Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

  • 11 sierpnia 2022
tort czekoladowy z masłem orzechowym
tort czekoladowy z masłem orzechowym
Total
276
Shares
22
0
254

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

Tort czekoladowy z masłem orzechowym jest całkiem prosty do przygotowania. Wymaga też mniej czasu niż inne torty, bo gdy tylko dobrze wystygnie ciasto czekoladowe, można przygotować krem i po krótkim schłodzeniu polać go czekoladą. Później 3-4 godziny chłodzenia i można go kroić, choć wiadomo, że najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Kolejną zaletą tortu jest oczywiście smak, połączenie masła orzechowego i czekolady jest niezastąpione i pyszne. Ciasto czekoladowe jest wilgotne, a krem orzechowy słodki i maślany. Cały tort polany czekoladą z masłem orzechowym. Bardzo smaczny!
tort czekoladowy z masłem orzechowym

Tort czekoladowy z masłem orzechowym - wskazówki

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18%, w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można włożyć kubeczek do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.

Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę na 50 ml).

Ciasto pieczemy w temp. 175 stopni C, ale jeśli znacie swój piekarnik i wiecie, że podwyższa temperaturę to pieczcie w 170 stopniach. Zbyt duża temperatura spowoduje, że ciasto szybko się zapiecze i może powstać wysoka, nierówna górka.

Ciasto i tak urośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Najlepiej nie ścinać jej całej, a trochę jej zostawić, by blat był grubszy. Taki blat ciasta dajcie jako środkowy.

Krem z masła orzechowego.

Składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej. Najlepiej jakby masło i masło orzechowe miały tę samą temperaturę, właśnie pokojową.

Masło orzechowe – Gładkie masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.

Śmietanka – 30% lub 36%, w temperaturze pokojowej. Można pominąć śmietankę jeśli krem nie będzie za gęsty.

Jeśli krem będzie zbyt rzadki, a może się tak stać jeśli akurat temperatura pokojowa jest wyższa niż średnia i masło będzie zbyt miękkie, to krem trzeba schować do lodówki na 3 minuty, następnie wyjąć i ponownie ubić, powtórzyć jeszcze raz lub dwa.

Polewa.

Masło orzechowe – Gładkie masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków. W temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm, wysokość tortu po złożeniu i polaniu czekoladą to 6 cm.

tort czekoladowy z masłem orzechowym

Tort czekoladowy z masłem orzechowym - przechowywanie

Zabezpieczony przed dostaniem się zapachów torcik przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej smakuje ok. 15-20 minut po wyjęciu z lodówki, kiedy trochę się ociepli i krem zrobi się delikatniejszy.

tort czekoladowy z masłem orzechowym

Smacznego!

tort czekoladowy z masłem orzechowym

TORT CZEKOLADOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszny tort z ciasta czekoladowego i maślanego kremu z masłem orzechowym.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 ml oleju
  • 180 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 120 g kwaśniej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 90 ml mocnej kawy (letniej)
  • 130 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na krem

  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
  • 1 szklanka cukru pudru (ok. 140 g)
  • 1 łyżka śmietanki 30-36% (w temp. pokojowej; opcjonalnie)
  • szczypta soli

Składniki na polewę

  • 100 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo do dekoracji

  • 100 g orzeszków ziemnych solonych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Boki wyłożyć papierem tak, by wystawał 1 cm ponad krawędź.
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
  • Do drugiej miski wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać kawę i energicznie wymieszać.
  • Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
  • Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.

Przygotowanie kremu i składanie tortu

  • Gdy ciasto będzie dobrze wystudzone, ściąć z niego górkę i podzielić je na 3 równe blaty.
  • Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
  • W trzech turach przesiać do kremu cukier puder i miksować jeszcze 2-3 minuty, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodać śmietankę i gdy się wmiesza masa będzie gotowa.
  • Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować część kremu, położyć kolejny blat i ponownie rozsmarować krem. Odrobinę kremu zostawić wcześniej , aby wyrównać boki i wierzch tortu.
  • Schować tort do lodówki na ok. 20 minut, w tym czasie przygotować polewę.

Przygotowanie polewy i dekoracja

  • Do metalowej (czystej i suchej) miseczki dać połamaną czekoladę i masło orzechowe. Postawić na większym garnku z gotującą się wodą i roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać, gdy powstanie gładka masa zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
  • Orzechy posiekać, odłożyć.
  • Polewa powinna lekko zgęstnieć, wtedy polać nią tort i rozsmarować na bokach tortu. Pozostałą polewę można przelać do woreczka cukierniczego i zostawić do dekoracji.
  • Ozdobić boki tortu orzechami (jeśli została polewa trzeba schłodzić tort przez 10 minut, następnie go ozdobić i znów włożyć do lodówki).
  • Tort schłodzić jeszcze min. 3-4 godziny (choć najlepiej więcej, np. całą noc), po tym czasie krem i polewa powinny zgęstnieć. Kroić chwilę po wyjęciu z lodówki.

Zobacz także:

torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
brownie z masłem orzechowym 1
brownie z masłem orzechowym
czekoladowy tort michałek
czekoladowy tort michałek

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
276
Shares
Udostępnij 22
Przypnij 254
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • kwaśna śmietana
  • masło orzechowe
  • orzechy ziemne
Poprzedni artykuł
sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)

  • 4 sierpnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami

  • 16 sierpnia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022
  1. Julaa pisze:
    27 stycznia 2023 o 11:50

    Tort wygląda obłędnie, ale nie wiem co zrobić jeśli mam tortownicę o większej średnicy. Obawiam się że przez to nie uda mi się przekroić ciasta na 3 blaty. Baardzo chciałabym upiec akurat ten torcik, jakaś rada? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      27 stycznia 2023 o 12:41

      Dzień dobry, nie wiem jakiej średnicy ma Pani tortownicę. Jeśli upiecze Pani w tortownicy większej o 2 cm, czyli 20 cm, to uda się przekroić na 3 cienkie blaty. Jeśli większa, trzeba już przeliczyć proporcjonalnie większą ilość składników.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności