Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)

Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)

Pyszny, mocno czekoladowy sernik z musem wiśniowym. Jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Jedynie trzeba zostawić go na kilka godzin w lodówce, aby dobrze zastygł. Składa się z kruchego, herbatnikowego spodu, gęstej czekoladowej masy serowej i puszystego, kwaskowego musu wiśniowego. Rewelacyjne połączenie.
sernik czekoladowy z musem wiśniowym

Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia) - wskazówki

Spód.

Herbatnikowy spód w tym przepisie jest dosyć gruby (taki bardzo lubię), jeżeli lubicie cieńszy spód zróbcie go z 2/3 porcji.

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Czekolada – gorzka, najlepiej min. 60 %.

Masa serowa.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Mus wiśniowy.

W przepisie jest podane opakowanie wiśni mrożonych, których waga to 450 gram. Wiśnie podczas duszenia puszczą dużo soku. Po zredukowaniu go powstanie niecała szklanka (poj. 250 ml) gęstych, rozgotowanych wiśni. 

Sernik przed podaniem można wyjąć 30 minut wcześniej aby się ocieplił i łatwiej kroił. Chociaż spód i tak jest bardzo chrupki i twardszy, to przez dodatek czekolady.

Przepis na tortownicę 20 cm.

sernik czekoladowy z musem wiśniowym 5

Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia) - przechowywanie

Przechowywać sernik w pojemniku, lub w tortownicy zabezpieczony folią. W lodówce. Spożyć do 3 dni.

sernik czekoladowy z musem wiśniowym 1
Smacznego!
sernik czekoladowy z musem wiśniowym 1

SERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM WIŚNIOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszny, mocno czekoladowy sernik z musem wiśniowym. Jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia.
Przepis na tortownicę 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składnik na spód

  • 200 g herbatników
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 70 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Składniki na mus wiśniowy

  • 1 opakowanie wiśni mrożonych (450 gram)
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki. Można wysmarować wcześniej tłuszczem żeby papier przywarł.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Dolać czekoladę (również może być jeszcze ciepła) i dokładnie wymieszać.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Do miski włożyć ser, wsypać przesiane kakao i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać aż powstanie jednolita masa.
  • Śmietankę ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do masy serowej używając szpatułki.
  • Masę przełożyć na spód, wyrównać i włożyć do lodówki. Po ok. 1 godzinie można przygotować mus na wierzch.

Przygotowanie musu wiśniowego

  • Wiśnie włożyć do garnka lub na głęboką patelnię. Dodać łyżkę soku z cytrynu i dusić aż puszczą sok. Następnie gotować wiśnie, mieszając często aby się nie przypaliły. Gotować, aż sok będzie zredukowany.
  • Zagotować wodę, odmierzyć 250 ml i wlać do garnuszka lub miski. Do gorącej wody wsypać galaretkę (jak na opakowaniu, tylko z połowy porcji wody) i dobrze wymieszać.
  • Do gorącej galaretki dać przygotowane wiśnie i zmiksować wszystko na mus (blenderem). Odstawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu.
  • Tężejący mus wylać na masę serową. Pozostawić sernik w lodówce na 10 godzin, najlepiej na noc.
  • Po tym czasie można udekorować sernik np. bitą śmietną i wiórkami czekolady.

Zobacz także:

SERNIK FERRERO ROCHER

Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja.

sernik z kajmakiem i czekoladą 1

SERNIK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ

Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Warto posypać wierzch odrobiną gruboziarnistej soli, wydobędzie ona z deseru jeszcze więcej smaku i słodyczy.

sernik dyniowy z oreo

SERNIK DYNIOWY Z OREO

Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Masa serowa jest idealna i delikatna, nie jest wyczuwalna dynia, która nadaje piękny kolor i wzbogaca konsystencję.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

28 komentarzy

Anna 23 kwietnia 2021 - 11:14

Czy można użyć malin zamiast wiśni ? Pzdr Anna

Reply
admin 23 kwietnia 2021 - 11:45

Można, wtedy można też użyć galaretki malinowej.Pozdrawiam

Reply
Katarzyna 14 czerwca 2024 - 11:18

Dzień dobry mam pytanie, czy można użyć do tego przepisu tortownicy 22 cm?

Reply
Joanna | Chocololo 14 czerwca 2024 - 12:00

Dzień dobry! Sernik będzie niższy w tortownicy 22. Spód jest dość gruby, więc ilość na 22cm byłaby ok. Ja zostawiłabym taką samą ilość spodu i musu wiśniowego, ale zwiększyłabym serową masę czekoladową proporcjonalnie do tortownicy 22 cm, czyli więcej o 1/5 składników. Niewielka różnica, ale całość będzie ok! 😉

Reply
Katarzyna 16 czerwca 2024 - 16:23

Dzień dobry zrobiłam ten sernik ,w smaku wyszedł pyszny, ale nie stężał tak jak powinien, wydaje mi się że zrobiłam wszystko tak jak powinno być, ale to nic, następnym razem dodam trochę żelatyny pozdrawiam serdecznie

Reply
Joanna | Chocololo 19 czerwca 2024 - 10:39

Dzień dobry! Bardzo się cieszę, że sernik smakował 🙂 Masa serowa ma w sobie dużo czekolady, powinna ładnie stężeć. Mogą być 2 przyczyny: użyty ser np. chudszy twaróg lub gotowy twaróg sernikowy, który ma dodatkowe składniki jak śmietanka. Druga przyczyna to użyta czekolada np. wykorzystanie większej ilości mlecznej albo gorzkiej, ale o niższym % kakao w składzie. Jak najbardziej można dodać dodatkowo żelatynę dla jeszcze bardziej zwartej masy serowej. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Reply
Pytająca 1 maja 2021 - 11:20

Jak masa serowa zgęstnieje bez żelatyny?

