Tort czekoladowy z masłem orzechowym i bananami
Treściwy i pełen smaku tort czekoladowy z masłem orzechowym i bananami. Wykorzystałam do niego mój ulubiony przepis na mocno czekoladowe ciasto do tortu. Ciężkie, bardzo czekoladowe i pyszne. Nasączone kawą ciasto przełożone jest kremem z masłem orzechowym i plasterkami banana. Cały tort otynkowany jest czekoladowym kremem maślanym z mlekiem w proszku, czyli taką czekoladową wersją popularnego kremu Milky Way. Odrobina czekoladowej polewy, dekoracja ze wspomnianego kremu i tort gotowy. Fani czekolady będą zachwyceni. Tort jest pyszny, mięsisty, nie jest to tort lekki, ale nie jest przytłaczająco ciężki i słodki. Idealny. Spróbujcie koniecznie.

Jak rozłożyć czas na przygotowanie czekoladowego tortu z masłem orzechowym i bananami?
Przygotowanie tortu najlepiej rozłożyć na 2-3 dni. Niżej znajdziecie schemat, który wydaje mi się najbardziej wygodny, tort ma czas by się “ułożyć” i nieco przegryźć. Sama też tak rozkładam poszczególne etapy przygotowań większości tortów.
1 DZIEŃ – Upieczenie ciasta czekoladowego i schłodzenie składników. Nie ma różnicy, czy upieczecie ciasto rano, czy wieczorem. Ważne, żeby dobrze wystygło i poleżało przez noc. Wtedy ciasto lepiej się kroi. Tego dnia pamiętamy, aby schować śmietankę i mascarpone na noc do lodówki, będą potrzebne do kremu orzechowego.
2 DZIEŃ – Złożenie tortu w rancie (ten tort powinien udać się także bez rantu) – Tego dnia kroimy ciasto na 3 blaty. Przygotowujemy krem z masłem orzechowym. Tort składamy i wstawiamy do lodówki. Dobrze, żeby chłodzenie trwało ok. 12 godzin. Sama składam tort rano i zostawiam do następnego ranka (czyli w lodówce spędza dobę).
3 DZIEŃ – Tynkowanie i dekoracja – Tort wyjmujemy z rantu i zostawiamy w lodówce na czas przygotowania kremu maślanego i dekoracji (opcjonalnie; w zależności co przygotowujecie). Po obłożeniu kremem maślanym, zostawiamy tort na 1 godzinę w lodówce i dekorujemy polewą i kremem.
Udekorowany tort jest już gotowy. W smaku będzie najlepszy na następny dzień i spokojnie może poleżeć do następnego dnia, jeśli czeka na jakąś uroczystość. Przed krojeniem można dać mu chwilę w temp. pokojowej, aby krem maślany trochę zmiękł lub kroić nożem zanurzonym w ciepłej wodzie i osuszonym. Ukrojony kawałek zostawić na kilka minut, żeby się ocieplił.

Tort czekoladowy z masłem orzechowym i bananami - wskazówki
Ciasto czekoladowe.
To czekoladowe ciasto do tortu jest proste do przygotowanie. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją zamrozić (np. na bajaderki) albo po prostu zjeść.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki. Opcjonalnie można zamienić maślankę na kefir lub rzadszy jogurt naturalny.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 45 minutach. Jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to sprawdzić kolejny raz po 4-5 minutach.
Nasączenia ciasta – Ciasto jest wilgotne, nie trzeba go nasączać, ale można. Do nasączenia wystarczy mała filiżanka (ok. 80-100 ml) świeżo parzonej kawy/herbaty lub kakao (łyżeczka kakao rozmieszana z wodą). Nada się też np. Malibu, czy Amaretto.
Więcej o tym czekoladowym cieście do tortu przeczytacie w osobnym wpisie: Mocno czekoladowe ciasto do tortu.
Krem z masłem orzechowym.
Mascarpone – powinno być dobrze schłodzone.
Śmietanka – Słodka kremówka 36%. Również powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.
Masło orzechowe – 100% pasty orzechowej bez żadnych dodatków. Masło powinno być gładkie, bez kawałków orzechów.
Cukier – Biały cukier puder, ale jeśli mielicie cukier samodzielnie, warto skusić się na cukier brązowy. Krem będzie miał intensywniejszy kolor i lekko karmelowy posmak.
Więcej o tym orzechowym kremie przeczytacie w osobnym wpisie: Krem z masłem orzechowym (do tortu)
Krem maślany z mlekiem w proszku.
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę.
Masło ubijamy ok. 7-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera lub tego, czy będziecie je chłodzić w międzyczasie). Ja ubijam je 10 minut, wtedy masło jest puszyste i prawie białe.
Ładnie utarte masło powinno mieć temperaturę pokojową podczas dodawania masy kakaowej. Inaczej pojawia się ryzyko zwarzenia masy.
Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku o zawartości tłuszczu 26%. Nie powinno być w granulkach, ani odtłuszczone.
Mleko – Zwykłe mleko 2% lub 3,2%.
Cukier – Drobny cukier do wypieków, może być też cukier puder.
Cukier waniliowy – Może to być zwykły cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią. Jak najbardziej można użyć ekstraktu waniliowego. Dodajemy go do mleka, tak samo jak cukier.
Kakao – Użyłam ciemnego kakao DecoMorreno.
Więcej o tym kremie przeczytacie w osobnym wpisie: Maślany krem czekoladowy z mlekiem w proszku.
Przepis na tort o średnicy ok. 19 cm i wysokości ok. 7,5 cm bez dekoracji. Z dekoracją jak na zdjęciu tort ma ok. 10 cm wysokości.

Tort czekoladowy z masłem orzechowym i bananami - przechowywanie
Tort trzeba przechowywać w lodówce, można w specjalnym pojemniku na torty lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 3 dni od momentu złożenia i udekorowania.
Przed podaniem i krojeniem dobrze jest wyjąć tort z lodówki na ok. 15-20 minut, aby krem i polewa zmiękły. Będzie się lepiej kroił. Warto też rozgrzać nóż w ciepłej wodzie i osuszyć go przed krojeniem.

Smacznego!
Przepis na tort czekoladowy z masłem orzechowym i bananami:

TORT CZEKOLADOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANAMI
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 125 g czekolady gorzkiej
- 60 g masła
- 60 ml oleju
- 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 2 jajka M (w temp. pokojowej)
- 120 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody
Składniki na krem z masłem orzechowym
- 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 250 g masła orzechowego
- 60 g cukru pudru
- 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
Składniki na maślany krem czekoladowy
- 200 g masła (w temp. pokojowej, miękkiego)
- 80 g mleka w proszku (tłustego, niegranulowanego)
- 20 g kakao
- 70 g cukru drobnego
- 120 ml mleka
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
Składniki na polewę
- 30 ml śmietanki 36%
- 15 g czekolady gorzkiej
- 15 g czekolady mlecznej
Dodatkowo
- 2 banany + 2 łyżki soku z cytryny
- ⅓ filiżanki mocnej kawy
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
- W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
- Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
Przygotowanie kremu orzechowego i składanie tortu
- Z ciasta ściąć górkę i przekroić na 3 równe blaty. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze/talerzu lub podkładce. Opcjonalnie nasączyć kawą.
- Banany pokroić na plasterki grubości ok. 3-4 mm, skropić je sokiem z cytryny i odłożyć.
- Przygotować krem orzechowy. W misce dokładnie wymieszać (można krótko zmiksować) masło orzechowe, mascarpone i cukier puder.
- Śmietankę ubić na gęstą pianę (nie na sztywno, ale powinny być widoczne ślady po mieszadle) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do mascarpone z masłem orzechowym.
- ¼ kremu wyłożyć na pierwszy blat i wyrównać. Ułożyć na kremie plasterki banana i przykryć następną porcją ¼ kremu. Na krem położyć blat ciasta, nasączyć i nałożyć pozostały krem z bananami jak poprzednio. Ostatni (trzeci) blat ciasta położyć na kremie i nasączyć.
- Boki tortu wyrównać szpatułką, obłożyć folią rantową i tort zapiąć w rant*. Tort schłodzić w lodówce minimum 12 godzin.
Przygotowanie czekoladowego kremu maślanego
- Mleko w proszku wymieszać z kakao, przesiać do miseczki i odłożyć. Zwykłe mleko podgrzać razem z cukrem i cukrem waniliowym w garnuszku, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
- W misce utrzeć masło na jasną (prawie białą) i puszystą masę. Zajmie to 10 minut. Na chwilę odłożyć utarte masło.
- Do wystudzonego mleka w kilku turach przesiać ponownie mleko w proszku. Za każdym razem dokładnie i energicznie je wmieszać. Powstanie gęsta masa.
- Miksując masło dolewać po dużej łyżce masy mleczno-kakaowej. Kolejną wlewać, gdy poprzednia się wmiesza. Krem miksować jeszcze ok. 30 s na niskich obrotach.
- Tort wyjąć z rantu i obłożyć równo masą maślaną. Schować go z powrotem do lodówki na ok. godzinę i przygotować polewę.
Przygotowanie polewy
- Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietankę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładki sos. Musi się ostudzić, ale wciąż być płynny.
- Czekoladą ozdobić tort. Można przy pomocy specjalnej butelki, worka cukierniczego lub po prostu łyżeczką zrobić tzw. drip.
- Tort schłodzić przez 15 minut, kiedy czekolada lekko zastygnie udekorować tort pozostałym kremem i bananami.