Podwójnie czekoladowe ciasto Delicja

Składniki na spód powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko i jajka należy wcześniej wyciągnąć z lodówki. Można przyspieszyć ten proces i odrobinę podgrzać mleko, ale tylko do temperatury pokojowej. Jajka natomiast włożyć do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Jeżeli górka ciasta będzie zbyt duża można ją (kiedy ciasto jest wystudzone) ściąć nożem lub położyć na nią deskę i delikatnie dociążyć (np. książką). Między deskę i ciasto dobrze włożyć papier do pieczenia, żeby ciasto nie przywarło. Wierzch jest dosyć lepki.
Jeżeli nie posiadacie specjalnego rantu aby równo złożyć ciasto, możecie tak jak ja wyłożyć rant tortownicy podwójnie papierem do pieczenia. Powinien wystawać 2 cm ponad brzeg. Podwójnie, bo ciasto trochę się kurczy i wtedy galaretka nie przeleje się.
Warto oddzielić białe błonki od miąższu pomarańczy. Dzięki temu mus nie będzie gorzki.
Tężejąca galaretka – to taka galaretka, która już zaczyna się ścinać. Odstawioną do ostygnięcia galaretkę można mieszać od czasu do czasu, po czasie zacznie gęstnieć i podczas mieszania robić się żelowa. Kiedy trochę zgęstnieje i zamieszana będzie zostawiać delikatne nierówności, (jeszcze płynne) to wtedy jest dobry moment żeby ją wylać na ciasto.
Śmietankę 36% należy dobrze schłodzić przed ubijaniem, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.
Czekolada gorzka– dobrze użyć czekolady 60-80%.
Rozpuszczanie czekolady w wodzie z kakao – masa powinna być gładka, gęstsza niż sama roztopiona czekolada i błyszcząca. Jeżeli masa się rozwarstwi, czyli zwarzy, trzeba dodać 2 łyżki wrzątku i bardzo energicznie wymieszać, aż nabierze pożądanej konsystencji.
Łączenie czekolady z ubitą śmietaną – najlepiej przygotować trzecią miskę. Dać do niej dużą łyżkę ubitej śmietany i czekolady, delikatnie wymieszać aż nie będzie smug. Dodać kolejną łyżkę śmietany i czekolady, znów delikatnie wymieszać, następnie dodać całą czekoladę i ją wmieszać. Następnie do reszty bitej śmietany dodać czekoladową mieszankę i delikatnie, szpatułką wymieszać by wszystko się połączyło i nie było smug.
Przepis na formę 20-22 cm.
Ciasto przechowywać w pojemniku lub w formie zabezpieczone folią aluminiową. Należy trzymać je w lodówce, będzie dobre do 3 dni.
Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Masa serowa jest idealna i delikatna, nie jest wyczuwalna dynia, która nadaje piękny kolor i wzbogaca konsystencję.
Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja.
Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko!
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Dzień dobry, co można dać zamiast oleju kokosowego?
Dzień dobry, Można dodać olej rzepakowy, taką samą ilość.