Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)

  • 4 sierpnia 2022
sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)
Total
224
Shares
1
0
223

Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)

Czekolada i maliny, duet absolutnie przepyszny. Połączony został w serniku na zimno, więc ten deser smakuje tak, że nie można się od niego oderwać. Pyszna, czekoladowa masa serowa, biszkopty i malinowa pianka-mus. Coś wspaniałego. Sernik polany białą czekoladą, ozdobiony malinami i wiórkami białej czekolady. To jest sernikowo-czekoladowo-malinowa poezja. Całość jest delikatna,  każda warstwa ma idealną konsystencję, pięknie się kroi i wygląda bardzo apetycznie. Polecam gorąco!
sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)

Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia) - wskazówki

Biszkopty – Okrągłe biszkopty. Na sernik potrzeba 1 paczki biszkoptów o masie 120 gram.

Połowę biszkoptów układamy równo na dnie tortownicy, kolejną część na masie serowej. Układamy całe, okrągłe biszkopty, ale jak zostanie jakieś duże puste miejsce, w które cały biszkopt się nie zmieści, to wtedy układamy pół biszkopta lub docięty kawałek.

Masa serowa.

Czekolada – Gorzka 60-80% i mleczna.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Śmietankę specjalnie podaję w gramach. Schłodzona może zgęstnieć i trudną ją odmierzyć w ml, więc najlepiej ją zważyć przy pomocy wagi kuchennej.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Pianka malinowa.

Śmietanka do musu powinna być dobrze schłodzona.

Maliny trzeba zblendować na mus i przetrzeć dobrze przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Jeśli pestki Wam nie przeszkadzają, to nie jest to konieczne, choć mimo wszystko polecam to zrobić. Mus jest przez to delikatniejszy.

Wymieszana z malinami galaretka musi dobrze ostygnąć zanim dodamy ją do ubitej śmietanki, trzeba jej jednak pilnować żeby nie wystygła za bardzo i nie zaczęła tężeć. Kiedy będzie mieć konsystencję żelu/kisielu, wtedy trzeba delikatnie, ale dość szybko mieszać ją do ubitej śmietanki.

Galaretka wymieszana z zimną śmietanką będzie szybko tężeć, więc równie szybko wykładamy ją na drugą warstwę biszkoptów i wyrównujemy.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)

Sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia) - przechowywanie

Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 2-3 dni.

sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)

Smacznego!

sernik czekoladowy z malinową pianką (bez pieczenia)

SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINOWĄ PIANKĄ (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Czekolada i maliny, duet absolutnie przepyszny. Połączony został w serniku na zimno, więc ten deser smakuje tak, że nie można się od niego oderwać.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 1 op. biszkoptów okrągłych (ok. 120 gram)

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • szczypta soli

Składniki na piankę malinową

  • 160 g malin
  • 1 op. galaretki malinowej
  • 250 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Dodatkowo

  • 100 g czekolady białej
  • 50 g śmietanki 36%
  • maliny do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
  • Na spodzie tortownicy ułożyć połowę biszkoptów.

Przygotowanie masy serowej

  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
  • Do miski włożyć ser i zmiksować (można blenderem) na gładko. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Śmietankę ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
  • Masę serową wyłożyć na biszkopty i wyrównać. Delikatnie poukładać pozostałe biszkopty na masie serowej (tak jak na dnie). Sernik włożyć do lodówki na czas przygotowania malinowej pianki.

Przygotowanie pianki malinowej

  • Maliny umyć i zblendować na mus. Przetrzeć przez sitko do małego garnuszka i zagotować.
  • Gotować na niewielkim ogniu ok. 3-4 minuty pilnując i mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, powoli wsypać galaretkę, energicznie mieszając aby dobrze się rozpuściła. Odłożyć do ostudzenia (można zamieszać co jakiś czas).
  • Kiedy maliny ostygną, a ich konsystencja będzie gęstsza i żelowa ubić śmietankę (mikser; końcówki do ubijania).
  • Do ubitej śmietanki powoli wlewać maliny z galaretką, mieszając delikatnie, ale dość szybko szpatułką. Wymieszać dokładnie aby nie było smug i zbyt dużych kawałków galaretki.
  • Od razu przełożyć malinową masę na sernik i biszkopty, wyrównać i schłodzić w lodówce najlepiej przez noc, czyli ok. 10-12 godzin.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę posiekać i włożyć do miseczki, śmietankę podgrzać prawie do wrzenia i zalać nią czekoladę. Po chwili wymieszać na gładką polewę.
  • Poczekać kilka chwil aż lekko ostygnie ale będzie płynna. Polać nią schłodzony sernik, a na wierzchu ułożyć maliny. Schłodzić jeszcze 20 minut, aby polewa delikatnie ostygła.

Zobacz także:

musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe
musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe
czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)
czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)
sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowy z malinami

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
224
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 223
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • galaretka
  • maliny
  • śmietana kremówka
  • twaróg
Poprzedni artykuł
muffinki czekoladowe z cukinią
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowe z cukinią

  • 2 sierpnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
tort czekoladowy z masłem orzechowym
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z masłem orzechowym

  • 11 sierpnia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.