Sernik Snickers (na zimno)

Sernik Snickers (na zimno)

Ten sernik na zimno inspirowany popularnym batonikiem Snickers jest absolutnie przepyszny. Składa się z trzech delikatnych mas serowych. Na spodzie jest masa czekoladowa, następnie masa z dodatkiem masła orzechowego. Na wierzchu znalazła się cienka warstwa z dodatkiem słodkich, kruchych krówek. Do tego wszystkiego nie mogło zabraknąć pokrojonych na plasterki batoników Snickers i odrobiny czekolady w postaci paseczków z czekoladowej polewy. Przepis na ten sernik może wydawać się dość długi na pierwszy rzut oka, ale tak naprawdę robi się go całkiem szybko. Jest malutki, tylko 18 cm, więc we wskazówkach znajdziecie też informacje o ile zwiększyć składniki na większe formy. Dla ułatwienia podałam też łączną ilość niektórych składników. Zapraszam więc do dalszej części wpisu ze wskazówkami i na końcu po przepis na idealny sernik Snickers na zimno.
sernik snickers na zimno (2)

Sernik Snickers (na zimno) - wskazówki

W tym przepisie są trzy masy serowe. Dla ułatwienia zakupów podam tutaj ile łącznie potrzeba twarogu i śmietanki, żebyście mogli kupić odpowiednią ilość i dopiero ją podzielić 🙂

450 g twarogu, 240 ml śmietanki 

Spód do sernika Snickers.

Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, wystarczy herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem

Składniki mieszamy z roztopionym masłem.

Po przygotowaniu masa powinna wyjść mokra, ale dość sypka. Trzeba wylepić nią spód formy. Najlepiej zrobić to dnem szklanki lub po prostu łyżką. Dociskamy mocno, porządnie ubity spód mniej się kruszy.

 

Masy serowe.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Czekolada – Gorzka 60-80% i mleczna do masy czekoladowej. Biała czekolada do masy orzechowej.

Masło orzechowe – Polecam gładkie masło orzechowe bez dodatków. Jeśli używacie blendera, można wykorzystać masło z kawałkami orzechów.

Krówki – Kruche krówki.

Składniki na masy serowe (poza ubitą śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Do sernika użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

sernik snickers przepis

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

Chcesz przygotować sernik Snickers w większej formie?

  • Tortownica 20 cm – zwiększ składniki x1.25
  • Tortownica 24 cm – zwiększ składniki x1.75
  • Tortownica 26 cm – zwiększ składniki x2
  • Forma 20×20 cm – zwiększ składniki x1.6
  • Forma 28×23 – zwiększ składniki x2.5
sernik snickers na zimno

Sernik Snickers (na zimno) - przechowywanie

Pyszny sernik Snickers na zimno przechowujemy w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik snickers na zimno

Smacznego!

Przepis na Sernik snickers (na zimno):

sernik snickers bez pieczenia

SERNIK SNICKERS (NA ZIMNO)

Joanna | Chocololo
Idealnie kremowy sernik na zimno inspirowany popularnym batonikiem Snickers.
Przepis na formę 18cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 80 g herbatników
  • 1 łyżka kakao (ok. 8 g)
  • 40 g masła

Składniki na masę serową czekoladową

  • 150 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 8 g kakao (1 łyżka)
  • 20 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki żelatyny + 10 ml zimnej wody
  • 60 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na masę serową orzechową

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady białej
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody
  • 80 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na masę krówkową

  • 100 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 100 g krówek
  • 30 ml śmietanki 36%
  • ½ łyżeczki żelatyny + 10 ml zimnej wody

Składniki na polewę

  • 20 ml śmietanki 36%
  • 10 g czekolady gorzkiej
  • 10 g czekolady mlecznej

Składniki na bitą śmietanę

  • 50 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 5 g cukru pudru

Dodatkowo do dekoracji

  • batonik Snickers

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do miski i wymieszać z kakao. Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić na 2 minuty i jeszcze ciepłe wymieszać z okruszkami.
  • Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy. Wyrównać i ubić np. dnem szklanki, aby spod był zbity. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania serowej masy czekoladowej.

Przygotowanie masy serowej czekoladowej

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Do miski włożyć ser, wsypać kakao, cukier puder i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
  • W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na kakaowy spód, wyrównać i schłodzić w lodówce chociaż 20 minut i zacząć przygotowania masy orzechowej.

Przygotowanie masy serowej orzechowej

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce zblendować twaróg i masło orzechowe, ciągle blendując dodawać czekoladę.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do orzechowej masy serowej.
  • Gdy masa będzie gładka ubić śmietankę na puszystą pianę i wmieszać ją delikatnie szpatułką.
  • Masę serową wyłożyć na już lekko stężałą masę czekoladową, delikatnie wyrównać i schłodzić w lodówce przez kolejne 20 minut. Po tym czasie zacząć przygotowywać masę krówkową.

Przygotowanie masy serowej krówkowej

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Krówki połamać i dać do garnuszka, wlać śmietankę i podgrzewać całość na małym ogniu. Mieszać często, aby krówki ładnie się rozpuściły
  • Odstawić masę krówkową do ostudzenia. Pilnować, aby zbytnio się nie ochłodziła (mocno gęstnieje). Powinna być w temp. pokojowej.
  • Do miski dać twaróg, dodać masę krówkową i zblendować na gładko.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do krówkowej masy serowej.
  • Masę rozsmarować delikatnie na tężejącej masie orzechowej.
  • Sernik schować na noc do lodówki (min. 8 godzin).

Przygotowanie dekoracji

  • Przygotowanie polewy. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, a gdy całość lekko ostygnie, przelać do woreczka cukierniczego. Ozdobić sernik czekoladą i schłodzić przez 15 min.
  • Przygotowanie bitej śmietany. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać do powstania puszystego kremu. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
  • Batonik pokroić w plasterki i ozdobić nimi sernik.

WSKAZÓWKI

Dla ułatwienia zakupów podaję wybrane składniki łącznie:
- 450 g twarogu
- 240 ml śmietanki 36%
Słowo kluczowe bita śmietana, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, herbatniki, krówki, masło orzechowe, orzechy ziemne, sernik, sernik czekoladowy, sernik na święta, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, snickers

Zobacz także:

sernik czekoladowo-kokosowy
sernik czekoladowo-kokosowy
sernik z masłem orzechowym na biszkoptowym spodzie
sernik z masłem orzechowym na biszkoptowym spodzie
sernik czekoladowo-ciasteczkowy
sernik czekoladowo-ciasteczkowy
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
2
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x