Strona główna PRZEPISY Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

przez Joanna | Chocololo
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jeden z najpyszniejszych serników – sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami zanurzonymi w brzoskwiniowej galaretce. Cudo z zaledwie 8 składników (nie licząc szczypty soli i szklanki wody). Prosty do przygotowania i niezwykle smaczny. Herbatnikowy spód, kremowa i delikatna masa serowa z białą czekoladą, a na wierzchu brzoskwinie z syropu i galaretka. Połączenie orzeźwiające, idealne na lato i nie tylko. Od tego sernika nie można się oderwać.
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami - wskazówki

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem przy pomocy łyżki lub szpatułki, ale przyznam, że najlepiej robi się to rękami.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Brzoskwinie – W syropie, z puszki lub ze słoika.Przed krojeniem brzoskwinie trzeba odcisnąć ręcznikiem papierowym z nadmiaru syropu.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

Sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami - przechowywanie

Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami
sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

Smacznego!

sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami

SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BRZOSKWINIAMI

Joanna | chocololo.pl
Jeden z najpyszniejszych serników – sernik na zimno z białą czekoladą i brzoskwiniami zanurzonymi w brzoskwiniowej galaretce.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 150 g herbatników
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 650 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 300 g czekolady białej
  • 150 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)

Składniki na warstwę brzoskwiniową

  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 4-5 połówek brzoskwiń w syropie

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Połamane ciastka zmielić w malakserze na okruszki, wlać masło i zmiksować ponownie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia, powinna pozostać dość płynna.
  • W misce dokładnie zmiksować (warto użyć blendera) ser biały i cukier waniliowy. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • W osobnej misce ubić śmietankę na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do masy serowej.
  • Masę wyłożyć równomiernie na schłodzony spód i wyrównać. Włożyć do lodówki. Sernik powinien się schłodzić ok. 1 godziny przed nałożeniem brzoskwiń i galaretki.

Przygotowanie warstwy brzoskwiniowej

  • Zagotować wodę i odmierzyć 300 ml wrzątku, wlać go do miski. Ciągle mieszając wsypywać galaretkę. Odstawić ją do całkowitego ostudzenia (ma pozostać płynna).
  • Brzoskwinie odcisnąć z nadmiaru syropu i pokroić w plasterki. Ułożyć je na serniku. Na brzoskwinie równomiernie wylać wystudzoną galaretkę.
  • Sernik schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin, najlepiej zostawić go na noc w lodówce.

Zobacz także:

sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowy z malinami
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami

Obserwuj Chocololo:

You may also like

4 komentarze

Mon ika 22 marca 2023 - 21:16

Czy sernik stężeje? W przepisie nie ma nic o zelatynie aby związała strukturę.

Reply
Joanna | Chocololo 23 marca 2023 - 10:07

Tak, stężeje. Jest w nim sporo białej czekolady, nie będzie sztywny, ale taki delikatnie kremowy. Ładnie się kroi, tak jak na zdjęciu. Jeśli jednak obawia się Pani, to można dodać żelatyny, ale nie dużo. Wystarczy 1-1,5 łyżeczki. Żelatynę przygotowaną (wcześniej namoczoną i podgrzaną) dodać do masy serowej przed wmieszaniem ubitej śmietanki. Pozdrawiam 🙂

Reply
ILONA 19 kwietnia 2023 - 19:57

Z innymi owocami też się będzie komponował ?

Reply
Joanna | Chocololo 20 kwietnia 2023 - 10:36

Tak, będzie dobry np. z malinami, truskawkami, borówkami, ale też wiśnie powinny być spoko:)

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo