Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)

Herbatnikowy spód w tym przepisie jest dosyć gruby (taki bardzo lubię), jeżeli lubicie cieńszy spód zróbcie go z 2/3 porcji.
Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Czekolada – gorzka, najlepiej min. 60 %.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
W przepisie jest podane opakowanie wiśni mrożonych, których waga to 450 gram. Wiśnie podczas duszenia puszczą dużo soku. Po zredukowaniu go powstanie niecała szklanka (poj. 250 ml) gęstych, rozgotowanych wiśni.
Sernik przed podaniem można wyjąć 30 minut wcześniej aby się ocieplił i łatwiej kroił. Chociaż spód i tak jest bardzo chrupki i twardszy, to przez dodatek czekolady.
Przepis na tortownicę 20 cm.
Przechowywać sernik w pojemniku, lub w tortownicy zabezpieczony folią. W lodówce. Spożyć do 3 dni.
Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja.
Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Warto posypać wierzch odrobiną gruboziarnistej soli, wydobędzie ona z deseru jeszcze więcej smaku i słodyczy.
Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Masa serowa jest idealna i delikatna, nie jest wyczuwalna dynia, która nadaje piękny kolor i wzbogaca konsystencję.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Czy można użyć malin zamiast wiśni ? Pzdr Anna
Można, wtedy można też użyć galaretki malinowej.Pozdrawiam
Jak masa serowa zgęstnieje bez żelatyny?
Masa ma w sobie dużo czekolady więc sernik po dokładnym schłodzeniu spokojnie zgęstnieje. Pozdrawiam
Czy można użyć wiśni z kompotu, odsączonych oczywiście?
Nie robiłam takiej wersji, więc ciężko mi dokładnie powiedzieć. Smak na pewno będzie inny i mniej intensywny, także konsystencją będzie się różnić. Ale myślę, że spokojnie można spróbować:)
Czy można zamiast śmietanki 36% użyć 30%?
Można, jeśli dobrze schłodzona ładnie się ubije to jak najbardziej 🙂
Na jaki rozmiar tortownicy jest ten przepis ? 🙂
20 cm 🙂
Dzień dobry, zastanawiam się, czy jeśli potroję składniki to dobrym pomysłem będzie zrobienie tego sernika w tradycyjnej blaszce do ciasta. Czy mogą wyniknąć problemy z krojeniem (wspominała Pani o grubym, dość twardym spodzie)? Dziękuję i pozdrawiam!
Dzień dobry, myślę że można go zrobić w tradycyjnej blaszce. Spód jest dość gruby, jeśli boi się Pani, że będzie zbyt twardy to można pominąć czekoladę i po prostu użyć samych herbatników z masłem. Można też zrobić spód z sernika z malinami Sernik czekoladowy z malinami, oczywiście potroić składniki. Ten spód jest bardziej kruchy i mniej twardy przez to, że dodajemy tartą czekoladę a nie roztopioną, jest też cieńszy 🙂
Czy chcąc zrobić sernik w tortownicy 26 cm trzeba podwoić składniki?
Można podwoić, będzie miał trochę wyższe warstwy:)
Czy można użyć gotowego twarogu sernikowego czy będzie za rzadki? Pozdrawiam
Dzień dobry, jeśli używała go Pani do serników i jest ok, to można go wykorzystać. Nie wiem o jakiej marki twaróg chodzi (wszystkich też nie testowałam), we wskazówkach napisałam jakiego sama używam. Pozdrawiam serdecznie!
Przepyszne, zakochałam się od pierwszego zrobienia. Od tamtej pory jest robione zawsze na wyjątkowe okazję. Dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam serdecznie!
Pyszny wyszedł ten serniczek! Dziękuję za przepis!
Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie! 🙂