Maślany krem czekoladowy z mlekiem w proszku
To zdecydowanie jeden z moich ulubionych maślanych kremów do tynkowania tortu. Jest pyszny, mleczno-czekoladowy i delikatny jak na maślany krem. Jeśli lubicie tynk Milky Way, ten w czekoladowej wersji również Wam posmakuje. Jest trochę podobny do masy, którą przekładamy wafle (andruty). Czy nada się on tylko do tynkowania tortu? Przyznaję, że nie. Polecam go też do ozdoby babeczek i ciast, ale nieco cięższych, nie biszkoptowych. W dalszej części wpisu znajdziecie kilka wskazówek do przygotowania i składników.

Maślany krem czekoladowy z mlekiem w proszku - wskazówki
Jakich składników potrzeba do maślanego kremu czekoladowego z mlekiem w proszku?
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę.
Do tego kremu maślanego masło powinno być miękkie, ale może być w środku jeszcze trochę chłodne. Takie masło lepiej się ubija na jasną i puszystą masę. W trakcie ucierania masło także się ogrzewa.
Masło ubijamy ok. 7-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera lub tego, czy będziecie je chłodzić w międzyczasie). Ja ubijam je 10 minut, wtedy masło jest puszyste i prawie białe.
Ładnie utarte masło powinno mieć temperaturę pokojową podczas dodawania masy kakaowej. Inaczej pojawia się ryzyko zwarzenia masy.
Dodatkowo, jeśli szybko się ociepla (np. jest wysoka temperatura otoczenia, lato itp.) i zaczyna słabo ubijać, wkładamy je na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, po 1 minucie znów wkładamy na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, aż będzie jasne i puszyste.
Z tego względu polecam latem przygotowywać krem w metalowej misce.
Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku o zawartości tłuszczu 26%. Nie powinno być w granulkach, ani odtłuszczone.
Mleko – Zwykłe mleko 2% lub 3,2%.
Cukier – Drobny cukier do wypieków, może być też cukier puder.
Cukier waniliowy – Może to być zwykły cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią. Jak najbardziej można użyć ekstraktu waniliowego. Dodajemy go do mleka, tak samo jak cukier.
Kakao – Użyłam ciemnego kakao DecoMorreno.
Jak przygotować czekoladowy krem z mlekiem w proszku?
- Najpierw mieszamy razem mleko w proszku z kakao. Następnie przesiewamy wszystko do miseczki. To konieczne, aby nie było później grudek w kremie i mleko z kakao ładnie się rozpuściło w mieszance mleka z cukrem.
- Następnie podgrzewamy zwykłe mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy je do ostudzenia.
- Ucieramy masło mikserem na puszystą i jasną masę. Zajmie to ok. 10 minut. Odstawiamy utarte masło na chwilę.
- Teraz do wystudzonego mleka z cukrem przesiewamy 1/3 mleka w proszku z kakao i energicznie i szybko mieszamy. Najlepiej trzepaczką lub metalową mątewką (taką ze sprężynką). Następnie przesiewamy kolejną 1/3 i mieszamy, ostatnią porcję przesiewamy i ponownie energicznie mieszamy. Można też dodawać mieszankę w kilku turach, np. przesiać łyżkę i rozmieszać, przesiać kolejną i rozmieszać. Tak do końca suchych składników.
- Od razu dodajemy sporą łyżkę mlecznej mieszanki do masła i miksujemy. Dodajemy po dużej łyżce jak poprzednia się wmiesza.
- Gdy dodamy całą mleczną mieszankę, to miksujemy całość jeszcze chwilę (ok. 30 s). Krem powinien być gładki.

Dodatkowe informacje:
– Przygotowany krem maślany z mlekiem w proszku wystarczy do otynkowania i drobnej dekoracji tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
– Może być wykorzystany do ozdabiania babeczek, także do ciast.
– Tynk czekoladowy z mlekiem w proszku można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed tynkowaniem zostawić w temp. pokojowej, aby się ocieplił. Po tym warto przez go ponownie ubić mikserem. 1-2 minuty, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
– Krem można mrozić do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki, gdy osiągnie temp. pokojową ubijamy go 1-2 minuty.
Po otynkowani tortu, w zależności od grubości tynku, może zostać trochę kremu do dekoracji.

Przepis na maślany krem czekoladowy z mlekiem w proszku (czekoladowy tynk Milky Way):

MAŚLANY KREM CZEKOLADOWY Z MLEKIEM W PROSZKU
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 200 g masła (w temp. pokojowej)
- 80 g mleka w proszku (tłuste; niegranulowane)
- 120 ml mleka
- 20 g kakao
- 70 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
PRZYGOTOWANIE
- Mleko w proszku wymieszać z kakao, przesiać do miseczki i odłożyć.
- Zwykłe mleko podgrzać razem z cukrem i cukrem waniliowym w garnuszku, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
- W misce utrzeć masło na jasną (prawie białą) i puszystą masę. Zajmie to 10 minut. Na chwilę odłożyć utarte masło.
- Do wystudzonego mleka w kilku turach przesiać ponownie mleko w proszku. Za każdym razem dokładnie i energicznie je wmieszać. Powstanie gęsta masa.
- Miksując masło dolewać po dużej łyżce masy mleczno-kakaowej. Kolejną wlewać, gdy poprzednia się wmiesza.
- Krem miksować jeszcze ok. 30 s na niskich obrotach.