteczkowe kulki zanurzać w czekoladzie i odkładać ponownie na tackę. Oblane czekoladą trufle można posypać odrobiną ciasteczkowych okruszków.
  • Trufle włożyć do lodówki, będą gotowe gdy czekolada stwardnieje.

WSKAZÓWKI

*Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej).
Na 100 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 250 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Zobacz także:

trufle tiramisu 2
trufle tiramisu
pralinki z masłem orzechowym
pralinki z masłem orzechowym
śliwki w czekoladzie piernikowe a
śliwki w czekoladzie piernikowe

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
591
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 591
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • dynia
Poprzedni artykuł
sernik dyniowy z czekoladą
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik dyniowy z czekoladą

  • 21 października 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
orzechowe ciasteczka mumie
  • CIASTECZKA
  • Halloween
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Orzechowe ciasteczka mumie

  • 29 października 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.