Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Boże Narodzenie
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Korzenne trufle dyniowe

  • 26 października 2021
korzenne trufle dyniowe
korzenne trufle dyniowe
Total
48
Shares
0
0
48

Korzenne trufle dyniowe

Idealne na jesienną, słodką przekąskę – korzenne trufle dyniowe. Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować takie piękne, czekoladowe kuleczki. Masa dyniowa jest aromatyczna, już nieco świąteczna i bardzo plastyczna, więc łatwo lepi się z niej kulki. Trufle wychodzą przepyszne.
korzenne trufle dyniowe

Korzenne trufle dyniowe - wskazówki

Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej).

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 100 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 250 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Czekolada – Można użyć dowolnej czekolady, także białej jeśli lubicie. Ja użyłam tzw. deserowej-mlecznej.

Ciastka – Korzenne, kruche ciasteczka.

Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.

Przepis na 18 trufli.

korzenne trufle dyniowe

Korzenne trufle dyniowe - przechowywanie

Przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, zjeść do 4 dni.

Trufle można mrozić do 3 miesięcy.

korzenne trufle dyniowe
korzenne trufle dyniowe

Smacznego!

korzenne trufle dyniowe

KORZENNE TRUFLE DYNIOWE

Joanna | chocololo.pl
Idealne na jesienną, słodką przekąskę – korzenne trufle dyniowe.
Przepis na 18 trufli.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 100 g puree z dyni*
  • 250 g ciastek korzennych
  • 10 g cukru pudru
  • 30 g masła (miękkiego)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 150 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Ciasteczka połamać i zmielić w malakserze na drobne okruszki. Wsypać je do miski.
  • Do ciastek dodać puree, miękkie masło, przesiany cukier puder i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Przygotować tackę lub duży talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia. Z masy formować w dłoniach kulki (wielkości pralinki np. rafaello) i odkładać na tackę.
  • Przygotowane kuleczki włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowane ciasteczkowe kulki zanurzać w czekoladzie i odkładać ponownie na tackę. Oblane czekoladą trufle można posypać odrobiną ciasteczkowych okruszków.
  • Trufle włożyć do lodówki, będą gotowe gdy czekolada stwardnieje.

WSKAZÓWKI

*Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej).
Na 100 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 250 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Zobacz także:

trufle tiramisu 2
trufle tiramisu
pralinki z masłem orzechowym
pralinki z masłem orzechowym
śliwki w czekoladzie piernikowe a
śliwki w czekoladzie piernikowe

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
48
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 48
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • dynia
Poprzedni artykuł
sernik dyniowy z czekoladą
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik dyniowy z czekoladą

  • 21 października 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
orzechowe ciasteczka mumie
  • CIASTECZKA
  • Halloween
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Orzechowe ciasteczka mumie

  • 29 października 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
pralinki migdałowe z amaretto
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 19 maja 2022
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 17 maja 2022
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 12 maja 2022
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 10 maja 2022
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 5 maja 2022
tort czekoladowy z truskawkami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • Joanna | Chocololo
  • 3 maja 2022
orkiszowe brownie z batata
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • Joanna | Chocololo
  • 26 kwietnia 2022
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 21 kwietnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
  • pralinki migdałowe z amaretto
    Pralinki migdałowe z Amaretto
    • 19 maja 2022
  • mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    • 17 maja 2022
  • tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    • 12 maja 2022
  • ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    • 10 maja 2022
  • migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
    Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto
    • 5 maja 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa kokos krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.