Tort czekoladowy z masłem orzechowym i bananami

Tort czekoladowy z masłem orzechowym i bananami

Treściwy i pełen smaku tort czekoladowy z masłem orzechowym i bananami. Wykorzystałam do niego mój ulubiony przepis na mocno czekoladowe ciasto do tortu. Ciężkie, bardzo czekoladowe i pyszne. Nasączone kawą ciasto przełożone jest kremem z masłem orzechowym i plasterkami banana. Cały tort otynkowany jest czekoladowym kremem maślanym z mlekiem w proszku, czyli taką czekoladową wersją popularnego kremu Milky Way. Odrobina czekoladowej polewy, dekoracja ze wspomnianego kremu i tort gotowy. Fani czekolady będą zachwyceni. Tort jest pyszny, mięsisty, nie jest to tort lekki, ale nie jest przytłaczająco ciężki i słodki. Idealny. Spróbujcie koniecznie.
tort czekoladowy z masłem orzechowym i bananami (3)

Jak rozłożyć czas na przygotowanie czekoladowego tortu z masłem orzechowym i bananami?

Przygotowanie tortu najlepiej rozłożyć na 2-3 dni. Niżej znajdziecie schemat, który wydaje mi się najbardziej wygodny, tort ma czas by się “ułożyć” i nieco przegryźć. Sama też tak rozkładam poszczególne etapy przygotowań większości tortów.

1 DZIEŃUpieczenie ciasta czekoladowego i schłodzenie składników. Nie ma różnicy, czy upieczecie ciasto rano, czy wieczorem. Ważne, żeby dobrze wystygło i poleżało przez noc. Wtedy ciasto lepiej się kroi. Tego dnia pamiętamy, aby schować śmietankę i mascarpone na noc do lodówki, będą potrzebne do kremu orzechowego.

2 DZIEŃZłożenie tortu w rancie (ten tort powinien udać się także bez rantu) – Tego dnia kroimy ciasto na 3 blaty. Przygotowujemy krem z masłem orzechowym. Tort składamy i wstawiamy do lodówki. Dobrze, żeby chłodzenie trwało ok. 12 godzin. Sama składam tort rano i zostawiam do następnego ranka (czyli w lodówce spędza dobę).

3 DZIEŃTynkowanie i dekoracja –  Tort wyjmujemy z rantu i zostawiamy w lodówce na czas przygotowania kremu maślanego i dekoracji (opcjonalnie; w zależności co przygotowujecie). Po obłożeniu kremem maślanym, zostawiamy tort na 1 godzinę w lodówce i dekorujemy polewą i kremem.

Udekorowany tort jest już gotowy. W smaku będzie najlepszy na następny dzień i spokojnie może poleżeć do następnego dnia, jeśli czeka na jakąś uroczystość. Przed krojeniem można dać mu chwilę w temp. pokojowej, aby krem maślany trochę zmiękł lub kroić nożem zanurzonym w ciepłej wodzie i osuszonym. Ukrojony kawałek zostawić na kilka minut, żeby się ocieplił.

kawałek tortu czekoladowego z masłem orzechowym i bananami

Tort czekoladowy z masłem orzechowym i bananami - wskazówki

Ciasto czekoladowe.

To czekoladowe ciasto do tortu jest proste do przygotowanie. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją zamrozić (np. na bajaderki) albo po prostu zjeść.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki. Opcjonalnie można zamienić maślankę na kefir lub rzadszy jogurt naturalny.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 45 minutach. Jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to sprawdzić kolejny raz po 4-5 minutach.

Nasączenia ciasta – Ciasto jest wilgotne, nie trzeba go nasączać, ale można. Do nasączenia wystarczy mała filiżanka (ok. 80-100 ml) świeżo parzonej kawy/herbaty lub kakao (łyżeczka kakao rozmieszana z wodą). Nada się też np. Malibu, czy Amaretto.

Więcej o tym czekoladowym cieście do tortu przeczytacie w osobnym wpisie: Mocno czekoladowe ciasto do tortu.

 

Krem z masłem orzechowym.

Mascarpone – powinno być dobrze schłodzone.

Śmietanka – Słodka kremówka 36%. Również powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.

Masło orzechowe – 100%  pasty orzechowej bez żadnych dodatków. Masło powinno być gładkie, bez kawałków orzechów.

Cukier – Biały cukier puder, ale jeśli mielicie cukier samodzielnie, warto skusić się na cukier brązowy. Krem będzie miał intensywniejszy kolor i lekko karmelowy posmak.

Więcej o tym orzechowym kremie przeczytacie w osobnym wpisie: Krem z masłem orzechowym (do tortu)

 

Krem maślany z mlekiem w proszku.

Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę.

Masło ubijamy ok. 7-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera lub tego, czy będziecie je chłodzić w międzyczasie).  Ja ubijam je 10 minut, wtedy masło jest puszyste i prawie białe.

Ładnie utarte masło powinno mieć temperaturę pokojową podczas dodawania masy kakaowej. Inaczej pojawia się ryzyko zwarzenia masy.

Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku o zawartości tłuszczu 26%. Nie powinno być w granulkach, ani odtłuszczone.

Mleko – Zwykłe mleko 2% lub 3,2%.

