Mocno czekoladowe ciasto do tortu

przez Joanna | Chocololo
mocno czekoladowe ciasto do tortu

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

Ciasto czekoladowe z tego przepisu będzie idealne do cięższych, czekoladowych tortów. Jest proste do przygotowania i bardzo ładnie kroi się na równe blaty. To intensywnie czekoladowe, miękkie i wilgotne ciasto, które można po upieczeniu i ostudzeniu polać czekoladą, posypać garścią ulubionych orzechów i po prostu zjeść. Nada się do tortów z cięższymi kremami, o gęstej konsystencji. Takie samo ciasto znalazło się w torcie Michałku i truflowym, które znajdziecie na blogu. W tym wpisie jest kilka wskazówek, najważniejsze informacje, a na końcu czeka przepis na mocno czekoladowe ciasto do tortu.
mocno czekoladowe ciasto do tortu

Mocno czekoladowe ciasto do tortu - wskazówki

Jakich składników użyć do ciasta czekoladowego?

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.

Czy można zastąpić maślankę innym składnikiem?

Tak. Można zastąpić ją jogurtem naturalnym, który ma rzadką konsystencję. Nada się też kwaśna śmietana w kubeczku o zawartości tłuszczu 12%, śmietana 18% ma już gęstszą konsystencję.

Czekolada – Do ciasta potrzebna jest czekolada gorzka o zawartości kakao między 60-80%. Sama do tego przepisu użyłam czekolady o zawartości kakao 74%.

Mąka – Pszenna mąka tortowa typ. 450, opcjonalnie typ. 480 (czasem oznaczona jako uniwersalna).

Kakao – W przypadku tego ciasta czekoladowego najlepiej sprawdzi się kakao alkalizowane np. Decomorreno lub Wedel, czyli takie ogólnodostępne ciemne kakao o zawartości tłuszczu 10-12%. Ono nadaje głęboki, czekoladowy smak i kolor.

Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 45 minutach. Jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to sprawdzić kolejny raz po 4-5 minutach.

Dokładne wymiary ciasta mocno czekoladowego.

Ciasto pieczemy w tortownicy 18 cm i rośnie z górką, którą trzeba ściąć w prawie najszerszym jej miejscu . Razem z górką ciasto ma ok. 6 cm +/- 0,5 cm w zależności od użytych składników, dokładności proporcji lub sposobu przygotowania.

Po odkrojeniu górki ciasto  ma ok. 5 cm wysokości i można je przekroić na 3 grubsze blaty o grubości 1,5/1,6 cm lub 4 blaty o grubości ok. 1,2cm.

Czym nasączyć ciasto czekoladowe do tortu?

To ciasto jest wilgotne i w zasadzie nie ma konieczności, aby je nasączać (chyba, że było za długo pieczone, wtedy trzeba to zrobić). Nasączenie może jednak dodać aromatu i jeśli macie ochotę dodatkowo nawilży blaty. Do nasączenia można wykorzystać:

  • mocne espresso (również wymieszane z poniższymi likierami lub kilkoma kroplami aromatu: w zależności od dodatków to tortu mogą być to np. aromat migdałowy, waniliowy, pomarańczowy, kokosowy)
  • alkohole smakowe (do ciasta czekoladowego pasować będą: Amaretto, likiery kawowe, orzechowe, karmelowe, z kwaśnych owoców jak wiśnie, porzeczka)
  • kakao rozmieszane z wodą i odrobiną cukru
  • syrop z kakao lub np. wiśniówki (jak w torcie truflowym i kopcu kreta), który oprócz aromatu, nada lepkiej, cięższej konsystencji)

Kiedy upiec ciasto czekoladowe?

Najlepiej dzień przed składaniem tortu i krojeniem. Ciasto w dniu pieczenia i po ostygnięciu jest jeszcze delikatne i podczas krojenia może się bardziej kruszyć. Jeśli pieczecie je na deser, aby polać czekoladą i zjeść do kawy – jak najbardziej można kroić po ostudzeniu. Jednak do tortu warto, aby poczekało jeden dzień (ok 24 godziny). Wtedy ma lepszą konsystencję i zdecydowanie lepiej się kroi.

Także ciasto czekoladowe pieczemy 1 max 2 dni wcześniej.

Jak przechowywać ciasto czekoladowe?

Jeśli upieczecie ciasto i ostygnie, można zabezpieczyć je folią spożywczą w formie i następnego dnia wyjąć i pokroić. Jeśli nie macie pewności, czy użyjecie go już następnego dnia, można je wyjąć z tortownicy (ostudzone) i przenieść do szczelnego pojemnika, całe owinięte folią spożywczą może się do niej trochę przykleić. Przechowujemy je w temperaturze pokojowej.

mocno czekoladowe ciasto do tortu

Poniżej torty, w których znalazło się mocno czekoladowe ciasto:

tort truflowy
tort truflowy
czekoladowy tort michałek
czekoladowy tort michałek

Przepis na mocno czekoladowe ciasto do tortu:

mocno czekoladowe ciasto do tortu

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO DO TORTU

Joanna | chocololo.pl
Ciasto czekoladowe z tego przepisu będzie idealne do cięższych, czekoladowych tortów. Jest proste do przygotowania i bardzo ładnie kroi się na równe blaty.
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 60 ml oleju
  • 200 ml maślanki ( w temp. pokojowej)
  • 2 jajka rozmiar M (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Jeśli masa zbyt ostygnie i czekolada nie będzie chciała się rozpuszczać, trzeba podgrzać delikatnie masę na najmniejszym ogniu. Tylko przez chwilę, ciągle mieszając. Gdy tylko czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

WSKAZÓWKI

Ciasto pieczemy w tortownicy 18 cm i rośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć w prawie najszerszym miejscu. Razem z górką ciasto ma ok. 6 cm +/-0,5 cm.
Po odkrojeniu górki ciasto ma ok. 5 cm wysokości i można je przekroić na 3 blaty o grubości 1,5/1,6 cm lub 4 blaty o grubości ok. 1,2cm.
Keyword ciasto czekoladowe, ciasto do tortu, czekolada, kakao, tort, tort czekoladowy

Obserwuj Chocololo:

You may also like

4 komentarze

Karolina 25 października 2023 - 11:48

czy ten biszkopt nada się do number cake ?

Reply
Joanna | Chocololo 25 października 2023 - 15:47

Nie, to ciasto jest ciężkie, wilgotne. Lepiej sprawdzi się kruche ciasto lub biszkopt.

Reply
Basia 4 lutego 2024 - 14:55

Czy ciasto można mrozić?

Reply
Joanna | Chocololo 5 lutego 2024 - 15:59

Tak, w szczelnym pojemniku lub owinięte folią spożywczą. Pozdrawiam!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo