Strona główna PRZEPISY Tort czekoladowy z masłem orzechowym

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

przez Joanna | Chocololo
tort czekoladowy z masłem orzechowym

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

Tort czekoladowy z masłem orzechowym jest całkiem prosty do przygotowania. Wymaga też mniej czasu niż inne torty, bo gdy tylko dobrze wystygnie ciasto czekoladowe, można przygotować krem i po krótkim schłodzeniu polać go czekoladą. Później 3-4 godziny chłodzenia i można go kroić, choć wiadomo, że najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Kolejną zaletą tortu jest oczywiście smak, połączenie masła orzechowego i czekolady jest niezastąpione i pyszne. Ciasto czekoladowe jest wilgotne, a krem orzechowy słodki i maślany. Cały tort polany czekoladą z masłem orzechowym. Bardzo smaczny!
tort czekoladowy z masłem orzechowym

Tort czekoladowy z masłem orzechowym - wskazówki

Ciasto.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18%, w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można włożyć kubeczek do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.

Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę na 50 ml).

Ciasto pieczemy w temp. 175 stopni C, ale jeśli znacie swój piekarnik i wiecie, że podwyższa temperaturę to pieczcie w 170 stopniach. Zbyt duża temperatura spowoduje, że ciasto szybko się zapiecze i może powstać wysoka, nierówna górka.

Ciasto i tak urośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Najlepiej nie ścinać jej całej, a trochę jej zostawić, by blat był grubszy. Taki blat ciasta dajcie jako środkowy.

Krem z masła orzechowego.

Składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej. Najlepiej jakby masło i masło orzechowe miały tę samą temperaturę, właśnie pokojową.

Masło orzechowe – Gładkie masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.

Śmietanka – 30% lub 36%, w temperaturze pokojowej. Można pominąć śmietankę jeśli krem nie będzie za gęsty.

Jeśli krem będzie zbyt rzadki, a może się tak stać jeśli akurat temperatura pokojowa jest wyższa niż średnia i masło będzie zbyt miękkie, to krem trzeba schować do lodówki na 3 minuty, następnie wyjąć i ponownie ubić, powtórzyć jeszcze raz lub dwa.

Polewa.

Masło orzechowe – Gładkie masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków. W temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm, wysokość tortu po złożeniu i polaniu czekoladą to 6 cm.

tort czekoladowy z masłem orzechowym

Tort czekoladowy z masłem orzechowym - przechowywanie

Zabezpieczony przed dostaniem się zapachów torcik przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej smakuje ok. 15-20 minut po wyjęciu z lodówki, kiedy trochę się ociepli i krem zrobi się delikatniejszy.

tort czekoladowy z masłem orzechowym

Smacznego!

tort czekoladowy z masłem orzechowym

TORT CZEKOLADOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszny tort z ciasta czekoladowego i maślanego kremu z masłem orzechowym.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 ml oleju
  • 180 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 120 g kwaśniej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 90 ml mocnej kawy (letniej)
  • 130 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na krem

  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
  • 1 szklanka cukru pudru (ok. 140 g)
  • 1 łyżka śmietanki 30-36% (w temp. pokojowej; opcjonalnie)
  • szczypta soli

Składniki na polewę

  • 100 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo do dekoracji

  • 100 g orzeszków ziemnych solonych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Boki wyłożyć papierem tak, by wystawał 1 cm ponad krawędź.
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
  • Do drugiej miski wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać kawę i energicznie wymieszać.
  • Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
  • Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.

Przygotowanie kremu i składanie tortu

  • Gdy ciasto będzie dobrze wystudzone, ściąć z niego górkę i podzielić je na 3 równe blaty.
  • Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
  • W trzech turach przesiać do kremu cukier puder i miksować jeszcze 2-3 minuty, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodać śmietankę i gdy się wmiesza masa będzie gotowa.
  • Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować część kremu, położyć kolejny blat i ponownie rozsmarować krem. Odrobinę kremu zostawić wcześniej , aby wyrównać boki i wierzch tortu.
  • Schować tort do lodówki na ok. 20 minut, w tym czasie przygotować polewę.

Przygotowanie polewy i dekoracja

  • Do metalowej (czystej i suchej) miseczki dać połamaną czekoladę i masło orzechowe. Postawić na większym garnku z gotującą się wodą i roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać, gdy powstanie gładka masa zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
  • Orzechy posiekać, odłożyć.
  • Polewa powinna lekko zgęstnieć, wtedy polać nią tort i rozsmarować na bokach tortu. Pozostałą polewę można przelać do woreczka cukierniczego i zostawić do dekoracji.
  • Ozdobić boki tortu orzechami (jeśli została polewa trzeba schłodzić tort przez 10 minut, następnie go ozdobić i znów włożyć do lodówki).
  • Tort schłodzić jeszcze min. 3-4 godziny (choć najlepiej więcej, np. całą noc), po tym czasie krem i polewa powinny zgęstnieć. Kroić chwilę po wyjęciu z lodówki.

Zobacz także:

torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
brownie z masłem orzechowym 1
brownie z masłem orzechowym
czekoladowy tort michałek
czekoladowy tort michałek

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Julaa 27 stycznia 2023 - 11:50

Tort wygląda obłędnie, ale nie wiem co zrobić jeśli mam tortownicę o większej średnicy. Obawiam się że przez to nie uda mi się przekroić ciasta na 3 blaty. Baardzo chciałabym upiec akurat ten torcik, jakaś rada? Pozdrawiam

Reply
Joanna | Chocololo 27 stycznia 2023 - 12:41

Dzień dobry, nie wiem jakiej średnicy ma Pani tortownicę. Jeśli upiecze Pani w tortownicy większej o 2 cm, czyli 20 cm, to uda się przekroić na 3 cienkie blaty. Jeśli większa, trzeba już przeliczyć proporcjonalnie większą ilość składników.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo