Korzenne trufle dyniowe

Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej).
Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 100 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 250 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.
Czekolada – Można użyć dowolnej czekolady, także białej jeśli lubicie. Ja użyłam tzw. deserowej-mlecznej.
Ciastka – Korzenne, kruche ciasteczka.
Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.
Przepis na 18 trufli.
Przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, zjeść do 4 dni.
Trufle można mrozić do 3 miesięcy.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.