Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno
  • Walentynki

Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)

  • 17 marca 2021
sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
Total
10K
Shares
85
0
10K

Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)

Pyszny, mocno czekoladowy sernik z musem wiśniowym. Jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Jedynie trzeba zostawić go na kilka godzin w lodówce, aby dobrze zastygł. Składa się z kruchego, herbatnikowego spodu, gęstej czekoladowej masy serowej i puszystego, kwaskowego musu wiśniowego. Rewelacyjne połączenie.
sernik czekoladowy z musem wiśniowym

Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia) - wskazówki

Spód.

Herbatnikowy spód w tym przepisie jest dosyć gruby (taki bardzo lubię), jeżeli lubicie cieńszy spód zróbcie go z 2/3 porcji.

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Czekolada – gorzka, najlepiej min. 60 %.

Masa serowa.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Mus wiśniowy.

W przepisie jest podane opakowanie wiśni mrożonych, których waga to 450 gram. Wiśnie podczas duszenia puszczą dużo soku. Po zredukowaniu go powstanie niecała szklanka (poj. 250 ml) gęstych, rozgotowanych wiśni. 

Sernik przed podaniem można wyjąć 30 minut wcześniej aby się ocieplił i łatwiej kroił. Chociaż spód i tak jest bardzo chrupki i twardszy, to przez dodatek czekolady.

Przepis na tortownicę 20 cm.

sernik czekoladowy z musem wiśniowym 5

Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia) - przechowywanie

Przechowywać sernik w pojemniku, lub w tortownicy zabezpieczony folią. W lodówce. Spożyć do 3 dni.

sernik czekoladowy z musem wiśniowym 1
Smacznego!
sernik czekoladowy z musem wiśniowym 1

SERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM WIŚNIOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszny, mocno czekoladowy sernik z musem wiśniowym. Jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia.
Przepis na tortownicę 20 cm.
5 from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składnik na spód

  • 200 g herbatników
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 70 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Składniki na mus wiśniowy

  • 1 opakowanie wiśni mrożonych (450 gram)
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki. Można wysmarować wcześniej tłuszczem żeby papier przywarł.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Dolać czekoladę (również może być jeszcze ciepła) i dokładnie wymieszać.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Do miski włożyć ser, wsypać przesiane kakao i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać aż powstanie jednolita masa.
  • Śmietankę ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do masy serowej używając szpatułki.
  • Masę przełożyć na spód, wyrównać i włożyć do lodówki. Po ok. 1 godzinie można przygotować mus na wierzch.

Przygotowanie musu wiśniowego

  • Wiśnie włożyć do garnka lub na głęboką patelnię. Dodać łyżkę soku z cytrynu i dusić aż puszczą sok. Następnie gotować wiśnie, mieszając często aby się nie przypaliły. Gotować, aż sok będzie zredukowany.
  • Zagotować wodę, odmierzyć 250 ml i wlać do garnuszka lub miski. Do gorącej wody wsypać galaretkę (jak na opakowaniu, tylko z połowy porcji wody) i dobrze wymieszać.
  • Do gorącej galaretki dać przygotowane wiśnie i zmiksować wszystko na mus (blenderem). Odstawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu.
  • Tężejący mus wylać na masę serową. Pozostawić sernik w lodówce na 10 godzin, najlepiej na noc.
  • Po tym czasie można udekorować sernik np. bitą śmietną i wiórkami czekolady.

Zobacz także:

Sernik ferrero rocher 1

SERNIK FERRERO ROCHER

Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja.

sernik z kajmakiem i czekoladą 1

SERNIK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ

Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Warto posypać wierzch odrobiną gruboziarnistej soli, wydobędzie ona z deseru jeszcze więcej smaku i słodyczy.

sernik dyniowy z oreo

SERNIK DYNIOWY Z OREO

Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Masa serowa jest idealna i delikatna, nie jest wyczuwalna dynia, która nadaje piękny kolor i wzbogaca konsystencję.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
10K
Shares
Udostępnij 85
Przypnij 10K
Tweet 0
Podobne składniki
  • galaretka
  • kakao
  • śmietana kremówka
  • twaróg
  • wiśnie
Poprzedni artykuł
Tort Pączek z różą i białą czekoladą
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Tort Pączek z różą i białą czekoladą

  • 13 marca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
babka czekoladowa
  • BABKI
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Babka czekoladowa

  • 20 marca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022
  1. Anna pisze:
    23 kwietnia 2021 o 11:14

    Czy można użyć malin zamiast wiśni ? Pzdr Anna

    Odpowiedz
    1. admin pisze:
      23 kwietnia 2021 o 11:45

      Można, wtedy można też użyć galaretki malinowej.Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Pytająca pisze:
    1 maja 2021 o 11:20

    Jak masa serowa zgęstnieje bez żelatyny?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      2 maja 2021 o 10:19

      Masa ma w sobie dużo czekolady więc sernik po dokładnym schłodzeniu spokojnie zgęstnieje. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Amber pisze:
    11 listopada 2021 o 21:05

    Czy można użyć wiśni z kompotu, odsączonych oczywiście?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      13 listopada 2021 o 15:14

      Nie robiłam takiej wersji, więc ciężko mi dokładnie powiedzieć. Smak na pewno będzie inny i mniej intensywny, także konsystencją będzie się różnić. Ale myślę, że spokojnie można spróbować:)

      Odpowiedz
  4. Monika pisze:
    15 kwietnia 2022 o 17:44

    Czy można zamiast śmietanki 36% użyć 30%?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      15 kwietnia 2022 o 18:38

      Można, jeśli dobrze schłodzona ładnie się ubije to jak najbardziej 🙂

      Odpowiedz
  5. Żaneta pisze:
    29 czerwca 2022 o 08:04

    5 stars
    Na jaki rozmiar tortownicy jest ten przepis ? 🙂

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      29 czerwca 2022 o 17:20

      20 cm 🙂

      Odpowiedz
  6. Wera pisze:
    18 sierpnia 2022 o 17:54

    Dzień dobry, zastanawiam się, czy jeśli potroję składniki to dobrym pomysłem będzie zrobienie tego sernika w tradycyjnej blaszce do ciasta. Czy mogą wyniknąć problemy z krojeniem (wspominała Pani o grubym, dość twardym spodzie)? Dziękuję i pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      19 sierpnia 2022 o 15:47

      Dzień dobry, myślę że można go zrobić w tradycyjnej blaszce. Spód jest dość gruby, jeśli boi się Pani, że będzie zbyt twardy to można pominąć czekoladę i po prostu użyć samych herbatników z masłem. Można też zrobić spód z sernika z malinami Sernik czekoladowy z malinami, oczywiście potroić składniki. Ten spód jest bardziej kruchy i mniej twardy przez to, że dodajemy tartą czekoladę a nie roztopioną, jest też cieńszy 🙂

      Odpowiedz
  7. Anna pisze:
    17 listopada 2022 o 01:29

    Czy chcąc zrobić sernik w tortownicy 26 cm trzeba podwoić składniki?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      17 listopada 2022 o 10:25

      Można podwoić, będzie miał trochę wyższe warstwy:)

      Odpowiedz
  8. Paula pisze:
    25 stycznia 2023 o 20:43

    Czy można użyć gotowego twarogu sernikowego czy będzie za rzadki? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      26 stycznia 2023 o 12:33

      Dzień dobry, jeśli używała go Pani do serników i jest ok, to można go wykorzystać. Nie wiem o jakiej marki twaróg chodzi (wszystkich też nie testowałam), we wskazówkach napisałam jakiego sama używam. Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  9. Patrycja pisze:
    27 stycznia 2023 o 17:41

    Przepyszne, zakochałam się od pierwszego zrobienia. Od tamtej pory jest robione zawsze na wyjątkowe okazję. Dziękuję za przepis

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      27 stycznia 2023 o 18:32

      Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności