Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami

  • 7 lipca 2022
torcik czekoladowy z kremem i czereśniami
torcik czekoladowy z kremem i czereśniami
Total
104
Shares
27
0
77

Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami

Niewielkich rozmiarów, ale za to niezwykle pyszny torcik z kremem i czereśniami. Torcik składa się z puszystego, miękkiego ciasta czekoladowego, czereśni, które wcześniej gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny oraz kremu śmietankowego z mascarpone. Tak naprawdę nie jest trudny do przygotowania. Nawet nie jest bardzo czasochłonny. Ciasto przygotowuje się szybko, bez ucierania czy ubijania. Jedynie przygotowanie czereśni może zająć chwilę, ale nie jest ich dużo. Cały torcik polany jest czekoladą roztopioną ze śmietanką, no i ozdobiony czekoladowymi wiórkami. Pyszny!
torcik czekoladowy z kremem i czereśniami

Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami - wskazówki

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18%, w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można włożyć kubeczek do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.

Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę).

Czereśnie.

Po usunięciu pestek czereśnie gotujemy w garnuszku. Jak puszczą dużo soku, odlewamy 3 łyżki do miseczki i gotujemy czereśnie dalej, mieszając od czasu do czasu. Sok powinien się zredukować i zagęścić. Wtedy trzeba rozmieszać mąkę ziemniaczaną z odłożonym sokiem i wlać do czereśni. Wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Powinny być gęste i nie rozlewać się po wyłożeniu na krążki ciasta.

Krem.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami - przechowywanie

Torcik przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na  ciasta). Spożyć do 2-3 dni.

torcik czekoladowy z kremem i czereśniami

Smacznego!

torcik czekoladowy z kremem i czereśniami

TORCIK CZEKOLADOWY Z KREMEM I CZEREŚNIAMI

Niewielkich rozmiarów, ale za to niezwykle pyszny torcik z kremem i czereśniami.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 ml oleju
  • 125 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 80 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 60 ml mocnej kawy (letniej)
  • 90 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na warstwę czereśni

  • 350 g czereśni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 250 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 120 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 15 g cukru pudru

Składniki na polewę

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 70 g śmietanki 36%

Dodatkowo do dekoracji

  • wiórki czekoladowe
  • czereśnie

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
  • Do drugiej miski wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać kawę i energicznie wymieszać.
  • Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
  • Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Przygotowanie czereśni

  • Czereśnie umyć, wydrylować i włożyć do garnuszka. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Gotować aż puszczą dużo soku, wtedy odlać do miseczki 3 łyżki soku i gotować czereśnie dalej na średnim ogniu. Mieszać od czasu do czasu.
  • Gdy czereśnie zaczną gęstnieć i sok będzie w większej części zredukowany, wymieszać mąkę ziemniaczaną z odłożonym sokiem.
  • Wlać mieszankę do czereśni i wymieszać, gdy zgęstnieją przełożyć do miseczki i zostawić do wystudzenia.

Przygotowanie tortu

  • Z ciasta ściąć górkę i przekroić na dwa równe blaty.
  • Przygotować krem. Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować (mikser; końcówki do ubijania) na puszysty, gęsty krem. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Jeden blat położyć na paterze/talerzu. Przy krawędzi blatu wyłożyć krem, tak żeby zrobić miejsce na czereśnie. Wyłożyć czereśnie i na nie resztę kremu. Wyrównać i położyć drugi blat. Wyrównać boki i schłodzić przez godzinę.
  • Przygotować polewę. Czekoladę posiekać i włożyć do miski. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, zalać gorącą śmietanką czekoladę i wymieszać do powstania gładkiego sosu.
  • Polać czekoladą torcik i szpatułką rozsmarować czekoladę na bokach. Udekorować wiórkami boki torciku i wierzch czereśniami. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Zobacz także:

torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
sernik czekoladowy z czereśniami
sernik czekoladowy z czereśniami
torcik czekoladowo-porzeczkowy
torcik czekoladowo-porzeczkowy

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
104
Shares
Udostępnij 27
Przypnij 77
Tweet 0
Podobne składniki
  • czereśnie
  • kakao
  • kwaśna śmietana
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)

  • 30 czerwca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

  • 19 lipca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Anka pisze:
    3 października 2022 o 13:22

    Dzień dobry, czy z mrożonymi czereśniami postępować tak samo? Czy dać więcej mąki ziemniaczanej?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      3 października 2022 o 18:43

      Dzień dobry, dokładnie tak samo. Najważniejsze żeby zredukować sok, a mrożone czereśnie mogą puścić go więcej, więc możliwe, że gotowanie ich zajmie kilka minut więcej 🙂

      Odpowiedz
      1. Anka pisze:
        10 października 2022 o 12:10

        Upiekłam,wszystko się udało. Ciasto pyszne. Polecam

        Odpowiedz
        1. Joanna | Chocololo pisze:
          12 października 2022 o 10:46

          Bardzo się cieszę:)

          Odpowiedz
  2. Gosia pisze:
    11 lutego 2023 o 23:16

    Witam, czy mogę użyć gotowej frużeliny wiśniowej?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      12 lutego 2023 o 13:39

      Dzień dobry,jeśli jest smaczna i gęsta to jasne 😉 Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności