Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Wegańskie ciasto czekoladowe (bezglutenowe)

  • 10 marca 2021
wegańskie ciasto czekoladowe
wegańskie ciasto czekoladowe (bezglutenowe)
Total
27
Shares
9
0
18

Wegańskie ciasto czekoladowe

Wegańskie ciasto czekoladowe, a właściwie – wegański czekoladowy chlebek bananowy. Dodatkowo bez glutenu. Ciasto nie tylko dla wegan. Jest naprawdę smaczne. Dzięki mące gryczanej ma bardzo fajny, charakterystyczny posmak i aromat. Gryka ciekawie podkreśla czekoladowy smak. Ciasto jest wilgotne, maziste i rozpływa się w ustach. Do tego polewa z kakaowych, wegańskich krówek i mleczka kokosowego. Lekko gumiasta i ciągnąca. Na wierzchu soczyste truskawki. Zachęcam do spróbowania.
wegańskie ciasto czekoladowe 3

Wegańskie ciasto czekoladowe - wskazówki

Składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest szybkie do przygotowania.

Banany – Najlepiej mocno dojrzałe, z brązowymi plamkami. Takie banany są najsłodsze. Jeżeli macie zamrożone banany to można je wykorzystać.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki gryczanej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.

Mleko ryżowe – można zastąpić innym mlekiem roślinnym np. migdałowym lub kokosowym.

Krówki wegańskie – Jeżeli nie macie wegańskich, kakaowych krówek nic nie szkodzi. Ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Najlepiej gorzką min. 60 % kakao.

Wierzch ciasta można udekorować dowolnie, posypać migdałami, wiórkami kokosowymi lub świeżymi owocami.  Polecam połączenie z truskawkami, przełamują słodycz ciasta.

Ciasto polecam kroić po zupełnym ostudzeniu. Jest delikatne, kruche,  jednocześnie bardzo soczyste. Może się więc nieco pokruszyć. Ale jest pyszne.

Przepis na keksówkę 11×21 cm.

wegańskie ciasto czekoladowe 1

Wegańskie ciasto czekoladowe - przechowywanie

Ciasto (bez owoców) przechowywać zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Najlepiej spożyć do 2 dni. Ciasto z owocami przechowujemy w lodówce.

wegańskie ciasto czekoladowe 2
Smacznego!
wegańskie ciasto czekoladowe 1

WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE (BEZGLUTENOWE)

Joanna | chocololo.pl
Wegańskie ciasto czekoladowe, a właściwie – wegański czekoladowy chlebek bananowy. Bez glutenu. Ciasto nie tylko dla wegan. Jest naprawdę smaczne.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 banany dojrzałe (waga po obraniu ok. 240 g)
  • 80 g cukru brązowego
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 55 g oleju kokosowego
  • 90 ml mleka ryżowego
  • 50 g kakao
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g migdałów mielonych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Składniki na polewę

  • 125 g wegańskich krówek kakaowych
  • 70 ml mleczka kokosowego

Dodatkowo (opcjonalnie)

  • Owoce na wierzch, np. truskawki, borówki maliny.
  • Płatki migdałowe, wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, keksówkę wysmarować tłuszczem (np. olejem kokosowym) i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku roztopić olej kokosowy i odłożyć do przestudzenia.
  • W misce rozgnieść banany na papkę, dodać cukier brązowy, waniliowy, mleko i wystudzony olej. Wymieszać wszystko. Wlać ocet jabłkowy i jeszcze raz wymieszać.
  • Mąkę gryczaną przesiać do mokrych składników, dodać mielone migdały, proszek, sodę i przesiane kakao. Dobrze wymieszać wszystkie składniki.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki, wyrównać wierzch.
  • Piec 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika, zostawić ciasto na 5 minut w blaszce, następnie przenieść na kratkę do studzenia.

Przygotowanie sosu krówkowego

  • Krówki pokroić, włożyć do garnuszka z grubym dnem i wlać mleczko kokosowe. Podgrzewać na wolnym ogniu, często mieszając. Krówki powinny się całkowicie rozpuścić.
  • Szybko polać wystudzone ciasto (sos szybko gęstnieje). Na wierzchu ułożyć owoce.

Zobacz także:

mocno czekoladowe ciasto bananowe 1a

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE

Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać.

bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami 1a

BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I BANANAMI

Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe. Oczywiście można banany zastąpić innymi owocami, będą idealne np. maliny czy truskawki.

ciastka czekoladowo bananowe bezglutenowe 1

CIASTECZKA BANANOWO-CZEKOLADOWE

Ciasteczka bananowo-czekoladowe są miękkie, syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
27
Shares
Udostępnij 9
Przypnij 18
Tweet 0
Podobne składniki
  • banany
  • bezglutenowe
  • migdały
  • olej kokosowy
  • truskawki
Poprzedni artykuł
bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą 2
  • CIASTA
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą

  • 8 marca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
Tort Pączek z różą i białą czekoladą
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Tort Pączek z różą i białą czekoladą

  • 13 marca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności