Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

  • 19 lipca 2022
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami
Total
1K
Shares
8
0
1K

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jeden z najpyszniejszych serników – sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami zanurzonymi w brzoskwiniowej galaretce. Cudo z zaledwie 8 składników (nie licząc szczypty soli i szklanki wody). Prosty do przygotowania i niezwykle smaczny. Herbatnikowy spód, kremowa i delikatna masa serowa z białą czekoladą, a na wierzchu brzoskwinie z syropu i galaretka. Połączenie orzeźwiające, idealne na lato i nie tylko. Od tego sernika nie można się oderwać.
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami - wskazówki

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem przy pomocy łyżki lub szpatułki, ale przyznam, że najlepiej robi się to rękami.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Brzoskwinie – W syropie, z puszki lub ze słoika.Przed krojeniem brzoskwinie trzeba odcisnąć ręcznikiem papierowym z nadmiaru syropu.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami - przechowywanie

Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

Smacznego!

sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BRZOSKWINIAMI

Joanna | chocololo.pl
Jeden z najpyszniejszych serników – sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami zanurzonymi w brzoskwiniowej galaretce.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 150 g herbatników
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 650 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 300 g czekolady białej
  • 150 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)

Składniki na warstwę brzoskwiniową

  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 4-5 połówek brzoskwiń w syropie

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Połamane ciastka zmielić w malakserze na okruszki, wlać masło i zmiksować ponownie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia, powinna pozostać dość płynna.
  • W misce dokładnie zmiksować (warto użyć blendera) ser biały i cukier waniliowy. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • W osobnej misce ubić śmietankę na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do masy serowej.
  • Masę wyłożyć równomiernie na schłodzony spód i wyrównać. Włożyć do lodówki. Sernik powinien się schłodzić ok. 1 godziny przed nałożeniem brzoskwiń i galaretki.

Przygotowanie warstwy brzoskwiniowej

  • Zagotować wodę i odmierzyć 300 ml wrzątku, wlać go do miski. Ciągle mieszając wsypywać galaretkę. Odstawić ją do całkowitego ostudzenia (ma pozostać płynna).
  • Brzoskwinie odcisnąć z nadmiaru syropu i pokroić w plasterki. Ułożyć je na serniku. Na brzoskwinie równomiernie wylać wystudzoną galaretkę.
  • Sernik schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin, najlepiej zostawić go na noc w lodówce.

Zobacz także:

sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowy z malinami
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
1K
Shares
Udostępnij 8
Przypnij 1K
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • brzoskwinie
  • galaretka
  • śmietana kremówka
  • twaróg
Poprzedni artykuł
torcik czekoladowy z kremem i czereśniami
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami

  • 7 lipca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
domowe batoniki Bounty
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Domowe batoniki Bounty

  • 21 lipca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności