Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18%, w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można włożyć kubeczek do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.
Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę).
Po usunięciu pestek czereśnie gotujemy w garnuszku. Jak puszczą dużo soku, odlewamy 3 łyżki do miseczki i gotujemy czereśnie dalej, mieszając od czasu do czasu. Sok powinien się zredukować i zagęścić. Wtedy trzeba rozmieszać mąkę ziemniaczaną z odłożonym sokiem i wlać do czereśni. Wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Powinny być gęste i nie rozlewać się po wyłożeniu na krążki ciasta.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Torcik przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na ciasta). Spożyć do 2-3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Dzień dobry, czy z mrożonymi czereśniami postępować tak samo? Czy dać więcej mąki ziemniaczanej?
Dzień dobry, dokładnie tak samo. Najważniejsze żeby zredukować sok, a mrożone czereśnie mogą puścić go więcej, więc możliwe, że gotowanie ich zajmie kilka minut więcej 🙂
Upiekłam,wszystko się udało. Ciasto pyszne. Polecam
Bardzo się cieszę:)
Witam, czy mogę użyć gotowej frużeliny wiśniowej?
Dzień dobry,jeśli jest smaczna i gęsta to jasne 😉 Pozdrawiam!