Cukier – Drobny cukier do wypieków, może być też cukier puder.

Cukier waniliowy – Może to być zwykły cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią. Jak najbardziej można użyć ekstraktu waniliowego. Dodajemy go do mleka, tak samo jak cukier.

Kakao – Użyłam ciemnego kakao DecoMorreno.

Więcej o tym kremie przeczytacie w osobnym wpisie: Maślany krem czekoladowy z mlekiem w proszku.

 

Przepis na tort o średnicy ok. 19 cm i wysokości ok. 7,5 cm bez dekoracji. Z dekoracją jak na zdjęciu tort ma ok. 10 cm wysokości.

tort czekoladowy z masłem orzechowym i bananami

Tort czekoladowy z masłem orzechowym i bananami - przechowywanie

Tort trzeba przechowywać w lodówce, można w specjalnym pojemniku na torty lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 3 dni od momentu złożenia i udekorowania.

Przed podaniem i krojeniem dobrze jest wyjąć tort z lodówki na ok. 15-20 minut, aby krem i polewa zmiękły. Będzie się lepiej kroił. Warto też rozgrzać nóż w ciepłej wodzie i osuszyć go przed krojeniem.

kawałek tortu czekoladowego z masłem orzechowym i bananami 2

Smacznego!

Przepis na tort czekoladowy z masłem orzechowym i bananami:

kawałek tortu czekoladowego z masłem orzechowym i bananami 2

TORT CZEKOLADOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANAMI

Joanna | Chocololo
Treściwy, pełen smaku tort czekoladowy z orzechowym kremem i plasterkami banana.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 60 ml oleju
  • 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka M (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody

Składniki na krem z masłem orzechowym

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 250 g masła orzechowego
  • 60 g cukru pudru
  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na maślany krem czekoladowy

  • 200 g masła (w temp. pokojowej, miękkiego)
  • 80 g mleka w proszku (tłustego, niegranulowanego)
  • 20 g kakao
  • 70 g cukru drobnego
  • 120 ml mleka
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na polewę

  • 30 ml śmietanki 36%
  • 15 g czekolady gorzkiej
  • 15 g czekolady mlecznej

Dodatkowo

  • 2 banany + 2 łyżki soku z cytryny
  • filiżanki mocnej kawy

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie kremu orzechowego i składanie tortu

  • Z ciasta ściąć górkę i przekroić na 3 równe blaty. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze/talerzu lub podkładce. Opcjonalnie nasączyć kawą.
  • Banany pokroić na plasterki grubości ok. 3-4 mm, skropić je sokiem z cytryny i odłożyć.
  • Przygotować krem orzechowy. W misce dokładnie wymieszać (można krótko zmiksować) masło orzechowe, mascarpone i cukier puder.
  • Śmietankę ubić na gęstą pianę (nie na sztywno, ale powinny być widoczne ślady po mieszadle) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do mascarpone z masłem orzechowym.
  • ¼ kremu wyłożyć na pierwszy blat i wyrównać. Ułożyć na kremie plasterki banana i przykryć następną porcją ¼ kremu. Na krem położyć blat ciasta, nasączyć i nałożyć pozostały krem z bananami jak poprzednio. Ostatni (trzeci) blat ciasta położyć na kremie i nasączyć.
  • Boki tortu wyrównać szpatułką, obłożyć folią rantową i tort zapiąć w rant*. Tort schłodzić w lodówce minimum 12 godzin.

Przygotowanie czekoladowego kremu maślanego

  • Mleko w proszku wymieszać z kakao, przesiać do miseczki i odłożyć. Zwykłe mleko podgrzać razem z cukrem i cukrem waniliowym w garnuszku, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
  • W misce utrzeć masło na jasną (prawie białą) i puszystą masę. Zajmie to 10 minut. Na chwilę odłożyć utarte masło.
  • Do wystudzonego mleka w kilku turach przesiać ponownie mleko w proszku. Za każdym razem dokładnie i energicznie je wmieszać. Powstanie gęsta masa.
  • Miksując masło dolewać po dużej łyżce masy mleczno-kakaowej. Kolejną wlewać, gdy poprzednia się wmiesza. Krem miksować jeszcze ok. 30 s na niskich obrotach.
  • Tort wyjąć z rantu i obłożyć równo masą maślaną. Schować go z powrotem do lodówki na ok. godzinę i przygotować polewę.

Przygotowanie polewy

  • Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietankę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładki sos. Musi się ostudzić, ale wciąż być płynny.
  • Czekoladą ozdobić tort. Można przy pomocy specjalnej butelki, worka cukierniczego lub po prostu łyżeczką zrobić tzw. drip.
  • Tort schłodzić przez 15 minut, kiedy czekolada lekko zastygnie udekorować tort pozostałym kremem i bananami.

WSKAZÓWKI

* Tort można również w całości złożyć w rancie.
Słowo kluczowe banany, ciasto czekoladowe, ciasto do tortu, krem do tortu, krem maślany, krem orzechowy, przepis na tort, tort, tort czekoladowy

Zobacz także:

bananowy tort straciatella
bananowy tort straciatella
Tort Oreo
Tort Oreo
tort czekoladowy
tort czekoladowy
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x