Wegańskie ciasto czekoladowe (bezglutenowe)

Składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest szybkie do przygotowania.
Banany – Najlepiej mocno dojrzałe, z brązowymi plamkami. Takie banany są najsłodsze. Jeżeli macie zamrożone banany to można je wykorzystać.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki gryczanej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.
Mleko ryżowe – można zastąpić innym mlekiem roślinnym np. migdałowym lub kokosowym.
Krówki wegańskie – Jeżeli nie macie wegańskich, kakaowych krówek nic nie szkodzi. Ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Najlepiej gorzką min. 60 % kakao.
Wierzch ciasta można udekorować dowolnie, posypać migdałami, wiórkami kokosowymi lub świeżymi owocami. Polecam połączenie z truskawkami, przełamują słodycz ciasta.
Ciasto polecam kroić po zupełnym ostudzeniu. Jest delikatne, kruche, jednocześnie bardzo soczyste. Może się więc nieco pokruszyć. Ale jest pyszne.
Przepis na keksówkę 11×21 cm.
Ciasto (bez owoców) przechowywać zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Najlepiej spożyć do 2 dni. Ciasto z owocami przechowujemy w lodówce.
Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać.
Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe. Oczywiście można banany zastąpić innymi owocami, będą idealne np. maliny czy truskawki.
Ciasteczka bananowo-czekoladowe są miękkie, syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.