Reply
Joanna | Chocololo 2 maja 2021 - 10:19

Masa ma w sobie dużo czekolady więc sernik po dokładnym schłodzeniu spokojnie zgęstnieje. Pozdrawiam

Reply
Amber 11 listopada 2021 - 21:05

Czy można użyć wiśni z kompotu, odsączonych oczywiście?

Reply
Joanna | Chocololo 13 listopada 2021 - 15:14

Nie robiłam takiej wersji, więc ciężko mi dokładnie powiedzieć. Smak na pewno będzie inny i mniej intensywny, także konsystencją będzie się różnić. Ale myślę, że spokojnie można spróbować:)

Reply
Monika 15 kwietnia 2022 - 17:44

Czy można zamiast śmietanki 36% użyć 30%?

Reply
Joanna | Chocololo 15 kwietnia 2022 - 18:38

Można, jeśli dobrze schłodzona ładnie się ubije to jak najbardziej 🙂

Reply
Żaneta 29 czerwca 2022 - 08:04

5 gwiazdek
Na jaki rozmiar tortownicy jest ten przepis ? 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 29 czerwca 2022 - 17:20

20 cm 🙂

Reply
Wera 18 sierpnia 2022 - 17:54

Dzień dobry, zastanawiam się, czy jeśli potroję składniki to dobrym pomysłem będzie zrobienie tego sernika w tradycyjnej blaszce do ciasta. Czy mogą wyniknąć problemy z krojeniem (wspominała Pani o grubym, dość twardym spodzie)? Dziękuję i pozdrawiam!

Reply
Joanna | Chocololo 19 sierpnia 2022 - 15:47

Dzień dobry, myślę że można go zrobić w tradycyjnej blaszce. Spód jest dość gruby, jeśli boi się Pani, że będzie zbyt twardy to można pominąć czekoladę i po prostu użyć samych herbatników z masłem. Można też zrobić spód z sernika z malinami Sernik czekoladowy z malinami, oczywiście potroić składniki. Ten spód jest bardziej kruchy i mniej twardy przez to, że dodajemy tartą czekoladę a nie roztopioną, jest też cieńszy 🙂

Reply
Anna 17 listopada 2022 - 01:29

Czy chcąc zrobić sernik w tortownicy 26 cm trzeba podwoić składniki?

Reply
Joanna | Chocololo 17 listopada 2022 - 10:25

Można podwoić, będzie miał trochę wyższe warstwy:)

Reply
Paula 25 stycznia 2023 - 20:43

Czy można użyć gotowego twarogu sernikowego czy będzie za rzadki? Pozdrawiam

Reply
Joanna | Chocololo 26 stycznia 2023 - 12:33

Dzień dobry, jeśli używała go Pani do serników i jest ok, to można go wykorzystać. Nie wiem o jakiej marki twaróg chodzi (wszystkich też nie testowałam), we wskazówkach napisałam jakiego sama używam. Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Patrycja 27 stycznia 2023 - 17:41

Przepyszne, zakochałam się od pierwszego zrobienia. Od tamtej pory jest robione zawsze na wyjątkowe okazję. Dziękuję za przepis

Reply
Joanna | Chocololo 27 stycznia 2023 - 18:32

Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Olena Gajewska 22 kwietnia 2023 - 11:49

Pyszny wyszedł ten serniczek! Dziękuję za przepis!

Reply
Joanna | Chocololo 22 kwietnia 2023 - 12:30

Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie! 🙂

Reply
Natalia 20 czerwca 2023 - 22:43

Czy mozna użyć sra w wiaderku president z wanilia ?

Reply
Joanna | Chocololo 21 czerwca 2023 - 11:28

Nie używam sera president, więc ciężko mi na 100% odpowiedzieć. Ponoć jest on trochę rzadszy od zwykłego twarogu, więc sernik może wyjść delikatniejszy, bardziej kremowy (ale stężeje przy tej ilości czekolady) 🙂

Reply
Katarzyna 15 czerwca 2024 - 07:48

Dzień dobry mam pytanie czy można użyć twarogu tłustego do zrobienia tego sernika. Wysłałam męża po zakupy i niestety kupił mi twaróg tłusty Klinek

Reply
Joanna | Chocololo 15 czerwca 2024 - 13:22

Dzień dobry, będzie ok. Trzeba go tylko dobrze zblendować 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo